Kellemes, igazi kuckózós hangulatú hely nyílt a Haris közben. A herBar-ban a gyógynövények és fűszernövények számtalan pozitív hatását és ezzel együtt gasztronómiai értékét hivatottak bemutatni. Vásárolhatunk teákat, fűszereket is kimérve, még gyógynövényes bort is árulnak, de uzsonnázhatunk laktatót és húsmenteset is náluk. A hideg idő beköszöntével pedig a helyben fogyasztott teákat ajánljuk leginkább.

A Haris közben jártunk, ahol egy régi szőrmeboltot hangoltak valami sokkal szívhezszólóbbra és természetközelibbre. A jó ideje üresen álló üzlethelyiség szokatlanul "készen" várt minket, vagyis minden a helyére került már. Emlékeztet kicsit egy régi patikára vagy herbáriára, de mindez keveredik a shabby chic dizájnnal.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy inkább feminin a HerBar, annak ellenére, hogy a névben a gyógynövényekre utalnak, mintsem a nőiességre. Világos és marasztaló, a földszinten az ablakban és az emeleten mindenhol igazi kuckózós. Amolyan 2-3 órára kiszakadok a rohanásból érzet foghat el. Pláne úgy, hogy pár lépés csak a Váci utca, ott pedig mindig nagy a zsongás. Van gyereksarok, így az sem gond, ha a kicsivel/kicsikkel érkezünk, nyugodtan beszélgethetünk, ő is el tudja foglalni magát.

Horváth Rita a HerBar egyik mozgatórugója, az ötletet pedig nem más, mint édesanyja fűszernövény- és gyógyfűismerete adta. Az, hogy mennyire lehet a mindennapokba integrálni a segítő növények, fűszerek, a belőlük készült főzetek használatát. Erre pedig miért ne lehetne egy egészségközpontú, családias helyet felhúzni? Az ötlet 2018 második felére vált valóra, ősszel főztek először teát a HerBarban, a szemet szúró, robusztus porcelánszamovár segítségével.

Mikor érdemes felkeresni Ritáékat? Ha vagy a segítségükkel, vagy saját receptúra szerint összeállított teát vásárolnánk kis csomagban, otthoni felhasználásra. Ha izgalmas, egzotikusabb fűszereket vennénk, szintén kimérve. Esetleg fűszeres főzetet, mint például a levendula, zsálya, mézeskalács. Saját fűszerolajakat is készítenek, melyek egyelőre helyben fogyasztandók az ételekhez, mivel kis konyhát is visznek. Fogásaik többnyire egy glutén-és laktózmentes ostyára épülnek, mely lehet a ropogósabb verziójú sós, melybe növényi krémek és friss zöldség, sajt kerülhet, vagy kicsit lágyabb édes, amiből mi a "zserbó"-t kóstoltuk.

Laktató, ízletes falatok, nincs "mindenmentes" érzésünk, hogy esetleg hiányozna valami. Mégsem kell aggódni az élettani hatás miatt – itt jó kezekben vagyunk. A lányok nagyon segítőkészek, ha szeretnénk, egész polcokat végigillatolhatunk és kérdeződködhetünk, készséggel segítenek. Abban is, hogy álmatlanságra milyen teát kortyoljunk, hogy immunerősítés céljából mely főzet a legideálisabb.

Egyelőre terv szintjén, de workshopokat, előadásokat is szeretnének majd a HerBarban tartani, ahol szakemberek mesélnek teákról, fűszerekről, egészséges életmódról. Tényleg barátságos kis hely, jól el tudjuk képzelni az interaktív tematikus workshopokat itt. Szuper téliesebb, almára építő teát is ittunk, több mint 1 literes kancsóból öntve – itt van idő beszélgetni a főzetek felett. Pluszban még propoliszt is kaptunk egy kis tálkában. A természetesebb vonalat képviselő forró csokikat is megtaláljuk a HerBarban. Nem a pillecukros, inkább az igazi kakaós, saját fűszerekkel turbózott verziókat. Tarsuk észben, hiába az enyhe ősz, keményebb téli napokon igazi menedék lehet majd!