Tegnap a Müpában kiderült, melyik az elmúlt 5 év magyar építészetének csúcslétesítménye: a szakmai zsűri a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötőt választotta. A tervek közül egy ökoturisztikai központot díjaztak, de egy különdíjat is kiosztottak.

Bő két hete még mi is csak találgatni tudtunk, vajon melyik épület kapja a 14. Média Építészeti Díjat – azt az elismerést, amelyet a legrangosabb magyar online építészeti napilap, az Építészfórum hozott létre, hogy közelebb hozza és elérhetővé tegye az építészetet a laikusok számára. A korábbi cikkünkben be is mutattuk azt az 5 versenyzőt, amelyet 76 épület közül választott ki a nemzetközi szakmai előzsűri. Tegnap egy újabb fordulóponthoz érkeztünk: a Müpában, egy nyílt gálaesten átadták a díjakat.

A zsűriben magyar sajtóorgánumok, az Index, Forbes, 24.hu, HVG, Magyar Hang, Mandiner és a Magyar Konyha újságírói ültek, és a döntésünél követték a fő irányelvet: olyan megvalósításokat kerestek, amelyek az épített vagy természetes környezetükbe maradéktalanul illeszkednek, vagy akár bele is olvadnak, miközben valami pluszt, újat is adnak a formai innováció terén, közben szem előtt tartva a környezettudatosságot is.

A díjat a megvalósult épületek közül a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő kapta, aminek a tervezői éppen azok, akik a 4-es metró legszebb állomásait is megálmodták: Hatvani Ádám, Korompay Attila, Dékány Tibor. A kikötő és szervizállás amellett, hogy a vízi-, közúti- és a vasúti közlekedés csomópontja is, komoly áruforgalmi és logisztikai központ, amely biztosítja a partfalnál várakozó uszályokkal történő kommunikációt, a szállított hulladék és veszélyes anyag mentesítését és ezek tárolását, valamint több iroda, vízminőség vizsgálati labor, tárgyaló és vendégszoba is helyet kapott benne.

A tervek közül pedig a győztes az Öreg-tó malma tájlabor és ökoturisztikai központ (építész, alkotó: Nagy Mercédesz Erika) lett. Nem maradt azonban elismerés nélkül a Gyergyócsomafalván kalákában épített híd sem, a zsűri a helyszínen alapított jelképes különdíjjal jutalmazta a fiatal építészek és a helyi lakosok (Bíró Árpád, Kovács Károly Lehel, Nagy Mercédesz Erika, Szilágyi Norbert, Szökő Kristóf István) munkáját.

A rendezvényen a közönség is szavazhatott, akinek (a megvalósult épületek közül) a fentebb emlegetett fahíd lett a kedvence, a tervek közül pedig Krajnyák Nándor Bencét preferálták, aki Rudabányára tervezett búvárbázist. A rendezvényen több különdíjat is átadtak, az Index.hu Csupor Annát jutalmazta lakható konténerházáért.

Idén először adtak át Perika-díjat (ez az Építészfórum társalapítója és egy éve elhunyt főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina (művésznevén Perika) emlékét őrző szakmai elismerés, olyan kiválóságok eredményeinek méltatására szolgál, akik az építészet mellett több tudományos, művészeti ágban is kiemelkedő értéket teremtettek), ezt Nagy Bálint Ybl-díjas építész, a Fuga kreatív igazgatója vehette át.