2017 utolsó előtti programajánlójában sem fukarkodtunk az opciókkal: filmvetítés, jazzkoncert, bunkertechnó, török gasztronómiai különlegességek és még sok más várja azokat, akik még kimozdulnának karácsony előtt.

  • Csütörtök
Dob és Rumbach Sebestyén utca sarkán található DOBRUMBA Togay Jónás és isztambuli születésű nagymamája, Gün Benderli Togay receptjein keresztül hozza el Budapestre Törökország ízeit. December 28-ig a török hetek keretében kóstolhatunk náluk szirupban főtt sütőtököt, pirított dióval (kabak tatlisi) vagy épp hagymás bárányragut joghurtkrémmel besütve, friss petrezselyemmel, narancsos rizspiláffal (hasan pasa kebab). Ha már most megcsömörlöttél a bejgli és a halászlé gondolatától, mindenképp térj be!

A magát zongorán és gitáron kísérő kanadai-amerikai Rufus Wainwrightotlegtehetségesebb kortárs könnyűzenei dalszerzők és a legszebb hangú popénekesek között tarják számon, saját műfajában és operaszerzőként egyaránt elismerik. Csütörtöki koncertjén karrierje eddigi két évtizedének kulcsdalai mellett 2018-ra tervezett új poplemezéről is előad néhány szerzeményt, köztük a Damocles című dalt, amely már Donald Trump hatalomra kerülésére reflektál.

Gondoltál már rá Te is, hogy szeretnéd valahogy egy kicsit jobb hellyé tenni a világot körülötted? Hogy szívesen adakoznál, de nem tudod, hol kerülne igazán jó helyre az adományod, vagy csak nem tudtad, hogyan tudnád ezt megtenni? Mi tudjuk a megoldást. December 21-én a 4BRO-ban egy jótékonysági bulit rendeznek, melynek teljes bevételét a Felnőtt Leukémiások Gyógyulásáért Alapítvány számára ajánlják majd fel. Ráadásul olyanok pörgetnek majd, mint JumoDaddy vagy Newik, így az egész éjszakás tánc is garantált.

A FERi "feminista projekt galériájában" csütörtök-pénteken nem csak Omara informális képsorozatát nézheted meg, de be is szerezheted pár miniatűrjét a különleges vásárukon, a DOT For You noteszeivel vagy Simone de Beauvoir könyveivel együtt.

Pár nappal karácsony előtt mi mást ajánlhatnánk, mint a Bem Mozis vetítését minden idők egyik legkedvesebb ünnepi filmjének? A The Muppet Christmas Carolban Kermit, Miss Piggy és barátaik elevenítik fel Dickes egyik klasszikusát - ha ettől nem költözik öröm a szívedbe... olyan nincs.

December 21-től megújulva, új helyen (Rákóczi út 29.) vár mindenkit a Neked Csak Dezső, és bár még nincs minden a helyén, már karácsony előtt megkóstolhatjuk az új konyha fogásait és az összesen harminckét csapról folyó sör valamelyikét.

  • Péntek
Tökéletes alkalmat nyújt december 22-én a Parno Graszt évzáró koncertje, hogy még egyszer utoljára tomboljunk egy nagyot a karácsonyi vacsorák okozta bágyadtság előtt. A paszabi zenekar garantáltan elhúzza majd a nótánkat a Kuplungban!

Pénteken a Pólus Moziban ismét látható lesz mozivásznon a legendás The Doors egyetlen teljes hosszában megörökített koncertje a Los Angeles-i Hollywood Bowlból, melyet digitálisan felújítva, 5.1-es hangzással élvezhetünk végig.

A berlini house körökben megbízhatóan jó névnek számító Watergate Club-rezidens DJ, producer és kiadótulajdonos Cinthiepénteken az AETHER-ben prezentálja majd, milyen is az újhullámos house az elektronikus zene európai fellegvárában. Legyen tánc!

Ritkán fordul elő hogy egy technóbuliban a zenét igazi hangszereken, emberek játsszák. Ritkán, mivel a gépzene könnyedén ismétli önmagát, míg azt élőben megcsinálni nagyon nehéz. December 23-án azonban mindenki a szemtanúja lehet annak, ahogy tizennégy különböző zenész kísérletet tesz a minimal technó élő reprodukálására, az improvizáció eszközeivel.

A Diótörő, minden idők legnépszerűbb meséjének balettváltozata minden generációt képes elbűvölni és elgondolkodtatni: beérhetjük a látszatvilággal, vagy a boldogság megtalálásához hinnünk kell abban, hogy mindennek lelke, minden tárgynak sorsa van. A gyerekek hite megváltoztatja a világot, s a felnőttek tőlük megtanulhatják: érezni kell, nem csak látni. A mese most új változatban kel életre, mely úgy tiszteli a klasszikus változatot, hogy közben közel hozza a mai korhoz. Szülők és gyerekek, balettrajongók és balett előadást most először átélő nézők egyaránt rácsodálkozhatnak arra, milyen titkok lappanghatnak hétköznapi világunk mélyén.

  • Szombat
Tizedik születésnapjára készül idén a Karácsonyi Acid Parti, mely a 2007-es, veszprémi indulása óta az egyik legnépszerűbb karácsonyi bulisorozattá nőtte ki magát, több fővárosi klubban is teltházat elérve. Az idei helyszín december 23-án a Toldi mozi lesz, ahová ezúttal kizárólag magyar előadókat hívtak meg a kerek évforduló alkalmából.

Mielőtt még túlbuzgólkodná magát a csillagszórós megnyugvás, a LARM egy utolsó nagyívű kalórialedobást beirdal a következő napok elé, hogy legyen hely a harcsás savanyú káposztának. Közérdekű: a szeretetről már itt is fognak gondoskodni!

Vintage punk rock 'n' roll, nagybőgővel a Robotban! Idén utoljára szombaton még ad egy ingyenes klubkoncertet a The Silver Shine, megtáncoltatva az Elvis-imitátorokon át a tarajos punkokig mindenkit. Ott a helyed!

Ha még a szenteste előtti napon sincs ötletünk, mivel lepjük meg a választottunkat, nem szabad csüggedni: a Jurányi Suterenekarácsonyi vásárán biztos találunk majd valamit. A Müskinn táskái, a Hey Badge egyedi kitűzői vagy az amient különleges naptárjai, csodálatos füzetei, esetleg az Artkores kerámiai mind olyasmik, amikről biztosan állítjuk, hogy bármelyik karácsonyfa alatt megállják a helyüket. Érdemes tehát naptárba iktatni – már csak arra az esetre is, ha esetleg erőt venne rajtunk az utolsó pillanatos pánik.

Két – Szabados György szavaival élve – "egy magról fakadt zenész", akik sok kortársukkal egyetemben pont a Szabados-féle alkotóműhelyben kezdtek igazán megérni és kiteljesedni zeneileg, ami nem csak számukra, de egy egész generáció számára volt máig ható úttörő zenei közösség és inspiráció. Dresch Mihály és Grencsó István december 23-án a Lumenben!

  • Vasárnap
Szentestére korábbi cikkünkben gyűjtöttünk pár helyet, ahova elmehetsz, mert nyitva lesznek.