Élmény
Három új közösségi iroda az együttműködés jegyében
Fotó : Norbert Juhász/We Love Budapest
Három új közösségi iroda az együttműködés jegyében

A közösségi alapon működő iroda nem új találmány, már régen tudják a cégek, hogy a blokkolóóra helyett a rugalmasság, a kreativitás szabadsága és az ötletek akadálymentes áramlásának biztosítása is számít, ha az ember eredményeket akar. Bár Budapesten számos ilyen intézmény áll rendelkezésre, még mindig vannak olyan ötletek, amelyek meglepetést tudnak okozni. Ellátogattunk a három legújabb helyre.

A sokoldalú – Impact Hub Budapest A családias – Budapest Pont A technokrata – Mosaik

A sokoldalú – Impact Hub Budapest

A Ferenciek terén, a volt Királyi Bérpalotában nyílt néhány hete az Impact Hub, amely már most nagy népszerűségnek örvend, nem véletlenül. Az egy bérelhető iroda, egy klub és egy kávéház fúziójából született 600 négyzetméteres közösségi tér 80 városban létezik világszerte, és a távolság ellenére is egy jól megszervezett egységként működik, fő motivációja pedig a fenntarthatóság. Aki tag, az bármelyik másik irodába is beülhet, és az erőforrások tekintetében is valódi összetartásról beszélhetünk: az ott dolgozóktól elvárt, hogy segíteniük kell egymást, tehát aki könyvelő, az segít a többieknek az adóbevallásban, a programozó pedig az ígéretes alkalmazások lefejlesztésében. A leendő tagoknak (lehet cég vagy magánszemély) egy kiválasztási folyamaton kell átmenniük. A helyiséget a mindennapi munka mellett rendezvényekre, tárgyalásokra, illetve prezentációk megtartására is lehet használni. Az árak a következőképpen alakulnak: a legkisebb tagsági csomag 15 euró, amiben benne van havi 8 munkaóra, 110 euróért viszont korlátlan hozzáférést is biztosíthatunk magunknak, ez magában foglalja a rendezvényeken való részvételt, a korlátlan itt tartózkodást, a postaszolgálatot és az íróasztalt is. A hely nagy előnye, hogy a tagok nyitottak, kreatívak, és nem telik el úgy nap, hogy ne ismerhetnénk meg egy új embert, akivel akár a következő vállakozásunkat is elindíthatjuk.

A családias – Budapest Pont

A Királyi Pál utcában, a sétákat szervező ImagineBudapesttel egy fedél alatt indult el a Budapest Pont, amely nem egy klasszikus értelemben vett közösségi tér, hanem leginkább egy előadásoknak, prezentációknak és kreatív ötleteknek helyet adó projekt. A botlíves pincehelyiség két teremből áll, itt zajlanak az előadások és a különböző programok, amelyek témái között mindenki talál magának érdekeset. És ez az, ami a Budapest Pontot igazán egyedivé teszi: a közösségi mezőnyben az, hogy a szokásos start up-IT vonal helyett tényleg a lakossági igényeket szeretné kielégíteni, ezért azok is bátran felkereshetnek egy egy eseményt, akik nem szeretnék feltétlenül feltalálni a következő Facebookot. Ezen kívül van még egy ok, amiért érdemes ellátogatni ide: itt őrzik a szomszédos Városfal bemutatóteremnek a kulcsát, és szívesen megmutatják azt az érdeklődőknek munkaidőben. A tervezett eseményekről itt lehet többet megtudni.

Budapest Pont
Facebook

A technokrata – Mosaik

Az éppen épülőfélben lévő, de hamarosan elinduló Mosaik az IT-területen gondolkodóknak lesz a város egyik legizgalmasabb közösségi projektje. A mintegy 1000 m2-es helyiség egy kávézóból, egy könyvtárból, egy grillterasszal és padokkal felszerelt hátsó udvarból, valamint a közösségi térből áll, ahol 40 fix, bérelhető asztal és 60, bárki számára rendelkezésre álló asztal lesz. A helyen minden angol nyelven zajlik, heti szinten terveznek nemzetközi előadót, és nem titkolt szándékuk, hogy a hazai, szerintük ‘belterjes’ tech-szcénával szembemenjenek. A Mosaik csapata természetesen többet képzelt el asztaloknál és közösségi tereknél, a különböző tagok és csapatok között komoly együttműködést szeretnének, amivel még inkább be szeretnék csatlakoztatni Budapestet a nemzetközi start up vérkeringésbe. A tervezett nyitás időpontja május vége, egyelőre viszont csak a munkások dolgoznak a helyszínen. A Mosaikban 30 eurótól lehet tagságot vásárolni, ebben az alap dolgok vannak benne (2 nap munkalehetőség egy hónapban, 1 óra tárgyaló használat és nem fix az asztal), a teljes tagság pedig 130 euró, amiért már fix helyünk lesz, mindennap bemehetünk dolgozni, és a cégünk nevét kirakják az utcafrontra is.