We Love Budapest: Nyolcan éve, 1938-ban nyitotta meg a kapuit a Budapesti Nyári Fesztivál központi helyszíne a nagy múltú Margitszigeti Szabadtéri Színpad. Milyen adottságokkal rendelkezik ma a színpad?

Bán Teodóra: A kezdetektől egyedülálló, különös kincse a fővárosnak. Eddig kivétel nélkül, minden nálunk járó művészt magával ragadott a varázsa, lenyűgözte őket, hogy egy nagyváros közepén egy csendes szigeten áll, fák ölelik körbe és még saját hajójárata is van. A színpad ma már a legmagasabb színvonalon szolgálja ki az előadókat, pár éve megújult a tetőszerkezete, a színpadtechnika, a háttérben működő műhelyek, az öltözők és a nézőtér is. Így tudunk műsorra tűzni hatalmas táncprodukciókat, látványos operákat, vetítéssel gazdagított koncertshow-kat. De a fesztivál fontos helyszíne még a budai oldalon működő - 800 férőhelyes - Városmajori Szabadtéri Színpad is, ahol elsősorban a vidéki és a határon túli magyar teátrumok előadásai láthatók. Boldogság, hogy mára mindkét színpadunk nemzetközileg elismert kulturális színtérré vált.

WLB: Kik az idei fesztivál „nagyágyúi”?

B.T.: Nem is tudom, hol kezdjem, mert hálistennek nagyon sok van. Június 9-én ingyenes utcazenei produkcióval nyit az évadunk, a Margitszigeti Nagyréten a Magyar Állami Operaház Zenekarával és a hegedűvirtuóz Alexander Rybakkal ünnepeljük majd színpadunk 80. születésnapját. Az évad hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar nyitókoncertjével indul, Richard Strauss Salome című egyfelvonásos operáját láthatja majd a közönség, Rost Andrea, Komlósi Ildikó és Gerhard Siegel főszereplésével. A fesztivál vendége lesz a Quimby, és az egyik leghíresebb amerikai DJ, Jeff Mills is. Mint egykori balett-táncos, nagyon várom a Oscar-díjas film alapján készült The Great Gatsby című világhírű balettshow-t, amelyet hazánkban először nálunk mutatnak be. Idén operettbemutatónk is lesz, Kálmán Imre egzotikus meséjét, a Cirkuszhercegnőt állítjuk színpadra.

WLB: Ön melyik programon fog részt venni?

B.T.: Melyiken nem? Ha ugyanabban az időpontban mindkét színpadunkon előadás van, akkor a premiert részesítem előnyben, de kivétel nélkül, mindegyik produkció a szívügyem, így kis túlzással, de a nyaramat a nézőtéren töltöm majd. Ez számomra öröm, mert a munkám a szenvedélyem.

WLB: A telt ház a legnagyobb siker?

B.T.: Egyrészt igen, hiszen így a költségeinket fedezni tudjuk, és új beruházásokra is telik a bevételből. Másrészt az a nagy elismerés, ha jól érzi magát a fellépő és a közönség. De büszkeség, hogy sokan a mi színpadunkon látnak először klasszikus műfajokat, szeretnek meg komolyabb hangvételű produkciókat.

WLB: A pénzen kívül, mi minden szükséges ahhoz, hogy az említett sztárokat meg tudja nyerni egy fesztiválszervező?

B.T.: Kitartás és kreativitás biztosan, amellett, hogy követni kell a nemzetközi trendeket. Kell egy olyan stáb, amelyik teljes odaadással segít például abban, hogy az első perctől – vagyis a reptérre érkezéstől – a fellépés utáni pillanatokig elkísérjük vendégeinket. Fontos, hogy a legtöbbet hozhassák ki magukból. Nagy a harc a sztárfellépőkért, és büszkeség, hogy Budapest jelentős eredményeket tudhat magának. Kulturális szolgáltatásaink óriási vonzerőt jelentenek, ebben pedig örömmel vállalok szerepet többek között a Budapesti Tavaszi, Nyári és Őszi Fesztivál szervezésével. Megjegyzem, a nemzetgazdaság legfontosabb generátora, munkahelyteremtő eszköze a kulturális turizmus.

WLB: Milyen ma Budapest nemzetközi megítélése?

B.T.: Egy lüktető, szellemi értékekben gazdag főváros, az Operaházzal, a Várkert Bazárral, a Zeneakadémiával és a Müpával, színházaival, koncerttermeivel, kiállítótermeivel Európa egyik kiemelt kulturális célpontja. A fesztiválok csak tovább gazdagítják Budapestet, azt gondolom, és ezt sokféle statisztika is alátámasztja, a nemzetközi megítélése évről évre egyre jobb, nagyon kíváncsiak ránk. Fellépőinkre visszatérve, jó érzés, hogy szinte kivétel nélkül beleszeretnek a Margitszigetbe. Sztárjaink rengeteg szelfit készítenek Budapest utcáin, közösségi oldalakon dicsérik a színházat és a lelkes közönséget, ezzel is jó hírét viszik a városunknak, hazánknak.

Címkék