2018 utolsó hétvégéinek egyikére sem adtunk alább az ajánlott programok terén: tetoválók éjszakája, exkluzív borkóstolók, premier előtti vetítések és még sok más - találkozzunk mindenhol!

Csütörtök


A Horizont ezúttal úgy döntött, hogy nem a magas alkoholfokon és egy sötétebb sörstíluson keresztül zárják palackba az évszak hangulatát. Helyette főztek egy vörös ale-t, majdnem IPA keserűségre hidegkomlózva, rengeteg csipkebogyó(velő)vel, valamint illatos rooibos teával. Fanyar, gyümölcsösen kesernyés, teásan illatos, a közel 7%-os alkoholnak köszönhetően pedig kellemesen átmelegít. 

A Film Farm egy 2017-ben indult projekt, ami azt tűzte ki célul, hogy eljuttassa a szélesebb nagyközönséghez a rövidfilmeket. Nem fesztiválként, hanem teljesen hagyományos mozifilmként forgalmazva, minden évben készítenek egy olyan válogatást a hazai kisfilmekből, amik simán felveszik a kesztyűt az éppen futó nagyfilmekkel. A most vetített nyolc cím között lesz sci-fi, történelmi és animációs film, áldokumentum és vígjáték is.
A MikulásGyár és a Polar Hungary közös Mikulásfutást rendez csütörtökön, felhívva ezzel a figyelmet a rászoruló gyerekekre és családjaikra. Az öt kilométeres táv nem a versenyzésről szól, lehet majd ismerkedni és tapasztalatot is gyűjteni, esetleg szóba elegyedni a Mikulással, hiszen ő is csatlakozik majd.

A Mazel Tov csapata készített egy receptgyűjteményt, amiben a recepteken kívül egyúttal mesélnek a legkedvesebb emlékeikről, eseményekről, emberekről, mindarról az élményről, amit számukra a Mazel Tov jelent. Nem csupán egy egyszerű szakácskönyvről van szó, hiszen kirajzolódik belőle az étterem története és gondolatisága is.

A Főzdepark (és a hazai kisüzemi sörfőzés) egyik motorja legújabb sörének, a Falcon Punch nevű New England IPA-nak premierje alkalmából a BrewDog Budapest jópár másik csapja fölött is átveszi az irányítást. Természetesen jelen lesznek maguk a főzde vezetői is, így kérdezhetsz is majd tőlük.

A Mato Kultur és a Disko Oriente partisorozatok egyik rezidense, a globalista zenedobozt rendszeresen szélesre nyitó Adis Abbé kulináris finomságok társaságában játszik majd muzikális ínyencségeket a párduchouse-tól az ébenfekete diszkóig.

Paolo Sorrentino, az Oscar-díjas A nagy szépség és az Ifjúság rendezője legújabb filmjével visszatért Olaszországba, hogy leforgassa az olasz A Wall Street Farkasát, Silvio Berlusconival a középpontban. A direktor a tőle megszokott vizualitással, rengeteg zenével és humorral mutatja be az életkoráról tudomást sem vevő politikust, milliók elérhetetlen bálványát, valamint a körülötte legyeskedő holdudvart: a felkapaszkodni vágyókat, a hatalmi játszmákat folytató elitet és az őket csodáló fiatal lányokat.

A Slow Village felállását és attitűdjét tekintve is a hiphop aranyéveit megidéző és ezt örökségként továbbvivő kvartett. Nyakmozgató groove-okés karakteres loopok, rímek a szcéna legbelsejéből, amik nyomokban slamet és némi iróniát is tartalmaznak. Egyfajta B-boy csibészség, edukált gettó mentalitás, kis igazi íz az erősebb fűszerek kedvelőinek.

Péntek

Fénysebesen hódít városunkban a világosra pörkölt kávé és az újhullámos kávékultúra. Lassan másfél éve dolgozik együtt a Hygge a méltán híres dán pörkölővel, a The Coffee Collective-vel, akik Európa egyik legnívósabb harmadik hullámos kávézóit és pörkölőjét tudhatja magáénak. Ennek örömére, karácsony előtt ellátogat a Hyggébe csapatuk két oszlopos tagja, Callum és Jakob. Elhozzák Dániából tudásukat, szakértelmüket és a “hygge” életérzést.
Nagy-Britannia egyik legpatinásabb progresszív rock-csapata nem szimplán visszatér Magyarországra, hanem egy különleges, a Steve Hogarth-éra harmincéves jubileumára fókuszáló koncertet ad. A jó hangulat és a legnagyobb slágerek tehát garantáltak, a műfaj rajongóinak tehát nincs felmentés a megjelenés alól.

Hosoda Mamoru, az itthon is kultikussá vált A fiú és a szörnyeteg rendezője hűséges közönségéhez egy újabb megható és izgalmas animével tért vissza. A valóság és képzelet határának különös birodalmában játszódó Mirai – Lány a jövőből korosztálytól függetlenül izgalmas mese, egyszerre játékos kaland- és felnövéstörténet.

Geibl Kata sorozatának középpontjában a művészet és tudomány összetett viszonya áll: az a folyamat, amikor a fotográfia segítségével rögzíthetővé válnak a különböző, szabad szemmel nem látható tudományos folyamatok. A képek Sziszüphosz mitológiai alakján keresztül – akit a görög istenek arra a büntetésre ítéltek, hogy egy hatalmas kőtömböt kell az örökkévalóságig felfelé gurítania egy hegyoldalon –, mintha az ezzel kapcsolatos szkepszist fogalmazná meg: az emberi megismerés korlátai akkor is megmaradnak, ha számos törekvés irányul afelé, hogy a világban zajló folyamatokat megértsük és az azokról való tudást elsajátítsuk.
Képesek vagyunk-e változtatni az életünkön? Értjük-e a saját felelősségünket a közösségünk, a környezetünk alakulásában? Hajlandóak vagyunk-e időt, energiát beletenni abba, hogy egy egészségesebb világban éljünk? Mit jelent számunkra a tolerancia? Értjük-e a gyökereinket? Van-e bennünk törekvés, hogy másokat elfogadjunk? Megértjük-e a különbözőségeinket és felismerjük-e a hasonlóságot közöttünk? Duda Éva az alkotótársaival ezeket a nagyon égető kérdéseket teszi fel a legújabb előadásában.

A Fear No More egy játékos rituálé, mely egy hiperérzékeny térben játszódik múlt és jövő határán. A környezet, a fények, az akusztika és a mozdulatok mind úgy lettek hangolva, hogy biztonságban készülhess a Nagy Átlépésre és megélhesd a Végső Pillanatot.

Jü bár klasszikus rock hangszerelésű zenekar, zenéjében csodásan tetten érhető tagjainak rendkívül széles körű zenei érdeklődése: a pszichedelikus rock és experimentália alapú zenében fellelhetők a drón és a sötét zenék hangulata és zenei elemei, az afrikai zenék ritmus és dallamvilága, a jazz zenei megközelítései vagy akár a blues vagy a hip-hop különböző jegyei is.
Nicolas Demuth a német elektronikus zenei színtér egyik legnagyobb ígérete. Eddigi karrierébe belefért már a saját zenekarával való fellépés, megjelenések a Spinnin' Recordsnál, a Traum Schallplattennél és a Deliceuse Recordsnál, több ezer ember megtáncoltatása az olyan gigafesztiválokon, mint az Amsterdam Dance Event vagy az Untold és még alig érintettük a főbb eredményeket. Ha pedig a pult mögé áll, garantált a lábnak, a szívnek és az agynak egyszerre szóló szelekció, valamint az érzelmes house

Szombat

Szeptemberben debütált a Toldiban a Henri Gonzoról és zenekaráról, a Fran Palermoról készült film, amit Szőke Barna (Index.hu) és Szilli Tamás operatőr készítettek. Miért készül egy zenekarról film?
Miért pont a Fran Palermoról készül film? Mi a zenekar titka, ami miatt százak tombolnak a koncertjeiken és ki Henri Gonzo?
A Recirquel az idei téli szezonban új, az év végi ünnepek hangulatát idéző produkcióval jelentkezik. A Kristály varázsvilága felnőtteket és gyermekeket egyaránt vár a Müpa épülete előtt felállított hatalmas, hólepte cirkuszsátorba, ahol a csillogó, jégbe fagyott, bámulatos meseképek a közönség szeme láttára és közreműködésével kelnek életre. A közönség és a fellépő művészek együtt keresik a szeretet melegsége, a fény reményét egy lenyűgöző illúziókkal és mutatványokkal teli térben.
Még karácsony előtt, a második adventi hétvégén érkezik az újabb Markett dizájnvásár a Lumen Kávézóba, így még időben lesz lehetőségünk keresgélni ajándékokat a fa alá is. Ezúttal is lesznek ruhadarabok, kerámiák, kitűzők, zine-ek, hímzések és sok más egyéb.

Szeptemberben debütált a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor 2018 kiadvány: az exkluzív lista, amelyben Magyarország legjobb tételei foglalhatták el méltó helyüket. Ezek a borok nem egyszeri, hanem megismételhető, biztos élményt nyújtanak, és mindegyiknek története van. Az év utolsó, ünnepi Winelovers Nagykóstolóján a legjobb 100 közé került bort is megízlelheted.

Az idei Tetoválók Éjszakáján a romantika és az erotika világába kalauzolják a vendégeket. Programok a színes kavalkádból: páros tetoválások, erotikus, szerelmes minták és piercingek sorsolása (több mint száz ajándéktetoválás), fehérnemű-bemutató, sminkkészítés, körömfestés, koktélbár ismerkedni vágyóknak, egyéb szexi betétprogramok. A zene kedvelői két teremben tíz koncert közül válogathatnak!
Közép-Európa egyik legnagyobb beltéri elektronikus zenei fesztiválja idén is erős lineupot állított össze, amelyben minden stílus rajongója megtalálhatja a neki valót. A detroiti technó színtér egyik alapembere, Robert Hood például ezúttal a house és diszkó ihletésű alteregójával, a Floorplannel tér vissza, Nina Kraviz pedig ismét bizonyíthatja, miért számít még mindig napjaink egyik legkelendőbb lemezlovasának. De az ambientes orosz deep-tech-house szcéna egyik legnagyobb neve, Andrey Pushkarev vagy a progresszív house két legendájénak, Sasha és John Digweednek a közös szettje alatt sem fog üresen maradni a táncparkett.

A Quimby idén már játszott szimfonikus zenekarral, cirkuszi artistákkal, láthattuk dalaikat képként, most pedig az őrületes fesztiválszezon után a nagyszínpadokról a meghittebb terekbe költözik és ősztől ismét egyik kedvenc játszóterén, a színházakban adja át magát az önfeledt muzsikálásnak. A Quimby Teátrumban előkerülnek a finomabb dalok, amelyek a zajos közeg helyett a megszentelt figyelemre vágynak és a színház intim közegében bontakozhatnak ki igazán, de itt akár a koncerteken gyakran elkiabált számok is színházi gúnyát ölthetnek.
Hiszen éppen erre jó a színház: a szereplők gondtalan belefeledkezhetnek a játékba, míg a közönség nyugodtan elmélyedhet az elé tárt világban.
Marina Rubinstein pár év alatt Tel-Avivban élő raverből felküzdötte magát a (berlini) underground egyik legkeresettebb lemezlovasává, mindezt úgy, hogy nincs saját kiadója, és dalokat sem ír. A kilencvenes évek acid technója és extatikus-savas rave-himnuszai által fűtött szettjei, valamint a klubkultúra iránti lelkesedése mégis meghozták számára az elismerést, olyannyira, hogy mára már rendszeresen pörget olyan helyeken, mint a Berghain vagy az //:aboutblank.

Vasárnap


Az év egyik utolsó lemezpiacán a megszokott felhozatallal, kazettákkal, bakelitekkel, DVD-kkel, CD-kkel és más egyébbel, összesen több mint hetven eladótól - de akár mi is kitelepülhetünk, ha akarunk.
Decemberben három alkalommal is várja Magyarország kedvenc design vására azokat, akik valóban minőségi ajándékokat szeretnének a fa alá válogatni, legyen szó ötletes gyerekjátékokról, igényes print termékekről, hazai tervezők által megálmodott különleges ruhákról vagy kiegészítőkről. Az egyedülálló és széles kínálatnak köszönhetően nem lesz nehéz megtalálni a személyre szóló meglepetést. A beszerzést még személyesebbé teszi, hogy közvetlenül az alkotóktól kérhetünk tanácsot, de a többféle workshopon tervezők iránymutatásával magunk is elkészíthetjük egyedi ajándékainkat.

A hét utolsó napján ismét Pakold ki a gardróbod vásár az Akvárium Klubban, ahol elsősorban használt ruhák közt válogathatunk, és persze ugyanúgy túladhatunk saját kinőtt vagy megunt darabjainkon is. Ezúttal karácsonyi adománygyűjtés is kapcsolódik a vásárhoz, a felesleges, nem eladásra szánt ruhákat a 3H Segítő Közhasznú Egyesület juttatja majd el rászoruló családok részére.

December 9-én folytatódik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adventi programsorozata. A kisebb és nagyobb gyerekeket egyaránt megörvendeztető, az adventi vasárnap délutánokat megtöltő közös karácsonyi készülődés kellemes és egyben hasznos időtöltést ígér az egész család számára. Az egyetemi Oktatási Központ aulájában 13 órától 17 óráig tartó programok során interaktív karácsonyi mesejáték szórakoztatja az egybegyűlteket, majd karácsonyi fenyődíszeket, ajándékozható kisebb karácsonyi dísztárgyakat készíthetnek a gyerekek. (x) Vasárnap karácsonyi ajándék workshopot tart a Müskinn a Bodry-ban, ahol személyes és kreatív ajándékokat készíthetünk szeretteinknek, saját ízlésünk alapján. Készíthetünk többek közt öveket, neszesszert vagy tolltartót is.
Bergman Zenéje projekt zenei nézőpontból mutatja be Ingmar Bergman filmjeinek komplex univerzumát. Az első, “Álarcok” című koncerten olyan jelenetekben megszólaló zenékből válogattunk, amelyekben a kapcsolódásra képtelen szereplők elfedik problémáikat, valódi énjüket.

Egy kisfiú és egy kislány. Az iskola első napja. Harmincöt terrorista. Ezerkétszáz túsz, ebből hétszázhetvenhét tanuló. Carly Wijs 2014-es drámája, a 2000-es évek egyik legmegrázóbb eseményét, a beszlámi túszdrámát mutatja be két gyermek szemén keresztül, azt, hogy ők miként élték meg a látottakat, tapasztaltakat.