Utolsó előtti napjához érkezett Európa egyik leghosszabb nyári fesztiválja, de a kifulladás jelei még mindig nem mutatkoznak rajta: sokasodnak a telt házas napok, egymást váltják a headlinerek és dübörögnek a partik is. Ha csak most jutsz ki a Szigetre vagy meghúznád a hátralévő részt, ne aggódj – ha ránk hallgatsz, egészen napkeltéig lesz elfoglaltságod.

My Baby/ 16:45, MasterCard Színpad By A38

A sámánisztikus, modern voodoo bluest játszó My Baby tagjai a legősibb, ösztönös zenéből táplálkoznak, koncertjeik pedig mint az ősi, törzsi szertartások, ahol egyfajta örvénylő extázisba ránt a zene és a tánc élvezete. Ráadásul a zenekar az élő koncertjeit is új szintre emelte, hogy a fény a látvány és a zene kombinációja életre keltse legújabb, Prehistoric Rhytm című lemezüket és egy törzsi ünnepséghez hasonló világot teremtsenek meg a fellépéseiken.

Phare Circus: Khmer Metal/ 17:00, Cirque du Sziget

Kíváncsi vagy arra, hogy hogyan telnek a kambodzsai fiatalok mindennapjai? A Phare Circus előadása a tagok élményein alapul, az ő életükbe kaphatsz némi betekintést a Khmer Metalon keresztül. Kapcsolatok, diszkrimináció, szellemek, háború, szerelem és persze metál, egy "progresszív, modern mesébe" csomagolva. Kicsit színház, nagyon kortárs tánc és lélegzetelállító akrobatikai mutatványok tárháza.

Turcsány Torda/ 17:45, Cinema Hungary/TedxBudapest Salon

Életünk döntési helyzetek sorozata, megoldásra váró feladatok láncolata. Sokszor gondolkodás nélkül korábbi sémáink alapján reagálunk, rutinszerűen működünk. De dönthetünk úgy is, hogy a járatlan utat választjuk - érdemes megvizsgálni mindent újra közelebbről, más szemszögből. Fotósként Turcsány Torda pontosan tudja, hogy az apró, nüansznyi beállításokból áll össze a tökéletes kép a végére. Mit lát, hogyan néz, vált szemszöget vagy fókuszt egy profi?

Cserepes Gyula: Shy-men/ 18:00, Fidelio Színház- és Táncsátor

Egy dobos és egy táncos az üres térben. Ahogyan a ritmuson keresztül kapcsolatot teremtenek egymással, a "szent" színpad Lehámozni készülnek a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen. Közös bevezetőjük csak előjátéka a valódi tabudöngetésnek. A Shy-men rituálé akkor születik meg, amikor a közönség is részesévé válik válik az előadásnak: "ocean drum"-mal, "szférafon"-nal és dobogással keltenek közös rezgéshullámokat, amiket a két előadó meglovagolhat.

https://vimeo.com/170788597

Kygo/ 21:30, Dan Panaitescu Nagyszínpad

A skandináv (elektro)popérzékenységet mediterrán hangulatokkal ötvöző Kyrre Gørvell-Dahll a tropical house (és a rádiós lejátszási listák) egyik legnagyobb kedvence. A norvég DJ-producer ugyanis szinte mindenkivel írt már slágert:

Selena Gomezzel,

Ellie Gouldinggal, az

Imagine Dragons-zal vagy

Miguellel. A generációja Calvin Harrisének is tekinthető dalszerző sikere így már akkor is borítékolható, ha csak egymás után lejátszik mindent, amihez karrierje során köze volt, de mi azért reménykedünk benne, hogy pár még kiadatlan fesztivál-robbantót is hallhatunk.

Onuka/ 23:00, Világzenei színpad

Tavalyi A38-os fellépése után ismét Magyarországon a kortárs ukrán pop elektropop egyik legizgalmasabb együttese, a Tomato Jaws és a The Maneken tagjai által életre hívott Onuka! A helyi tradicionális hangszereket modern pophangzásba csomagoló produkció különleges stíluskeverékének, lenyűgöző vizuálokkal elővezetett grandiózus koncertjeinek hamar híre ment – nem hiába hivatkoznak úgy a projektre, mint az ukrán Emikára.

;list=PLTBDbyWDV8iVVr7q-lvy2ycxpzv8Q6eoT

Budapest Noir/ 23:00, Cinema Hungary/TedxBudapest Salon

Kondor Vilmos hard-boiler detektívregényét Gárdos Éva jó érzékkel és hűen adaptálta, sokat javítva a film noir hazai helyzetén. A harmincas évek Budapestje szinte lemászik a vászonról, zsúfolt neobarokk épületeivel, korhű autómobiljaival és füstös sikátoraival együtt, a cigaretta és a bourbon illata pedig a stáblista után is velünk marad.

Wired Aeriel Theatre: As The World Tipped/ 23:15, Nagy Utcaszínház

Egy valódi katasztrófafilm játszódik le a levegőben az idei nagy utcaszínházkülönleges produkciójában. Drámai filmes trükkök, vizuális effektek és lélegzetelállító légi akrobatika egyesül az előadásban, mely egy ökológiai krízishelyzetet mutat be. A produkció napjaink egyik legsürgetőbb problémáját dolgozza fel látványos és humoros formában. 

Paula Temple b2b Rebekah/ 00:00, Colosseum By Telekom

Mi történik, ha a kurrens technó színtér két kompromisszumokat nem ismerő alakja egy pult mögé kerül? Fogalmunk sincs, egy viszont biztos: Rebekah és Paula Temple hibrid élő szettje valószínűleg nem szűkölködik majd a romboló, fémes négynegyedekben. Elvégre ha nem épp olyan klubokban lépnek fel, mint a Berghain, a Fabric vagy a Tresor, akkor Noise Manifesto kiadót igazgatják vagy épp Chris Liebling CLR-jénél jelentetnek meg zenéket.

Nick Murphy fka Chet Faker/ 01:30, MasterCard Színpad By A38

A soulos-elektronikus-downtempós zenéket újra divatba hozó Nick Murphy tavalyelőtt cserélte le művésznevét a valódira; érdekesség, hogy eleinte azért vette fel a Chet Faker-alteregót, mert sokan összekeverték egy másik, nála híresebb Nick Murphy-vel. Úgy látszik a

Flume-mal és a

Say Lou Lou-val közös munka, a

Radiohead remixelése vagy a

Blackstreet No Diggity-jének feldolgozása nem csak itthon hozta meg az elismerést. 

Dave Clarke/ 02:00, Colosseum By Telekom

A John Peel által "a technó bárójának" nevezett Clark a a műfaj egyetlen igazi, eredeti punkja; több, mint húsz évesproduceri, lemezlovasi és rádiós pályafutással a zsebében, ismert és sikeres DJ-k generációinak példaképeként és inspirációjaként, bőrdzsekijében és anarchista attitűdjével a technikával dugig tömött pult mögött – ez ő. Szettjei több órás tánctérbombák, melyek látszólag eklektikus szeletei mindennek, ami masszív négynegyed, legyen az underground sláger, obskúrus döngölő indusztriál, house-ba hajló diszkó vagy valamelyik friss, kiadatlan remixe – ezt a lüktető káoszt formálja minden alkalommal gyönyörű ívű, ellenállhatatlan, házdöngető szetté.