Legyen szó kisgyerekes családokról, MOME-s diákokról vagy független társulatokról, a B32 Galéria és Kultúrtér a Bartók Béla út meghatározó kulturális és közösségi pontja. A Gárdonyi térnél járva nehéz nem észreveni: egy nagy B32-es felirat és a bejárat köré festett türkiz pötty hirdeti a multikulti helyet. A hamarosan induló Design Hét alkalmával különösen nem ajánlott elsétálni mellette, mert a programsorozat részeként több mint 40 kortárs iparművész terméke költözik majd be - ez lesz az Őszi Prémium Art Fair.

A Bartók Béla út szép számú galériái között előkelő helyet foglal el a B32 Galéria és Kultúrtér. Kezdjük azzal, hogy már több mint 40 éve itt áll, bár a mostani kinézete és mérete csak az elmúlt évek hozománya. A hely elődje az ikonikus Bartók 32 Galéria néven népszerűsítette a kortárs képzőművészetet, aztán 2014-ben az Újbuda Kulturális Városközpont elnevezésű programon keresztül a Bartók 32 Galéria egy új kiállítótérrel és egy 120 férőhelyes, kényelmes, vörös bársonyhuzatú székekkel megtöltött teremmel bővült.

Utóbbi a színházi előadások és koncertek fő helyszíne: a Manna Produkciónak köszönhetően például független bábelőadásokat láthatunk – aktuálisanA rút kiskacsát, de az évadban műsoron lesz a már felnőtteket célzó Testvérest és a Nézőművészeti Kft. új ifjúsági előadása, a 7 nap is.

Amikor nem színházi előadás foglalja le a színpadot, tematikus zenei események, koncertek szólnak róla: visszatérő vendég Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, de októberben érkezik Petruska is, aki ez alkalommal egy zenekarral lép majd fel. A már hagyományos jótékonysági koncertet idén a Budapest Jazz Orchestra és Malek Andrea adja majd, de irodalmi-zenés estekre is érkezhetünk, sőt az önálló fejlesztésű, Lemezjátszó rendezvénysorozaton bakelitről hallgathatunk muzsikát, ismert zenészek társaságában.

Két kiállítóterében elsősorban magyar designerek, iparművészek mutatkoznak be – a fenti, B32 Galéria néven futó részen továbbra is a "mai élő művészetet" bemutató képzőművészeti kiállítások kapnak helyet (decemberben például El Kazovszkij alkotásait láthatjuk), míg az újabb, Trezor Galériában elsősorban magyar designerek mutatkoznak be.

A galéria szívesen csatlakozik kortárs művészeti fesztiválokhoz is, ami nem lesz másként a küszöbön várakozó Design Hét alkalmával sem. Október 13-án 11 és 19 óra között talán nem túlzás azt állítani, hogy a tér szinte minden négyzetcentiméterét el fogja foglalni a kortárs dizájn. Ez pontosabban azt jelenti, hogy a Design Héthez kapcsolódva megszervezik az Őszi Prémium Art Fair nevű vásárt, ahová hazai iparművészek hozzák el saját termékeiket.

Ez egy különleges, fontos és már tesztelt esemény (2017-ben szervezték meg először): nagyon jó lehetőség a hazai dizájnerek és a közönség összekapcsolására. A soron következő vásáron többek között ékszereket (Abaffy Klára, Bartha Ágnes, Kuti Kriszta, Király Fanni, Gera Noémi, Jermakov Kati), selymet (Müller Rita), grafikákat (Szegedi Kati, Rofusz Kinga), bőrtermékeket (Bráda Judit), kerámiát (Lubloy Zoltán) vagy épp üvegeket (Smetana Ágnes) szerezhetünk be.

A B32 Galéria és Kultúrtér esetében az összművészeti vagy multikulti nem egy szenzációhajhász jelző, és örülünk neki, hogy Budapestnek vannak ilyen helyei. Érdemes követni az eseményeiket, amit Újbuda kulturális havilapjában, a Pont Magazinban is megtehetünk.