Különleges hangszereken szólalnak meg ritka zenei művek a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Négy koncertet ajánlunk.

Ittzés Gergely (fuvola) és Nagy Péter (zongora) koncertje – április 13., 19:30
A fuvolairodalomból hét CD-re való szonátát válogatott Ittzés Gergely, aki a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF) a Pesti Vigadóban mindegyik lemezről megszólaltat egy-egy alkotást. A fuvolaszonáták nagy könyvéhez kiválasztott 34 darab mindegyikében zongora (vagy csembaló) társul a fuvolához, a koncerten elhangzó hét kompozícióban Nagy Péter zongoraművész működik közre. A klasszikus mellett a kortárs zene is hat Ittzés zenei világára. Tagja az UMZE kamaraegyüttesnek. A BTF-en a 100 éve született Leonard Bernstein operájában, az A Quiet Place-ben is hallhatja a közönség a Sankyo Pure Silver fuvola hangját. A japánban kézzel formált hangszer egyik kiemelt művésze a magyar fuvolista.

A 14 Berliner Flötisten koncertje – április 10., 19:30
A 14 Berlini Fuvolista tagjairól, ismert kollégáiról Ittzés is elismerően beszél, akik különleges hangszerrel lépnek fel szintén a Pesti Vigadóban. A szubkontrabasszus fuvola mintegy 8 méter hosszú, a hangja elképesztően mély.

Billentyűvarázs, Zsabó Fesztivál – április 14., 19:30
Egy régi hangszer, a pochette a Zsabó Fesztivál szünetében ismerhető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az úgynevezett táncmester hegedű bemutatása illik a barokk zenei programhoz, amelynek két koncertje a Festetics-palota tükörtermében, kettő pedig a múzeum Dísztermében hallható. Anneke Boeke, majd Lucie Horsch blockflötén, azaz barokk furulyán játszik. A La Cetra d’Orfeo belgiumi együttes pedig a korabeli ruházatot, tánc- és mozgáskultúrát is bemutatja. A késői barokk és a klasszicizmushoz közelítő zenei világot jeleníti meg Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely. Az ikerpár csembalón és fortepianón régi magyar táncmuzsikát és Haydn darabot egyaránt játszik.

InFusion Trió: Stardust lemezbemutató koncert – április 1., 20:00
A 21. század új hangzásvilágot kínál a zenében. Szerteágazó az effektpark, a három klasszikus hangszer, a cselló, a hegedű a dob elektronizálva végtelen lehetőségeket kínál. A komoly- és a könnyűzene találkozásának határmezsgyéjén táncol az InFusion Trió. A tagok: három magasan kvalifikált „komolyzenész”, Simkó-Várnagy Mihály (elektromos cselló és basszusgitár), Farkas Izsák (elektromos hegedű), Weisz Nándor (elektromos dobok és különböző effektpedálok). A Loop me Up Star volt az első lemezük, most itt a második, a Stardust című (a dalszöveg és intro Mészáros Tamásé). Ennek bemutatójához különleges helyszín dukál: az Uránia Nemzeti Filmszínház gyönyörű nagyterme.

További információ a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán.