Valóban időutazás a film: a cselekmény folyton zajlik, jó bűnügyi noir-filmhez híven pofonok és csókok csattannak, autók száguldoznak a kockaköveken, írógépek kattognak, miközben mindent beleng a cigarettafüst és a bourbon illata. Ám mindezek mögött, örökkön és állandóan ott a város. A történet persze szól gyilkosságról, nyomozásról, szerelemről, de főszereplője mégis maga Budapest, ismerősen ismeretlen tereivel, utcáival, tekergő, homályos lépcsőházaival, békebeli kávéházaival és feszes Bauhausba hajló vonalaival.

A Kondor Vilmos első, 2008-as, azonos című regényéből készült film a 30-as évek végének politikailag egyre feszültebb és baljósabb éveiben indul. 1936-ban meghalt Gömbös Gyula miniszterelnök, a temetése körüli felbolydulásában kevesen törődnek egy halott utcalány esetével. Látszólag.

Gordon Zsigmond (Kolovratnik Krisztián), a kiváló szimatú, de az évek alatt kiábrándulttá váló bűnügyi újságíró kezd el nyomozni a meggyilkolt fiatal lány halála ügyében, váratlanul felbukkanó régi fényképész ismerősével, Krisztinával (Tenki Réka). A szálak egyre több irányba vezetnek, és nem csak budapesti alvilágba: úgy tűnik, valaki, vagy valakik nem szeretnék, hogy kiderüljön az igazság a szép prostituált haláláról.

A Gárdos Éva rendezte filmben Dobó Kata, Kováts Adél és Kulka János mellett feltűnik Mucsi Zoltán, Anger Zsolt és Törőcsik Franciska is. Az 1940-50-es évek film noirjának örökségét is követi a történet, a korabeli  hollywoodi bűnügyi drámákból, krimikből ismerős karakterek bukkannak föl: a marcona, kalapját szemébe húzó, szűkszavú férfi, a titokzatos, márványarcú femme fatale, a brutális verőlegények, csak most mindez itt, Budapesten zajlik.

A nyomozás közbeni hajsza alatt csodás képeken kel életre a '30-as évek Budapestje is. Korhű automobilokon, villamosokon és földalattin követi a nyomokat Zsigmond, zsúfolt neobarokk és  letisztult Bauhaust idéző szobákban kutat az igazság után, miközben korabeli plakátok, hirdetések borítják a falakat a hátérben, és nők eredeti neccharisnyában villantanak combot vagy még többet. De a felvillanó Hitler Adolf téri föld alatti megálló, az Est-lapok szenzációhajhász szalagcímei, a betört kirakatok a háttérben jól érzékeltetik az egyre feszültebbé váló politikai légkört is: hogy a gyilkossági eset mögött már valami sokkal baljósabb és sötétebb dolog készülődik, ami alapjaiban fogja megrázni ezt a világot.

A film előkészületei legalább két éven át zajlottak, nemcsak a tökéletes szereplők megtalálása és castingolása volt nagy kihívás, de a világ és a hangulat megteremtése, a helyszínek felkutatása is alapos előkészítő munkát igényelt. A könyv ismeretében kicsit féltünk, hogy vajon viszontláthatjuk-e azt a hamisítatlan kondor vilmosi hangulatot a mozivásznon másfél órán keresztül, de nálunk a film átment a vizsgán, tényleg egy látványos, izgalmas játékfilm készült, ahol egyensúlyban van a történet, látvány és a színészi játék is. A Budapest Noirt a magyar mozikban november 2-tól vetítik, addig még pont van idő újraolvasni a regényt, ha kissé megkoptak az emlékeink.

  • Budapest Noir

Szereplők: Kolovratnik Krisztián, Tenki Réka, Dobó Kata, Anger Zsolt, Kulka János, Kováts Adél, Törőcsik Franciska
Író: Kondor Vilmos

Rendező: Gárdos Éva
Gyártó: Pioneer Pictures
Forgalmazó: Big Bang Media
Korhatár: 16 év
Bemutató: 2017. november 2.