Az év utolsó rendhagyó hétvégéjén is van olyan program, ami túlmutat a karácsonyi vásárokon: brunch-okkal, koncertekkel, csapfoglalásokkal, kiállításokkal és még sok mással érdemes megtolni 2017 utolsó napjait.

  • Csütörtök
Antonia Vai az októberi, telt házas lemezbemutató koncertje és egy lengyel kitérő után december 14-én újfent itthon lesz látható, ezúttal a Kuplung színpadán. Az estére új és korábbi szerzeményeivel is készül a svéd-magyar dalszerző énekesnő, előtte pedig a Shaibo fogja melegíteni a közönséget.

Három live szettel melegít a hétvégére a Lärm, csütörtökön a szlovák Palmovka nyitja majd az estét, őt pedig Új Bála live actje és a holland Betonkust szintén élő acid, house és techno trackjei fognak követni. A live-ok után DJ-k nyomják hajnalig, név szerint Yinna, Zovek és Max Sinclair.

Karácsony előtt a Kisüzem is összeránt egy családias vásárt és kiállítást a BPZines, a ZINA és a Vulkán közreműködésével, de zenepiac is lesz kispénteken az S*10-zel és a PrePost Records-szal. Zenei és grafikai kiadványokra, pólókra, printekre és új megjelenésekre is lehet számítani.

A Steve N’ Seagulls újragondol híres rock és metal nótákat bluegrass / tanya rock stílusban. A finn “redneck” csapat vidám muzsikájának lehetünk szem és fültanúi december 14-én, a Barba Negra Music Clubban, ahol felcsendülnek majd az Iron Maiden, a Metallica, az AC/DC, a Guns N’ Roses, a Pantera, a Led Zeppelin és a legnagyobb rockbandák slágerei - sajátos felfogásban.

December 14-én jön az év utolsó Judas bulija is, BA10 és Bergi főszereplésével, illetve éneklős-szövegelős hiphop, grime, garage, bass és más urban stílusokkal.

Ugyanezen a napon sötét erők veszik majd hatalmukba a Dürer Kertet! Az Agavoid és a Suprauniversum jóvoltából hazai részről lesznek biztosítva a darkos electro és trip-hop dallamok, míg a külhoni támogatásról az amerikai Anomie Belle és az osztrák Contrails fog gondoskodni.

  • Péntek
Merfelsz Gábor, a Merfelsz Pince tulajdonosa nem csupán a borok szerelmese, szenvedélyes séfként is ismert, erről pedig december 15-én bárki megbizonyosodhat a második Fekete Vacsorán is, a Txoko 20 stúdióétteremben. Csak pár tétel a menüről, ízelítőképp: gombaesszencia leves, alias "Gomba Cappuccino" (mellé egy pohár 2016 Siller); fekete bab sólet balzsamecet-krémes steak csíkokkal (mellé egy pohár 2016 Tsokoláta) és liszt nélkül sütött csokoládétorta erdei gyümölcsökkel (mellé egy pohár 2013 Esti Csók).

Az egyre hidegebbre forduló időjárást egy este erejéig biztosan elfelejthetjük, ha a hétvége első estéjén a Tinta Art Caféba látogatunk, ahol forró afrobeat ritmusok várnak majd először élőben, majd DJ szett formájában.

Harmadik születésnapját ünnepli idén a MONYO sörfőzde, ez alkalomból várnak mindenkit pénteken a MONYO Cafeba, ahol még kiadás előtt kóstolhatjuk meg a legújabb sörüket, de lesznek igazi ritkaságok is, melyeket máshol csapról már nem lehet majd megízlelni. Arról nem is beszélve, hogy pont a napokban ajánlottuk három főzetüket is a téli hónapokra vagy a fa alá, amiket például itt is lekóstolhatunk.

Hiphop, funk, rap és house trackekkel érkezik ismételten a Toldiba december 15-én Sofie, aki a Stones Throw Records igazgatása mellett a londoni NTS Radio SOS Radio című műsorából is ismerős lehet, de mindezek mellett rendszeresen szervez Boiler Room bulikat is Los Angelesben.

Kevesebb, mint két hét maradt hátra a szentestéig, így egyre sürgetőbb lesz a megfelelő ajándék kérdése. Mit tegyünk, ha már az összes pláza minden boltjának a kínálatát ismerjük, a nagyobb karácsonyi piacokat pedig elkerülnénk? Alternatív(abb) vásáros összeállításunkban olyan opciókat szedtünk össze, amelyeknél garantált a széles választék és a dizájnertermékek, viszont nem próbálnak majd túlárazott forralt bort vagy mindenféle bóvlikat ránk tukmálni.

 Jason Köhnen, művésznevén Bong-Ra a súlyos breakbeatekből, Slayer- és Black Sabbath-remixekből, hiphopból, mutáns jungle-ből és még ezernyi másból összegyúrt hibrid tánczene egyik ikonikus alakja. De az ő nevéhez köthető a doomjazz zenekar The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, a Servants Of The Apocalyptic Goat Rave vagy a Wormskull is. A szonikus terror mestere ráadásul híresen jó kapcsolatot ápol a budapesti közönséggel, így természetesen a búcsúturnéjából sem hagy majd ki minket. Még egyszer, utoljára pénteken felcsendülnek a legidegborzolóbb amen breakek, olyan szelekcióban, amihez tényleg ő ért a legjobban.

A legendás szombathelyi Jazzékiel új felállással és vadonatúj dalokkal készül a december 15-i lemezbemutató koncertre. Az elmúlt tizenöt év alatt a rádióslágertől a dark jazzig terjedő széles palettán mozgó csapat kedvenc nyári fesztiváljának dedikált új koncertlemezét mutatja be az Akvárium klub színpadán.

  • Szombat
Közeleg az év vége, ami többek közt azt is jelenti, hogy most szombaton kerül sor az utolsó napközbeni későnreggelizős programra az új Lumenben. Kicsit újragondolták a porciózást, így fix nagy méretű tányérokon érkeznek majd az izgalmas fogások: kaszinótojás, tésztasaláta, háromféle sajt, sonka, hidegsült, édesburgonya saláta, friss zöldségek, vajas kifli, olivabogyó és a frissen facsart narancslé.

Ünnepi kiadással jön a Mazel Tov Jazz Brunchdecember 16-án és 17-én, ezúttal izraeli borvásárral, tradicionális latkesszel és kézműves kiállítókkal is készülnek a szervezők, a zenéről pedig a Gayer Ferenc trió fog gondoskodni Papa Fleigh közreműködésével.

A szombaton először megrendezett For the Sake of the Song a Lone Waltz Records folkfesztiválja. A kiadó aktuális előadói mellett olyan dalszerzőket mutat be itthonról és külföldről, akiket fontosnak gondolnak, hogy hallj. Csak pár előadó a lineupból: The Devil's Trade, András Upor, The Matter, Papaver Cousins.

December 14-16. között a First Craft Beer Magyarországon elsőként nyolc város és tizenkét vendéglátó egység bevonásával országos csapfoglalást és sörpremiert tart. A sörfőzde ideiglenesen beköltözik majd különböző vendéglátóhelyekre, ahol elfoglalja a csapokat, így megismertetve a söröket a fogyasztókkal. Budapesten négy helyszínen is megkóstolhatjuk majd a főzde termékeit, ráadásul öt új sör is debütál a csapfoglaláson, a First Small Batch széria részeként - melyekből egyet mi is beválogattunk a téli sörös összeállításunkba.

Az ünnepek közeledtével természetes igényünk van az elcsendesedésre, a befelé figyelésre, ám pont ez az az időszak, mikor egyre sűrűsödnek a teendők, nő a karácsonyi bevásárlólista hossza és tornyosulnak az év végi határidők is. December 16-ra összehoztak egy jógával, meditációval és örömebéddel fűszerezett kis énidőt nektek, hogy könnyebben rá tudjatok hangolódni az ünnepekre.

A karácsony előtti héten a LoveBug Vintage is ünnepi vásárt tart, ahol családias környezetben egy nagy lakásboltban mazsolázhatunk a legújabb téli vintage kincsek között: műszőrme kabátok, Martensek, ruhák, vicces zoknik, kitűzők, pulcsik, zakók, dzsekik, turbánok, csizmák, antik és ásványos, valamint csodás tollas ékszerek, napszemüvegek, oversize és skinny cuccok minden mennyiségben.

  • Vasárnap

A Vegan Food Fest szervezésében vegán karácsonyi vásár készül december 17-én az Anker’tben, ahol a finom csemegék mellett erőszakmentes kézműves ajándéktárgyak, szappanok, ékszerek közt válogathatunk, sőt olyan karácsonyi csomagokkal is készülnek a vásárosok, melyeket kizárólag ekkor lehet majd megvásárolni.

Egy héttel karácsony előtt, az aranyvasárnapon lesz a WAMP idei legnagyobbés egyben utolsó design vására. Ahogy eddig is, a WAMP-on személyes és igényes ajándékokkal lephetjük meg szeretteinket, legyen szó akár ruháról, egyedi kiegészítőkről, ötletes lakberendezési tárgyról, gyerekjátékokról vagy különleges finomságokról.

Jógázz és tegyél valamit a rászorulókért! Az Iparművészeti Múzeum gyönyörű üvegcsarnokában, ahol a Vinyasa Flow Jóga Egyesület tanáraival, Stepan Christanov szitárművésszel és Schrenk Judit Sattwa mantraénekessel, gongjátékossal, valamint sok hozzád hasonló, segíteni vágyó jógázóval rászoruló gyerekek karácsonyát támogathatod vasárnap, a Józan Babák Egyesületen keresztül!

December 17-én jön a Toldiban az első Budapest Stick n’ Poke Festival, ahol lehetőséget kapnak hazai és külföldi handpoker tetoválók egyaránt, hogy szélesebb körben is bemutathassák művészetüket. Lesz workshop is, műbőrön bárki kipróbálhatja magát, a szimpla érdeklődőket pedig vásár is várja.

Azon a napon, amikor a sebtiben gyártott jelszavak hívására újra tömegek sodródnak polgárháborúba, az apák vitájába fiaik is kénytelenek beszállni. Generációról generációra öröklődik a belharc, amelynek ki tudja, hol volt a kezdete, és hol lesz a vége. Az Örkény Színház IV. Henrikje maratoni előadás, éppen ezért már 15.00-kor elkezdődik. A nagyszerű Hamlet után újra Shakespeare az Örkényben.