A Baross utca és a VIII. kerület körúton túli részében járunk, a Horváth Mihály téren, amely nem éppen a gasztronómiai lehetőségeiről híres. Itt nyílt meg a hónap meglepetése, a levesekre és konfitált húsos bagettekre, tálakra specializálódott street food étkezde, a Konfit.

Révész Krisztián Martfűn trenírozta magát szállodai séfként, és pár éve él csak Budapesten, ahol megfordult többek közt a Pagonyban is. Szeptember végén a Baross utcában nyílt street food egységében mindent egymaga csinál a desszertektől kezdve a húsok konfitálásán át a zöldségek savanyításáig – reggel héttől este nyolcig áll az üzletben a hét hat napján, nem csoda, hogy fáradt, és megengedheti magának a „luxust”, hogy a négynapos ünnepen ne nyisson ki.

Viszont nem fél a kísérletezéstől, annak ellenére, hogy a környék nem arról híres, hogy itt szökkent szárba a gasztronómiai forradalom. Olyan leveseket szokott napról napra kitalálni, mint a mákos-szilvás áfonyakrémleves, az indiai zöldségkrémleves marinált lilahagymával, a feketeborsos szilvakrémleves fehércsokisan és forralt bor zselével. Az ínyencségekhez mindig konzervatívabb fogást párosít a hagyományszeretőbb vendégek kedvéért, például palóclevest, kolbászos bablevest, babéros marhagulyáslevest vagy kolbászos lencselevest.

Mikor benéztünk hozzá, megkóstoltuk mindkét stílust: a gyömbéres thai zöldségleves nem ismert kompromisszumot, kellőképp „ázsiainak” és pikánsnak hatott, míg a kapros brokkolikrémleves konfitált csirkecombbal, mozzarellával már jóval enyhébb, lágyabb, a magyaros ízléshez közelebb álló krémleves – mindkettő tartalmas, gazdag ételnek bizonyult.

A Konfit szellemiségében kiemelkedik a környéknek megszokott étkezdékből, de külcsínben azért nem zárkózott fel a belvárosi trendekhez, ahogy az árakban sem: a napi levesek 590 Ft-ba kerülnek, és mellettük fixen elérhetőek a különböző konfitált húsokból készülő főfogások, amelyekért tényleg érdemes betérni a parányi kifőzdébe.

A grillezett bagettek (990 Ft) háromféle hússal kérhetőek: a pulled pork tépett malachússal, jalapeñóval, vörös cheddarral, BBQ-szósszal, a spicy chicken csirkecombbal, zsályás goudasajtkrémmel, serrano sonkával, rukkolával paradicsommal, a monterey beef marhanyakkal, koianderes dijoni mustárral, Monterey Jack sajttal, savanyított hagymával. A csirke négy, a malac nyolc, a marha tizenkét órán át sül szép lassan, komótosan különböző pácokkal vagy fűszerekkel – ezt az eljárást nevezik konfitálásnak, és innen is származik a hely lényegre törő elnevezése.

Ugyanezekből a húsokból tálak is szerepelnek a menün salátával, sült vagy konfitált burgonyával (1290-1490 Ft). Menüben a leves+szendvics (vagy + desszert) kombó 1390 Ft-ba kerül, ami szintén pénztárcabarát megoldás, hiszen egy-egy tételtől alaposan jóllakhatunk. A desszert aznap somlói galuska volt – sajnos ez már a megkóstolt tételek után nem fért belénk.