A műfajok legszélesebb skáláján fognak mozogni idén a Budapesti Nyári Fesztivál programjai: opera- és operettbemutatókra, balettelőadásokra, vidéki színházak darabjaira, gyerekelőadásokra, de könnyűzenei vagy épp crossover koncertekre is benevezhetünk. Izgalmas lesz ez az amúgy is különleges, jubileumi évad, erről olyan előadók és előadások gondoskodnak, mint a Quimby, Szabó Balázs Bandája, a hegedűvirtuóz Ara Malakian, Palya Bea, Dés László, a Cirkuszhercegnő, a Varázsfuvola, a Rigoletto vagy a Bonnie és Clyde - hogy csak néhány szereplőt említsünk.

Szuper dolog, hogy habár a kőszínházak júniusban jól megérdemelt pihenőre mennek, mégsem kell látványos előadások nélkül maradnunk a nyárra. Van nekünk ehhez két olyan kultikus és neves szabadtéri előadóhelyünk, mint a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpad (előbbi ráadásul idén 80 éves), és van mellé egy ezeket élettel megtöltő fesztiválunk: a Budapesti Nyári Fesztivál. Az egyenlet túloldalán pedig körülbelül 100 programot találunk.

A két helyszínen június 9-től szeptember 8-ig folyamatosan lesz "látnivaló", szinte minden napra jut egy előadás. A gyerekprogramok hétvégére lettek időzítve, bábszínházak és társulatok készülnek matinéelőadásokkal (az Interaktív Meseszínpadon és a Szent Margit-romoknál). Vasárnap esténként pedig jellemzően koncerteket tűztek műsorra.

Érzékelhetően nagy már az izgalom és a várakozás a fesztivál körül: a 9-i megnyitó eseményre például már most nyolcezren regisztráltak, a Quimby szimfonikus formát öltő koncertje pedig be is telt (amíg felszabaduló jegyekre várunk, ajánljuk az interjúnkat Kiss Tibivel), de a többi programra még jó esélyekkel lehet indulni. Összegyűjtöttük, mi mit nem hagynánk ki:
Margitszigeti Szabadtéri Színpad


A libanoni származású spanyol hegedűs különc kinézetével, sajátos előadásmódjával, hihetetlen energiájával és izgalmas zenéjével biztos libabőr.

Szabó Balázs Bandájának lágy zenéjét is szívesen hallgatjuk, akár utazás közben, akár fesztiválon, de a mostani felállás egy teljesen új élményt ígér: a Modern Art Orchestrával társulva fognak színpadra állni.

Azt már 2013 óta tudjuk, hogy áll a The Great Gatsbynek Leonardo DiCaprio, nyáron pedig azt is megnézhetjük, hogy áll neki a balett: Magyarországon először láthatjuk a világszerte turnézó látványos show-t, neves nemzetközi balett-társulatok sztárszólistáival.


A Miskolci Nemzeti Színház művészeivel, valamint a Fővárosi Nagycirkusz artistáival valósul meg a Cirkuszhercegnő, ami azért lesz izgalmas, mert egy teljesen új módon mutatja meg Kálmán Imre cirkuszi forgatagát. Főszerepben Dobó Enikő, Eperjesi Erika, Miller Zoltán és Szőcs Artur.

Városmajori Szabadtéri Színpad


A legendás krimiíró egyik leghíresebb bűnügyi történetét a Győri Nemzeti Színház előadásában láthatjuk majd, annak ajánljuk, aki szeret egy kicsit izgulni és bűnösök kilétére téteket tenni.


A híres-hírhedt gengszterlegendákról szóló Broadway-musicalt először láthatjuk Magyarországon, ráadásul a Színház- és Filmművészeti Egyetem fiatal tehetségeivel, Harangi Mária rendezésében.

A magyar folklórmotívumokat angoszász rock és tánczenei elemekkel ötvöző Petruska és Ferenczi György magyar kultúra és rock & roll elemekre építő zenekara egymás után lép majd fel egy-egy egyórás koncerttel, de a két előadás között egy kis közös zenélésre is sor kerül. Mi kíváncsiak vagyunk az összhatásra.

Ritka jelenség, hogy egy opera dallamából valódi sláger születik, de Figaro áriáját még azok is ismerik, akik amúgy nem mozognak otthonosan az egyik legnehezebb zenei és színházi műfajban. Éppen is ezért ígérkezik ideális nyár esti programnak a népszerű vígopera, melyet Csonka Zsuzsa és társulata mutat be.

További programok, bővebb információ és jegyek ITT.