A Csendes-óceánon három Franciaországnyi területű szemétsziget ringatózik, az édesvizeink szép lassan telítődnek a mikroműanyaggal, a klímaváltozást pedig egyre inkább a saját bőrünkön tapasztaljuk Ilyen körülmények között nem csoda, hogy aki kicsit is környezettudatosan gondolkodik, elkezd alternatív megoldások után kutatni. Ezért is örültünk meg nagyon, hogy egyre több budapesti vendéglátóhelyen tűnnek fel a színes mintás-logós, masszív műanyagból készült betétdíjas re-poharak. De mi is ez az újrapohár, hányszor használható, és hol találkozhatunk vele? A cikkben utánajárunk.

Az utóbbi években egyre elkerülhetetlenebbül érezzük a saját bőrünkön is a klímaváltozás veszélyeit, ezzel párhuzamosan szerencsére az élet számos területén megjelent a környezettudatos gondolkodás és megoldások keresése. Az egyik legnagyobb, sokszor teljesen felesleges terhelést az eldobható, egyszer használatos műanyag tárgyak jelentik, ezek veszélyeire hívják fel a figyelmet olyan világszintű mozgalmak és kampányok, mint a műanyagmentes július – amihez több budapesti vendéglátóhely is csatlakozott – vagy a szívószálmentes augusztus.

A kampányszerű megmozdulások mellett szerencsére a vendéglátásban egy másik vonal is egyre népszerűbb: egyre több helyen találkozunk a vagány, színes logókkal, mintákkal dekorált, újrahasználható műanyag poharakkal. A Nyugat-Európában már hosszú évek óta trendinek számító tudatos életszemlélet most kezd itthon is teret nyerni – végre egy olyan divathullám, ami reméljük meg is marad, és jótékony hatással lesz a környezetre.

A fesztiválokon már bevett gyakorlat a re-pohár alkalmazása, nagyjából egy évtizede jelentek meg először a visszaváltható, betétdíjas poharak, amelyek jelentős mértékben csökkentették egy-egy ilyen rendezvény környezeti terhelését, idén például már a Szigeten is ezt adták, remélve, mintegy másfélmillió eldobható műanyagpoharat kiváltanak velük.

De mi is ez a re-pohár vagy ÚjraPohár, és miért jó? A fél literes, keményebb műanyagból készült, betéti díjas pohár legalább 100 használatot-elmosást kibír, szemben az egyszerhasználatosokkal. Bár a gyártása és lebontása is energiaigényesebb, de a Dán Környezetvédelmi Hivatal összehasonlító értékelése alapján még így is mindössze 5-10 újrahasználat után már környezetbarátabb más megoldásoknál. Persze felmerül, hogy de hát ott az üvegpohár, ám fesztiválokon vagy főként a szezonális kültéri helyeken, esetleg koncerthelyszíneken ez nem opció, nemcsak a mennyiség, de a törés-, és balesetveszélyről miatt is. 

A re-pohár vagy ÚjraPohár előnye például a PLA termékekkel ellentétben, hogy mivel ez “sima” műanyag, az elöregedése után gyűjthető szelektíven, míg a PLA elbontásához speciális, és itthon még nem túl elérhető technikára van szükség. Itthon több cég is gyártja és logózza a poharakat, az elnevezés is ettől függően változik. A Zöldövezet az elsők között volt, akik még re-pohárként népszerűsítették a terméket, és csak idén, név levédetése után vezették be az ÚjraPohár kifejezést, ami mögött a változatlan termék áll. Az igazi nagy áttörést 2018 hozta el, idén hihetetlen ütemben nőtt azoknak a vendéglátóhelyeknek a száma, akik e mellett a megoldás mellett döntöttek, amivel nemcsak a saját pénztárcájukat, de a környezetet is kímélik.

És hogy hol kérhetjük a frissítő limonádét, fröccsöt vagy sörünket repohárba? Például a Valyón, a Kabinban, a Fellini Római Kultúrbisztróban, de a Pontoonon is ennek a pereme fölül nézhetjük a naplementét a budai dombok fölött, és a Bliss42-ben is ebben adják a koktélokat, valamint a belváros legnagyobb szórakozókomplexumában, a Fogasház/ Instantban és a Madách téri Telepen is találkozhatunk vele. A legtöbb helyen az első ital kikérésekor felszámolnak még plusz 200-400 Forintot a pohárért, amit induláskor vagy visszaválthatunk, vagy haza is vihetünk, így a következő piknik vagy kirándulás alkalmavál már nekünk sem kell az eldobható műanyag poharakkal tovább terhelni a környezetet. Aki igazán figyelmes, az pedig akár hozhatja is magával a következő alkalommal, amikor újra kiülne az adott helyre iszogatni.