Hiába vagyunk már túl 2018 első negyedén, programok terén továbbra is a túlkínálat a jellemző. Az elkövetkezendő négy nap kihagyhatatlan eseményei között például van sörpremier és -fesztivál, kékfrankos nagykóstoló, startup szafari, filmklub, villámkezű robotdobos és még sok más. Mozdulj ki!

  • Csütörtök

25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál / Millenáris Park

Évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Eddig Lengyelország, Csehország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Kanada, Kína, Románia, Izrael, az Európai Unió, Észak-Európa országai és Törökország fogadták el a fesztivál meghívását, 2018-ban pedig Szerbia mutatja be kortárs irodalmát és kultúráját.

Látókép filmklub: Best Of Friss Hús/ KUBIK Coworking

A KUBIK coworking közösségi iroda és a Hajdu Szabolcs nevével fémjelzett Látókép alkotóműhely együttműködésében létrejövő filmklub első tavaszi estéjén az évszakhoz illően a nemrég véget ért Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál legjobb alkotási kerülnek terítékre. A vetítés után Bucsi Réka, Kis Hajni és Márton Dániel rendezőkkel, valamint Másik Szőke András operatőrrel Hajdu Szabolcs beszélget.

Mad Scientist - Surfin' Bird premier/ Labor

A hazai kisüzemi sörfőzés egyik zászlóshajója, a Mad Scientist már tényleg hetente áll elő egy új recepttel - a tölgyfahordóban érlelt Colonial Bitter után most például egy amerikai búzasörrel, amit meg is hidegkomlóztak.

The Nobody Elses, Giliszta/ Toldi Klub

Az erdélyi garázs-indie-neopszichedelikus színtér egyik legnagyobb ígérete, a csíkszeredai The Nobody Elses a "művészetis diákok kedvenc zenekarával", a Gilisztával osztja meg a színpadot, az apokaliptikus őrjöngés garantált.

  • Péntek
Startup Safary Budapest/ Budapest-szerte

A kétnapos startup fesztiválon ismét benézhetsz a legizgalmasabb budapesti startupok és tech cégek irodáiba, ezzel együtt pedig az ott dolgozók hétköznapjaiba is. Megnyílik többek között a Prezi és a Google is, részt vehetsz irodatúrákon, de beszélgetős reggeliken, képzéseken, workshopokon és szakmai előadásokon is. Összesen háromszáz programból válogathatsz, többféle témában, és mivel a szervezők is tudják, hogy a válogatás egy nehéz feladat, összeállítottak tizenhárom tematikus útvonalat, a dizájntól kezdve a robotokon és fintech-en túl a lifestyle-ig.

Hecho en Mexico - Budoku filmbemutatóUránia Nemzeti Filmszínház

A 80-as években sikeres zenei producerként (Transvision Vamp, Eurythmics, Sly & Robbie, Paul McCartney, Take That) dolgozó, majd egyre inkább az alternatív életformák és a világutazás felé forduló Duncan Bridgeman közel kétórás audiovizuális utazása Mexikóba vezet, ahol nemcsak az ország félelmetesen gazdag zenei örökségével ismertet meg mindenkit, de az interjúkon és dalszövegeken keresztül olyan fontos és izgalmas kérdések is terítékre kerülnek, mint a határkérdés, a politikai ellenállás, a nők helyzete, a spiritualitás és az ünnepek vagy a mexikóiak valódi kulturális identitása.

Kis Könyves Éj 2018/ Klinika

A Kis Könyves Éj a független könyvesboltok ünnepe. Aki szereti a könyveket, keresi a könyvesboltok különleges hangulatát, és felcsigázza egy könyves séta gondolata a tavaszi estében, mind itt ünnepelhet. Chillbe áztatott szavak, dowtempóba fűzött irodalom, ambientre rímelés: a NOW Books & Music szerzői érkeznek a Kilinkába, hogy a Könyvesboltok Éjszakáján megtöltsék ezt a frissen nyílt teret kurrens irodalommal, és teszik mindezt lágy esti zenei aláfestéssel. Felolvas a varsói utcákat lekörmölő Csepregi János, a Tilos rádiós botrányhős, Storno Milán, és a dark-novellista, Décsy Eszter. A Konkrét Könyvek és a Silenos Kiadó által kiadott könyvekről Dudich Ákos, Pritz Péter és Prieger Zsolt beszélget.

Designer Drums presents Courtesy/ LARM

Najaaraq Vestbirk először az Apeiron Crew tagjaként, majd önnön jogán is a globális klubélet meghatározó szereplőjévé vált – mindezt úgy, hogy saját számok híján csak DJ-szettjeivel és saját, Echtoterm nevű kiadója miatt figyeltek fel rá. De ez is elég volt egy NTS Radio-s rezidenciára, főműsoridős lemezpakolgatásra az olyan fesztiválokon, mint a Dekmantel, ráadásul a FACT és a Resident Advisor is kért már tőle mixet. Szelekcióiban a lépegetés talál egymásra a törtütemekkel, nyakon öntve a koppenhágai színtérre jellemző baljós, de nem elhidegült atmoszférával.

  • Szombat

Record Store Day 2018 / Budapest-szerte Idén is megünneplik a független lemezboltok napját Budapesten, amihez kapcsolódóan a város különböző lemezboltjaiban lesznek speciális koncertek, különleges DJ-szettek, kihagyhatatlan leárazások és persze csak ott és akkor kapható, különleges kiadványok. Érdemes lesz tehát megcélozni a Musiclandet, a KlinikA-t, a Wave-et vagy az Aktrecordst.

Slow MarketAkvárium Klub

Természetes, friss, különleges finomságokra, organikus szépségápolásra, hiteles népi, kortárs művészekre és persze tavaszi hangulatra számíthatunk április 21-én, a Slow Marketen az Akvárium Klubban. Slow Food termelők, éttermek az ország különböző régióiból jönnek a Slow Living Hungary Egyesület és a nemzetközi Slow Food közösség tagjaiként.

Kékfrankos Április nagykóstoló/ Danubius Hotel Gellért

Kékfrankos Április a kékfrankos szőlőfajtát a középpontjába állító program, amelyben e sokszínű szőlőfajtára szeretnék irányítani a figyelmet. Közel ötven borászat, több mint száz kékfrankos és kékfrankos alapú bor (bikavér és rozé) lesz kóstolható.

Second life, avagy kétéletem /  Hatszín Teátrum Nincs olyan ember, aki ne játszana el a gondolattal, mi lett volna belőle, ha valami vagy ha minden másképp alakul az életében. Az előadás alkotói ezúttal ezt a játékot veszik komolyan és ezen keresztül vallanak magukról, tévedéseikről és vágyaikról. Öt fiktív élettörténet jelenik meg, és ezekben találkoznak egymással az alkotók valós vagy elképzelt alteregói. Az Orlai Produkció előadásában és Dömötör András rendezésében Járó Zsuzsát, Kovács Patríciát, Mészáros Mátét, Ötvös Andrást és Schruff Milán is láthatjuk.

10. Corvin moziéjszaka/ Corvin Mozi

Corvin mozi a szokásokhoz hívén idén tavasszal is moziéjszakát tart. Április 21-én este hattól másnap hajnalig lehet filmeket nézni mind a hat teremben egyetlen belépővel. A szervezők ezúttal is az elmúlt hetek-hónapok legsikeresebb filmjeiből válogatnak, amiket egészen friss bemutatók egészítenek ki.

Csaknekedkislány akusztik/ Három Holló

A Láthatatlan Tanoda - Rosa Parks Alapítvány 2013 óta segíti VIII. kerületi hátrányos helyzetű gyerekek oktatási esélyegyenlőségének megvalósulását. Ennek érdekében a hozzájuk jelentkező szülők tudatos iskolaválasztását támogatják és segítik a gyerekeket abban, hogy jó iskolákban, integrált körülmények között tanulhassanak. Ezen az estén számukra gyűjtenek pénzt többek közt a Csaknekedkislány tánczenekar tagjai.

  • Vasárnap
I Bike Budapest 2018/ Tabán 

Kerékpárosklub által szervezett örömtekerés és demonstráció célja, hogy egy délutánra úgy mutatkozzon meg a város, mint ahol gyerekektől idősekig bárki közlekedhet biciklivel. Idén először rövidített útvonalon várják a kisgyerekes családokat, valamint készülnek teherbiciklis szekcióval, jótékonysági programokkal, piknikkel, zenével és bringás portréfotózással is a Városligetben. A város több pontjáról csapatos tekerések indulnak a starthoz. A tavaszi felvonulás érinti az Erzsébet hidatLánchidatMargit és Árpád hidat, valamint az Alagutat és az Andrássy utat is.

Tavaszkert Dísznövény Szakkiállítás és Vásár / Budai Arborétum

Mi másról szóljon a tavasz, ha nem a növényekről? Már péntektől zajlik Budán a Dísznövény Szakkiállítás és Vásár: virágok, növények, kertészeti kellékek és szolgáltatások, gasztronómiai finomságok és természetközeli dizájnalkotások mellett kiállításokelőadások és különféle növényes-zöld programok várják a növényimádókat.

WAMP - Design szabadon/ Erzsébet tér

Április 22-én a Föld napján tartja első kültéri vásárát a WAMP design vásár az Erzsébet téren, ahol a legújabb tavaszi kollekciók is bemutatkoznak. Hiába hívja fel a figyelmet az Earth Day Network nevű szervezet immár 48, Magyarországon pedig 28 éve hogy közösen tegyünk a környezetért, még mindig olyan sok – vagy egyre több? – a teendő. Az idei Föld napja kiemelt témája a műanyagmentes világ.

IV. Corvin szezonnyitó sörfesztivál/ Corvin Sétány

Negyedik alkalommal rendezik meg a Serfőző rendezvények ingyenes szezonnyitó fesztiválját a Corvin Sétányon, mely idén plusz egy, azaz ötödik nappal bővül. A rendezvényen megközelítőleg 25 kiállító, több mint 100 típusú csapolt és üveges sör lesz elérhető.