Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Szabadidő

Sem sárkányok, sem koboldok nem lakják, csak télen a denevérek – A Szopláki-ördöglyuk

A misztikus nevű, különleges barlangrendszer egy sziklafal tövében nyílik, a Pilisszentkeresztről a Két-bükkfa-nyereg felé vezető turistaút mellett.

Szabadidő

10 izgalmas márciusi program 1500 forint alatt

Az a közös ezekben a márciusi programokban, hogy nem kell a zsebünk mélyére nyúlni a jegyárakért, mindegyik belefér egy maximum 1500 forintos keretbe!

Szabadidő

A MüSzi VII. kerületi „közértként” folytatja tovább

Tavaly ősszel bezárt Budapest egyik legfontosabb független kulturális helyszíne, a MüSzi. A Corvin Áruház harmadik emeletén található – és évente több száz programnak helyet adó – intézmény azonban nem szűnt meg, csak helyet változtatott: az Izabella és a Jósika utca sarkán, nonprofit galériaként, nappali munkatérként és kis létszámú eseményeket befogadó helyként nyitottak újra. De több tervük is van, melyek csak a környező lakóktól függenek.

A Művelődési Szint ötéves története tavaly szeptemberben megszakadt – ekkor kellett kiköltözniük a Corvin Áruház harmadik emeletéről. Az alapítók viszont nem csüggedtek; a folyamatosság fenntartása érdekében egy olyan projekttér kialakításába kezdtek, amely a stáb és az egykori hely körül lévő közösség bázisává, második nappalijává válhat. Így lett a Fractal Studio közösségi alkotóteréből MüSzi Közért, amely nemrégiben megnyitott mindenki számára.

Érdemes már a legelején leszögezni: akik a régi MüSzit várják vissza, óhatatlanul csalódni fognak. A régi helyszín közel háromezer négyzetméteres alapterületével, rengeteg különálló termével és azon tulajdonságával, hogy nem kellett a zajszint miatt aggódni, rengeteg olyan programot is be tudott fogadni, amit az Izabella és a Jósika utca sarkán álló egykori ABC már nem. Így nem valószínű, hogy a koncertek és partyk „visszatérnek”, tervben vannak viszont kiállítások, workshopok, volt már náluk közösségi társasjátékozás és igazából bármilyen olyan esemény befogadására nyitottak, amelynél a várható létszám nem haladja meg az ötven főt.

Ottjártunkkor például épp a Rebellive zine Rendezvous című kiadványához kapcsolódó, LOVE című kiállítás díszítette a falakat, Szombat Éva művészpár-fotóival, míg az asztaloknál többen az aktuális ügyeiket intézték. Az önkéntes alapon dolgozó csapat eközben próbálja felújítani a helyet és megvalósítani az ötleteiket – a tervek közt szerepel egy aprócska melegkonyha, levesekkel, szendvicsekkel és kávéval, valamint a közös nappali jelleg kihangsúlyozása. Ugyanakkor még semmi sem biztos: jelenleg próbálják felmérni az igényeket, kitapasztalni, hogy mire van igénye a környéken lakóknak és a velük az előző helyszínen rendszeresen kollaboráló csoportosulásoknak. Emiatt szinte minden – beleértve a nyitvatartási időket is – állandóan változik. De pont ezzel ösztönöz minket arra, hogy kapcsolódjunk be és segítsünk megteremteni azt a MüSzit, ahol jól éreznénk magunkat.

Hiába vannak ugyanis hipermodern közösségi irodák lassan minden kerületben, a MüSzi otthonosságával, szedett-vedett bájával egyik sem versenyezhet. Az pedig, hogy a nappali munkatér mellett mi lesz még belőle, tényleg csak rajtunk múlik. Mi a magunk részéről nem szeretnénk, hogy a kulturális tér elképzelései a tavaly bezárt helyükkel együtt csupán emlékek maradjanak – ha te is így vagy ezzel, most itt a lehetőség, hogy tegyél is érte egy ötlettel, látogatással vagy némi segítséggel. Hogy aztán elmondhasd, hogy ez a te helyed is.

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Kiscelli To Go – Lajta Béla 150

A Kiscelli Múzeum négyalkalmas városi sétasorozat negyedik, egyben utolsó megállója a Rákóczi út és a Vas utca Lajta Béla által tervezett épületei: az egykori Budapest-Erzsébetvárosi Bank Székháza, ma a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Vasedény épülete valamint a Vas utcai egykori Főváros VIII. kerületi felső kereskedelmi iskola, ma Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Széchenyi István Kereskedelmi Technikum épülete.

Szabadidő

A Buitenzorg-lak kertje nyomában

Március 8-án egy különleges sétán zarándokolhatjuk végig a kertben látható, szuvenírként hazahozott vagy utólag megrendelt keleti műtárgyakat, megismerve az Ázsiában őshonos növényeket, a kínai és japánkerti elemeket.

Szabadidő

Így cicáztunk régen Budapesten – Kedvenc képeink a Fortepanról

Legyen szó aranyos házi cicusokról, a macskakiállítás szépségeiről vagy éppen metrón utazó cicákról, a Fortepan bővelkedik a jobbnál jobb képekben.

Neked ajánlott

A