shopping

szerkesztés

Mániákusan figyelek a részletekre – interjú Kiss Saroltával a NON+ tervezőjével

Szerzők

  • orsolya.simon

2017. 03. 02. 9:40

A lezser és jól kombinálható nagyvárosi divat kedvelőinek feltehetően nem kell bemutatnunk a konzekvens stílus mentén dolgozó márkát. A brand alapítójával vadonatúj showroomjukban beszélgettünk az újratervezésről, az elengedésről és arról, hogy mennyire fontos, hogy a divatnak legyen, lehessen intellektuális és lelki oldala.

We Love Budapest: Alig pár hónapja nyitottál az egyik budai bevásárlóközpontban található bolt mellett egy másik bázist. Miért volt ez most fontos?

Kiss Sarolta: Első körben egy irodát kerestünk, mivel az otthoni munka kereteit végképp kinőttük. A készlet tárolásához is nagyobb térre volt szükségünk, és szerettünk volna Buda mellett Pesten is jelen lenni. Amikor ezt a lakást megtaláltuk, az tényleg szerelem volt első látásra, és mivel a méretei megengedik, egyértelmű volt, hogy kialakítunk itt egy showroomot is.

Mániákusan figyelek a részletekre – interjú Kiss Saroltával a NON+ tervezőjével

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

WLB: A helyszín Budapest legszebb sugárútjának egyik gyönyörű palotája, elképesztő lépcsőházzal, fantasztikus festett belső homlokzattal. Más közönség jár ide?

K. S.: Komoly az átfedés, de persze van különbség. Ez nem egy bolt, sokkal inkább egy olyan nyugis helyszín, ahol szívesen időzik az ember. Itt lehet kávézni, beszélgetni. Az egésznek lazább és kötetlenebb a hangulata, és a vevőink igénylik is ezt a fajta intimitást annak ellenére, hogy a NON+ nem méretre készülő ruhákat kínál.

Mániákusan figyelek a részletekre – interjú Kiss Saroltával a NON+ tervezőjével

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

WLB: Ezek beilleszthetők a mindennapi viseletbe, mégis jól beazonosítható stílust teremtettél velük. Hogyan definiálnád ezt?

K. S.: Amikor elkezdtem a divattervezést, ilyen típusú ruhákat még egyáltalán nem lehetett itthon kapni. Az én stílusom alapvetően minimalista, én ezen a pályán mozgok, ebben tudok hiteles lenni, ez tetszik. Sosem követtem igazán a divatot, de persze látom, hogy mi történik a világban, azt is, hogy egyre kevésbé léteznek szabályok az öltözködésben, és összemosódnak a különféle stílusok közötti határok, és sajnos egyre gyorsabb iramban változnak a trendek is. A NON+ azonban nem egyszezonos termékeket kínál, hanem tartós értéket és konzekvens ízlést képvisel, s leginkább azok a nők szeretnek minket, akiknek fontosak ezek, s kedvelik a lezser dolgokat, határozottan ugyanakkor kreatívan közelednek öltözködéshez, és igényes darabokra vágynak. Ők sokszor eléggé hasonlítanak is egymásra, szóval nem csak a fejemben létezik a NON+ perszóna.

Mániákusan figyelek a részletekre – interjú Kiss Saroltával a NON+ tervezőjével

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

WLB: A kezdetektől fogva ugyanaz a három jelző a szlogened. Miért éppen letisztult, egyszerű és spontán?

K. S.: Ez a három jelző együtt, egymást kiegészítve ragadja meg a NON+ esszenciáját. Minimalista formákkal és jellemzően egyszínű darabokkal jelentkezem, amelyekben persze mindig van egy kis csavar, vagányság. A spontán egyszerre utal a megfelelési kényszertől mentes öltözködésre, s a rohanó életmódra: arra, hogy reggelente nincs idő hosszasan tervezgetni hogy mit is vegyünk fel. A cél, hogy funkcionális, stílusos és jól kombinálható ruhatárunk legyen, amiből tényleg egyszerű választani. A NON+ karakteres ugyan, de teret enged annak is, hogy megmutathasd, te mit tudsz kihozni belőle. Szeretem látni, hogy ki hogyan viseli, és sokszor én is meglepődöm, milyen sok lehetőség is van benne.

Mániákusan figyelek a részletekre – interjú Kiss Saroltával a NON+ tervezőjével

Fotó: We Love Budapest

WLB: A márkanevedben is szerepel az a bizonyos "plusz". Mit szeretnél ezzel üzenni?

K. S.: Tulajdonképpen azt szerettem volna sugallni, hogy annyira egyszerűek a ruháim, hogy semmi plusz nincs bennük, ugyanakkor persze mindig beleteszek valamit, amitől különlegesek lesznek. A másik olvasata talán az, hogy már-már mániákusan figyelek a részletekre. Tipográfusként végeztem a MOME-n, évekig vállaltam enteriőr styling munkákat, szóval elég határozott vizualitással rendelkezem. Ez pedig mindenben megnyilvánul: nem csupán az alapanyagválasztásban, de például napokat töltök el azzal, hogy kiválasztom, milyen legyen a cipzár, a patent, én tervezem a ruhacímkéket, és kitalálom, hogy milyen legyen a fotóanyagok karaktere, a szóróanyagok grafikája, és persze figyelek a showroom berendezésére és a dekorra.

WLB: Mennyire számít ez a fajta igényesség a vásárlóidnak? K. S.: Nagyon. Szerencsére elég komoly törzsvásárlói bázisom van, ők kifejezetten igénylik ezeket a finom kis apróságokat.

WLB: A márkának van egy erős intellektuális, ha úgy tetszik lelki aspektusa is. Mesélsz erről? K. S.: A kollekciók szezonról szezonra egy téma, egy hangulat köré szerveződnek, s van egy szlogen, ami keretbe rendezi az darabokat. Ezek rendszerint az aktuális gondolataimat, lelkiállapotomat tükrözik, s egy érzést, egyfajta lelki pluszt adnak, s társként kísérik a ruhák viselőit. Van egy füzetem, abba írogatom a számomra éppen fontos szavakat, s egy idő után egyszerre csak összeáll a kép. Az aktuális kollekció például a lélekvirágzás, Soul in bloom nevet kapta, de nincs benne semmi virágos, csak egy pici szalag a ruhák belsejében egyetlen szép virággal.

Mániákusan figyelek a részletekre – interjú Kiss Saroltával a NON+ tervezőjével

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

WLB: A tervezés mellett gőzerővel folyik a NON+ újratervezése. Mit lehet erről tudni?

K. S.: Tulajdonképpen folyamatos újratervezés az életünk. Elképesztő iramban változik a piac és vele együtt a vásárlói igények is. Ami tavaly működött, az nem biztos, hogy idén is beválik. Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, már szakértőkre volt szükség. Nyolc éve hoztam létre a márkát teljesen egyedül, sok idő kellett ahhoz, hogy tudatosabb legyek, el tudjak engedni bizonyos területeket, és más kezébe merjem adni a felelősséget. Én egy művészcsaládból származó kreatív ember vagyok, s most tényleg azt csinálom, amihez értek. Most, hogy látom, hogy működőképes a dolog, jó irányba haladunk, megnyugodtam, és felszabadultabb is lettem.

Mániákusan figyelek a részletekre – interjú Kiss Saroltával a NON+ tervezőjével

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

WLB: A rebranding a kínálatra is hatással van? K. S.: Igen, mégpedig némi racionalizálással. Eddig szinte az összes korábbi kollekció darabja rendelhető volt. Ezt ebben a léptékben már lehetetlen fenntartani, ezért úgy döntöttünk, hogy bevezetünk egy úgynevezett basic vonalat. Ez nem alapdarabokat jelent, hanem az elmúlt évek 100-110 legsikeresebb modelljéből egy válogatást, amelyet több színben kínálunk. Ezzel párhuzamosan jelentkezünk majd a szezonális kollekciókkal, bennük szokás szerint néhány extrább darabbal.
NON+
WEB
Facebook

Cím:
1061 Budapest, Andrássy út 20. // 1123 Budapest, Alkotás u. 53. (MOM Park)

Hasonló tartalmak

Admin mode