Hlatky-Schlichter Hubert neve gasztrós körökben garanciát jelent a minőségre, professzionalitásra és jó ízlésre. 2017 nyarának végén körvonalazódott, hogy a friss Hotel Clarkban ő lesz az, aki a Monte Carlóból hozzánk is elérkező Beefbarért felel majd. Feltérképeztük az éttermet, áttanulmányoztuk az étlapot, kóstoltunk ebédmenüt, rib eye-t, bámészkodtunk a csodaszép húsok előtt és még a készülő Leo nevű rooftop bárból is letekinthettünk a városra.

Gazdasági és üzleti szempontból kár lenne újból megvizsgálni a Beefbar Budapestet, ezt megtették már többen, így mi jó szokás szerint a vendégek szemszögéből közelítjük meg Hlatky-Schlichter Hubert legújabb dobását.

A Clark Ádám téren, éppen az Alagút mellett, Lánchídra néző panorámával anno lakóházat találtunk itt, ám az lebontásra ítéltetett és hosszú idő óta tátongó sebként tekintettünk a telekre. Jócskán belerondított a kilátásba. A Hotel Clark a tervezettnek megfelelően 2018 márciusában megnyitotta oroszlánfejes kapuját vendégei előtt és vele együtt üdvözölheti a város a Beefbart is. Nem mindenki örült egyöntetűen a modern épület érkeztének, ám azt senki sem várhatta, hogy a szemközti szecessziós szálloda százéves örökségére licitáljon rá egy vadiúj koncepció.

A BeefbarRiccardo Giraudi, vagyis ahogy a szakmában említik "beef-boy" brandje, 2005-ben Monacóban nyitotta meg az első, legmagasabb minőségű húsokra szakosodott éttermét, mára pedig egy hét étteremből álló lánccá duzzadt, melynek legújabb tagja a budapesti egység (felkészül Párizs, Bejing, Riyad és Róma). A brand és Giraudi legfontosabb célkitűzése a konzisztencia, a minőség állandósága, ám mindemellett a helyi karakternek is meg kell jelennie, mi több, a húsokkal és a húsok mellett nagyon figyelnek az adott ország gasztronómiai sajátosságaira. Így kerülhet a mexikói Beefbar menüjére a chicharron vagy a sok sok chipotle, a hazai étterembe pedig a gulyás (Black Angussal!). Érdekesség, hogy a Hong-Kong-i Beefbar már egy Michelin-csillagot is szerzett.

Hubert és Giraudi jó barátságot ápol, így a francia hússzaki számára nem volt kérdés, hogy a Babel Budapestet és a KIOSK-ot is vezető, tapasztalt vendéglátósra bízza a helyet, ahol itthon egyedülálló minőségű húsokat kóstolhatnak azok, akik a különlegességekre nem sajnálnak költeni. A hír igaz, náluk választhatunk a híres Kobe marhahúsból (Japánban, Kobe városában született, eredetvédett fekete wagyu marha) is, mely a húsok királynője, amelyet a legjobb minőségű marhahúsnak tartanak. Csak akkor Kobe, ha valóban ott nevelkedett wagyu marhahúsról beszélünk és a sörrel/szakéval itatós, masszírozós legendákról is sokat hallhattunk már. A prémiumhúsok az étteremben előkelő helyen pihennek: az üvegajtón mi is betekinthetünk, a márványosság delejez, nincs az a húsevő, aki ne kapna a szívéhez a T-bone-ok, rib eye-ok láttán.

Érdekes, ahogy az art decós elemekre építő enteriőrben sok helyről visszaköszön a márványosság. A franchise miatt több a kötöttség, ám Hubert nagyon örült, hogy a Emil Humberttel dolgozhattak a belső kialakításon. A fehér, az arany, a kék és a zöld szinergiájára építettek és egy nagystílű, kozmopolita teret hoztak létre – pazar függönnyel – ami jelen esetben Lánchíd-"mintás".

A Beefbar bonyolítja az egész szálloda vendéglátását, így kora reggeltől nyitva tartanak, fontos a reggelikínálat (előre összeállított reggelimenüt is találunk náluk), majd következik az ebéd (5500 forintos áron rendelhetünk 3 fogásos business menüt) ami mellett persze à la carte is választhatunk, a nap zárásaként pedig a legfajsúlyosabb, a vacsoralap kerül előtérbe.

A három miniburgerből álló válogatástól (Kobe és Angus bugerek, 3960 forintos áron) haladhatunk a legkomolyabb tételek felé, mint például a 1,5 kilós rib eye (36 000 forint), vagy az Emperor's cut Kobe, 17500 forint/100 gramm áron, minimálisan 200 grammos rendeléssel).

A konyháért az a Sipos András felel, akit már a NU Bistróból és a rövid életű Susuból megismerhettünk. Intenzív ízek, vagány tányérok, vibráló színek jellemzőek munkáira. Az ebédmenüről is jócskán visszaköszönt Sipos stílusa: mangóval támogatott kacsamájat, tengeri sügért medvehagymával, feketegyökérrel és créme fraiche-sel, valamint Rákóczi-túróst kóstoltunk. A speciális, budapesti felhozatal sztrapacskáját (1550 forint) is nagyon kedveltük, ami juhtúróhab-káposztakrém-bazsalikom és angusmorzsák találkozása.

Egy rib eye is érkezett, amiről csak szuperlatívuszokban tudnánk mesélni. Nagyszerű állag, ízgazdag zsírok, a hozzá érkező Kobe baconös burgonyapüré stílusosan kísérte.

Délidő lévén a báréletet még nem tudtuk megtapasztalni, de ígéretesnek tűnik, ahogy az április végén nyitó Leo névre keresztelt rooftop bár is megérdemli a figyelmet. Felszöktünk a jelenlegi építési területre – amely terasz 360 fokos panorámát nyújt a Dunára, a Lánchídra, a pesti oldalra és a Budai Várra. Egy kemencével és bárpulttal erősítve a lenti folytatásaként liftezhetünk fel a legújabb tetőteraszra, ami szerintünk hamar fotózások és forgatások kedvenc helyszínévé válik majd.