A Budapesti Tavaszi Fesztivál ritkaságszámba menő zenei eseményének ígérkezik Korcsolán Orsolya koncertje. A nemzetközi hírű hegedűművész a Deutsche Grammophonnál nemrég megjelent lemezének varázslatos programjából válogatott a hangversenyre.

A műsorban Kuti Sándor művei mellett felcsendülnek Kodály Zoltán és Weiner Leó örök érvényű kamarazenei kompozíciói is, kontextusba helyezve a magyar zenetörténet két világháború közötti aranykorának legjelesebb alkotóit. Egyedülálló értéket képviselnek a holokausztban elpusztított és a 20. század viharaiban méltatlanul elfeledett Kuti Sándortól fennmaradt vonós kamaraművek.

Ezek elsőként Korcsolán Orsolya Silenced című felvételén hallhatók a maguk teljességében. A hangversenyen elhangzó 3. szerenádvonóstrióra, Szólószonáta hegedűre és 2. vonósnégyes című művei a zeneértő hallgatóság és a koncerttermekbe ritkábban járók számára egyaránt a felfedezés élményét ajándékozzák.

A Bécsben élő világjáró hegedűművész több mint tíz éve elhivatott tolmácsolója és kutatója a holokausztban elnémított zeneszerzők munkásságának. Korcsolán Orsolya a Liszt Ferenc Zeneakadémia elvégzése után Solti György tanácsára New Yorkban képezte tovább magát. A Juilliard Schoolon Dorothy DeLay és Itzhak Perlman irányításával tanult, itt szerezte meg mesterdiplomáját.

Kuti Sándor nevét először Solti Györgytől hallotta a Schleswig-Holstein-i Fesztiválon. Később Pesten is találkoztak a mesterrel, aki többször meghallgatta, instruálta, és felvetette: szeretné, ha egyszer foglalkozna Kuti Sándorral. Emlékeim című könyvében Solti arról ír, biztos benne, ha Kuti Sándor nem lett volna holokauszt-áldozat, Magyarország egyik legnagyobb zeneszerzőjévé válhatott volna. „Öt éve sikerült megtalálnom azt a fonalat, ahol elkezdhettem a kutatást” – meséli Korcsolán Orsolya. „A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola könyvtárában az akkori igazgató, Gádor Ágnes összekötött Kuti Sándor lányával, aki egy dobozban őrizte apja kiadatlan műveit.

Először a hegedűre írt, három tételes gyönyörű Szólószonáta érintett meg, aminek a kéziratát Kuti a kárpátaljai munkatáborból küldte haza egy keretlegénnyel a feleségének. Találtam két olyan művet, amit még soha nem vettek fel, a 2. szerenádot vonóstrióra és a Szonátát két hegedűre.

A magával ragadó színpadi kisugárzásáról ismert Korcsolán Orsolya Amerikában tervezi az Elnémítva koncertek folytatását.

További információ a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán.