Útjára indult a Rákóczi Kartell, hogy élettel töltse meg a Rákóczi téri Vásárcsarnok körül árválkodó üzleteket, és új életet leheljen a környékbe. A Mindspace által dédelgetett projekt első állomásaként nyitott meg a BRKF Galéria a Víg utcában, szabadon használható gyümölcscentrifugával, becsületkasszás kávéval, időszakos kiállításokkal, elsőként a Trash of Pest Facebook-csoport legjobb képeivel.

A Víg utca környékén mindig történik valami. Egyrészt feltűnően sok itt az egyedi és különleges bolt (legutóbb az ISBN Galéria nyitásáról írtunk), másfelől igazi alulról jövő urbánus kezdeményezéseknek lehetünk tanúi: a Rákóczi téren mostanában rendszeresek a közösségi reggelik, és egyre több akció látható a környék újraértelmézéséért, élhetőbbé tételéért. Az ezeken dolgozó Mindspace nonprofit szervezet következő lépésként útjára indítja a Rákóczi Kartellt, a kreatív kisvállalkozások szövetségét. A csapat célja, hogy összehozza a különböző helyekről jövő kreativitást,  lakosok, intézmények és vállalkozások bevonásával, közösségi programok szervezésével hasson a negyed életére. Hogy „végre legyen egy olyan élhető része is Pestnek, ahol nem csak kocsmába jár az ember”.

Egyik sarkalatos pontja a terveiknek az üres, vagy változatos módokon kihasznált üzlethelyiségek élettel megtöltése. Például mikor a múlt héten arra jártunk, tévedésből benyitottunk egy boltnak tűnő helyre, amiről kiderült, hogy lakott terület, ugató kutyával.

Elsőként a BRFK Gallery nyitott meg a Víg utca 20. alatt, ahol működött régen kagylómúzeum is, majd a Beer Selection lakott itt a Körútra költözésükig. A BRFK egyfajta időszaki kiállításokra fókuszáló outsider fényképészklub lesz, ahol a szakma fősodrától elszakadó, többek közt az internetkorszak demokratizálódására reflektáló fotóművészeti projekteket mutatnak majd be.

A koncepcióból kiindulva nem is nyithattak volna jobb témával, mint a Trash of Pest képeivel. A felhasználók az elmúlt három évben gyönyörű gyűjteményt hoztak létre Budapest kevésbé csillámporos részleteiből, amelyekben komplett társadalomrajz bontakozhat ki, ha valaki figyelmesen szemléli őket. Már két nyomtatott kiadványt is készítettek a legjobbakból, kiállítást azonban még egyet sem láthattunk belőlük; a kis válogatás május elejéig még megtekinthető a BRFK-ban.

A nyílt Facebook-csoportba bárki beposztolhatja a városban lekapott pillanatfelvételek a város szennyéről, anomáliáiról és abszurd jelenségeiről, hiszen bármennyire szép is Budapest, azért van itt is bőven szemét és ízléstelenség, gyakran annyira szürreális kompozíciókba összeállva, hogy már csak nevetni lehet rajta. Az internetes népművészeti műremekekből szubjektív kedvenceinket az alábbi listában gyűjtöttük össze:

A BRFK egyébként nem a rendőr-főkapitányság előtti főhajtás, hanem az alapítók vezetékneveinek kezdőbetűiből áll össze: Budai Balázs, Rehling Bertalan, (Virányi) Fontan Zoltán és Kobrizsa Ádám áll a projekt mögött. Budai Balázzsal találkoztunk a helyszínen, aki elmondta, hogy a közeljövőben terveznek kiállítást nyitni egy olyan ismerősük munka közben készített képeiből is, aki szilikon művégtagokat gyárt gyógyászati céllal.

A kissé kiszámíthatatlan nyitvatartású galériában működik becsületkasszás presszógép és gyümölcscentrifuga is, amivel a csarnokban vásárolt javakat levesíthetjük, de fotónegatívokat is szkennelhetünk és nyomtathatunk majd. A közeljövőben egyébként több üres bolthelyiség is gazdára talál, a Hurrikan Press, az Ubik fesztivál szervezőcsapat, a Verkstaden bolt és szitaműhely, a BARTR (Budapest Art Residency), Nem Bettina underground alkotó Baba néven futó concept store-ja is a közelben működik majd, és átteszi székhelyét a Csarnok melletti Vásár utcába a Mindspace is.