Tavasszal az irodalmi élet is pezsegni kezd: március 21-én a költészet világnapját, április 11-én pedig a magyar költészet napját ünnepeljük. A Magvető Kiadó Nyáry Krisztián menedzselésével nyitott egy kávézót, mely szintén csatlakozott a közelgő „Fizess Verssel” kampányhoz, ami során idézetért cserébe kávé jár.

Az „áfás számla igényét kérjük, előre jelezze” is pentameter, mutat rá Nyáry Krisztián a március 15-én megnyílt Magvető Caféban, ahol a 2017-es Fizess Verssel-kampány sajtótájékoztatóját tartották. A költészet tehát az életünk része, mégis nehéz megtalálni a mindennapokban, pedig mióta emberi civilizáció létezik, nem találtak ki jobb eszközt az érzelmi tapasztalatközvetítésre. „Lehet tartani hatnapos konferenciát tudósokkal, pszichológusokkal, szociológusokkal arról, mi a magány, de annál pontosabban, hogy >>A semmi ágán ül szivem<<, nem lehet elmondani. Erre való a költészet” – véli a Líra Zrt. kreatív igazgatója, aki Juhász Anna irodalmár és Weiler Péter képzőművész mellett a Fizess Verssel nemzetközi kezdeményezés hazai nagykövete.

A Magvető Café helyén korábban a Hátsó Kapu független színházi műhely bázisa állt, ők decemberben költöztek el a Dohány utca 13-ból. A helyiséget felújították, kipofozták, és jelenleg próbaüzemben várja a vendégeket. Április 11-re, a magyar költészet napjára tervezik a hivatalos megnyitót, innentől kezdve a színházi és könyvbemutatók, rendhagyó irodalomórák is helyet kapnak a kávézóban, például Jordán Tamás önálló estje és egy Arany Jánost megidéző slam poetry est is. Az Esterházy Péter, Kertész Imre, Pilinszky János és más neves kortárs írók műveit gondozó Magvető Kiadó könyveit is meg lehet itt vásárolni, vagy egy kötettel behúzódni a sarokba, elvonulva a világ és a bulinegyed zaja elől. Kristinus és Lantos borok, a Hacuki Sütibolt mindenmentes kókuszcsókjai (200 Ft), diós-kakaós kuglófjai (500 Ft), kekszei (350 Ft), meggyes, citromos, málnás csokis minipitéi (650 Ft), kakaós csigái (250 Ft) és sós pogácsái (100 Ft) várják a vendégeket. A presszókávé 350 Ft-ért pedig a Julius Meinltől érkezik.Ennek is köszönhető, hogy március 21-én, a költészet világnapján itt is fizethetünk versidézettel a kávénkért. A 155 éves múltra visszatekintő bécsi kávépörkölő és a bécsi kávéházi kultúra nemzetközi nagykövete állt be a globális kezdeményezés mögé, ami során az is visszatalálhat a költészethez, aki az érettségi óta nem olvasott el egyetlen sort sem. Fontos információ, hogy csak olyan kávéházakban és cukrászdákban lehet verssel fizetni, ahol Julius Meinl kávékat forgalmaznak, ezt az éttermek és kávézók ajtómatricákkal, plakátokkal, valamint az asztalra kihelyezett cetlikkel és ceruzákkal is jelzik. A művelet annyiból áll, hogy kedvenc verssorunkat leírjuk a kihelyezett cetlire, és a kiválasztott kávéért fizetünk vele a pénztárnál. Ha végignézzük a részt vevő egységek listáját, láthatjuk, hogy Budapesten nem fog minden utcasarkon szembejönni egy ilyen kávézó, de többek között a Dunapark Kávéház, a Gerbeaud Kávéház, a Rózsavölgyi Szalon, az Urban Betyár és a Vian kávézók is részt vesznek benne.

És persze a Magvető Caféban is lehetőség nyílik erre, sőt, lesznek, akik itt egész évben fizethetnek versvalutával. Minden író és költő, aki a fontosabb irodalmi szervezetek, a Szépírók Társasága, az Írószövetség, a József Attila Kör vagy a Fiatal Írók Szövetsége tagja, napi egy alkalommal fizethet verssel vagy rövidprózával egy kávéért, a fizetségként kapott szövegek kéziratait pedig évente egyszer jótékony célra elárverezik.