Az év utolsó hónapján is van miből válogatni programok terén, legyen szó filmklubokról, színházról vagy partykról. Visszatérő világsztárok, Berghain-rezidensek és különleges sörvacsorák feledtetik el majd velünk, hogy lassan 2017-nek is vége.

  • Koncert
Svédország leghúzósabb rock ’n’ roll/power pop zenekara, a Royal Republic újra Magyarországon! A The Hives vagy az Eagles Of Death Metal zakatoló riffekben, hatalmas, együtténeklésért kiáltó refrénekben és sodró energiákban tobzódó házibuli-rockját tökélyre fejlesztő kvartett tavaly már megmutatta az A38-on, hogy minden koncertjük maga a nagybetűs extázis - és valószínűleg december 8-án sem okoznak majd csalódást.

Az olasz Soviet Soviet sem először lép fel Magyarországon, gótikus-borongós posztpunkjuk azonban mikor működne a legjobban, ha nem a téli mínuszokban? Ha nem egy H&M-es leárazáson vetted a Joy Division pólódat, akkor december 11-én a Dürer Kertben a helyed.

Shantel neve sem ismeretlen a hazai közönségnek: az elektronikával megtámogatott balkáni muzsika dojenjére mindig lehet számítani, ha a cél a tánc végkimerülésig, valamint a pezsgőlocsolás. December 13-i A38-as fellépése maga lesz tehát a téli melankólia ellenszere, vérpezsdítő rézfúvósokkal és bővérű menyecskékkel.
Disko partizani!

Kíváncsi vagy, hogy hangzana az AC/DC „tanya rock” hangszereléssel? Vagy hogy milyen lehet az Enter Sandman bluegrass átirata? Esetleg hogy mit kezd öt finn redneck a legnagyobb rock-metál klasszikusokkal? Ha a válaszod igen, állítsd a petrencés rudat és a vasvillát a Barba Negra irányába és ne hagyd ki a Steve ’N’ Seagulls első hazai koncertjét december 14-én.

December 16-án először rendezik meg a For The Sake Of The Songot, a hazai énekes-dalszerző színtér motorjának számító Lone Waltz Records kísérleti folkfesztiválját. A kiadó aktuális előadói (mint Zanzinger, Duke Bluebeard vagy a Papaver Cousins) mellett olyan előadók mutatkoznak majd be itthonról és külföldről, akiket az alapítónak fontosnak gondolnak, hogy hallj.

Coliseum és a Young Widows tagjainak új zenekara, a Fotocrime először Magyarországon! Ha szereted a dobgéppel, szintetizátorral és egy jó adag dark, goth, new wave hatással operáló rockzenét vagy a legutolsó Coliseum-lemezt (Anxiety’s Kiss), akkor ez a te estéd. Főleg, hogy még belépőt sem kell fizetned az élményért cserébe.

A magát zongorán és gitáron kísérő kanadai-amerikai zenészt, Rufus Wainwrightot a legtehetségesebb kortárs könnyűzenei dalszerzők és a legszebb hangú popénekesek között tartják számon, saját műfajában és operaszerzőként egyaránt elismerik. December 21-ei müpás koncertjén karrierje eddigi két évtizedének kulcsdalai mellett 2018-ra tervezett új poplemezéről is előad majd néhány szerzeményt.

A Muzsikást ma már szinte mindenki ismeri. A magyar zene nagyköveteként és valóságos zenei hungarikumként évtizedek óta jelen van itthon és a nagyvilág legjelentősebb színpadain, fesztiváljain. Élettel teli zenéje, közvetlen előadásmódja mindenhol lenyűgözi a közönséget. Karácsonyi koncertje immár tradíció: a december 28-ai est megidézi a karácsony meghittségét, és elvezet az év végi ünnepkör vidám, felszabadult, világi, táncos-mulatós hangulatába is.

Pont tíz évvel ezelőtt, a legendás Amorf Ördögök zenekar frontvonalából tört elő Péterfy Bori szólóénekesként. Love Band nevű zenekarával azóta is slágert slágerre halmoznak, idén megjelent jubileumi albumukat pedig az A38 Hajó színpadára is elviszik – szilveszter napján! Az új jóleső, dögösen és szexin limonádédiszkóműsor a vadi új dalok és új feldolgozások mellett a tíz év daltermésének legjavát adja.


  • Buli
DJ Storm a kilencvenes évek Rage partyjain szeretett bele a drum ’n’ bassbe. Segített Goldie-nak megalapítani a stílus egyik legmeghatározóbb kiadóját, a Metalheadzt, Kemistry-vel közös mixlemezeik a műfaj klasszikusai, ráadásul eddig minden magyarországi szettje emlékezetesre sikeredett. Szóval ha rajongsz a törtütemekért, nem kérdés, hogy december 9-én az Akváriumban a helyed.

A Dalmata Daniel kiadó decemberben split sorozatot indít és ennek örömére a DDS01 részvevőivel meg is ünnepeli azt december 14-énLÄRM-ben, korai kezdéssel, koncertekkel (Betonkunst, Új Bála, Palmovka) és után DJ-zéssel. Lesz 90s rave nosztalgia, dallamos electro, trance és olyan eklektika, amiben mindenki megtalálhatja a neki tetsző elemeket.

Az ultrasúlyos breakbeatből , Slayer- és Black Sabbath-remixekből, hiphopból, mutáns jungle-ből és még ezernyi másból összegyúrt hibrid tánczene mestere, Bong-Ra többször járt már Budapesten, a nevével fémjelzett partyk pedig kivétel nélkül az éjszakai élet legendás pillanatai közé tartoznak. December 15-én utoljára döngöl földbe a szonikus terror mestere, mielőtt szögre akasztja az amen breakeket – szóval ha van kihagyhatatlan esemény a hónapban, ez az egyik.

December 22-én  a Spazio Disponsible kiadó, valamint az elszállós-pszichedelikus technót játszó Voices From The Lake egyik fele, Neel csavar majd egyet a legtöbb klubozó agyán. Mély és savas, ugyanakkor hipnotikus szettre érdemes számítani tőle.

Tizedik születésnapjára készül idén a Karácsonyi Acid Parti, mely a 2007-es, veszprémi indulása óta az egyik legnépszerűbb karácsonyi bulisorozattá nőtte ki magát, több fővárosi klubban is telt házat elérve. Az idei helyszín december 23-án a Toldi mozi lesz, ahová ezúttal kizárólag magyar előadókat hívtak meg a kerek évforduló alkalmából.

A szeretet ünnepe után sem áll meg az élet a fővárosban: a berlini technószékesegyház, a Berghain egyik rezidense, nd_baumecker pakolgatja majd a bakeliteket december 27-én. Olyanok hívták már vendégnek a saját klubestjükre, mint The Black Madonna, de lépett már fel az Amsterdam Dance Eventen vagy a Boiler Roomban is. Veterán lemezlovas, a csalódás abszolút kizárt.

Kelet-London pincéiből indult stílusokra (UK garage, 2step, grime, halfstep) fókuszáló Judas Grime december 29-i vendége a két legendás kalózrádiót, az Innocence FM-et és a Rinse FM-et is megjárt DJ Redhot. A Garage Nation partyk állandó vendége tavaly az A38-on és idén a Bass Camp Orfűn már bizonyította, hogy nem csak enciklopédikus tudással rendelkezik a fentebbi műfajokról, de kiváló szelektor is, így a gunfinger és a hangulat garantált!

A Designer Drums és a Der Morgen közös szervezésében december 29-én itthon is debütál a szétcsúszott-reverbezett technó egyik nagy ígérete, nthng. Idén a Lobster Thereminnél jelent meg egy kiváló lemeze, aminek kapcsán még a legendás Skull Disco kiadó emlegetése sem túlzás: az ürességből kiinduló és oda visszatérő, súlyos dobgépes alapokkal megküldött dalok belekapnak az euforikus acidbe és a house-ba is, garantálva a nem mindennapi élményt.

  • Fesztivál
Kézműves gasztronómiai és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal készül a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár egészen december 31-ig  a Vörösmarty téren. A Budapesti Karácsonyi Vásárt évek óta Európa legszebb karácsonyi vásárai közt jegyzik és évente 3-400 ezer külföldi turistát vonz. A színpadon koncertek váltják majd egymást, a gyerekeket hétvégenként színes előadásokkal várják.

A magyar undergroundot és a különlegesebb külföldi zenekarokat felvonultató legendás Fekete Zaj téli kiadása december 29-én újra visszatér. Egy éjszaka, négy terem és huszonnégy zenekar, köztük a Vágtázó Halottkémek, az Anima Sound System, a Volkova Sisters vagy a Gustave Tiger. Ha a Sziget inverzét keresed, most szólunk, hogy megtaláltad!

December 10-én és 17-én karácsonyi hangulat lengi majd körbe a Pancs termelői piacát, az első hétvégén a gasztró ínyencségek és a magas minőségű termelői alapanyagok kerülnek a középpontba, míg egy héttel később a kézműves designé lesz a placc.

Az adventi időszak alatt péntekenként a Czakó Kert is készül karácsonyi vásárral, ahol az ajándékaink mellett a díszeink tárházát is bővíthetjük, de akár az ünnepi finomságok alapanyagait is beszerezhetjük majd itt. Ráadásul ez az a vásár, ahol a forralt bor mellé akár igazi nápolyi pizzát is majszolhatunk.

  • Gasztro
December 9-én reggel egy napindító cupping a Beoplay Budapest, Hygge területén a The Coffee Collective pörköléseiből? Ha megkóstolnád Bolívia kincsét, a geisha kávét, valamint még pár másik különlegességet, akkor igyekezz a regisztrációval!

Legtöbbünknek a sütés-főzésről, főleg a karácsony közeledtével kaotikus ide-oda rohangálás jut eszébe. Azonban december 12-én, a Cook Breathe Create jóvoltából új nézőpontból szemlélheted a konyhát és az ételek világát: a finomságok elkészítése a felfrissülés, kikapcsolódás, befelé figyelés eszköze is lehet, amely segítségével megállhatunk, elcsendesedhetünk. Ismerd meg a mindful cooking & eating rejtelmeit néhány finom falat társaságában, a téma hazai úttörői és egy pszichológus szakértő tolmácsolásában!

Mikor vacsoráztál utoljára egy igazi sörfőzdében? Tudod, sörök a csapon, olyanok is, amik nincsenek palackozva, asztalok és székek a tap bárban, sörfőzőtartályok, frissen főzött sör illat és a hamisítatlan, sörökhöz megkomponált menü csak szezonális, kistermelő alapanyagokból. Ha a válasz az, hogy túlságosan régen, december 13-án pótolhatsz: a folyékony kenyérről a Fehér Nyúl főzde, az öt fogásos menüről pedig a Borganika gondoskodik majd.

December 14-17 között, az első Vegan Wonderland keretében a kitelepülő vegán éttermek olyan karácsonyi fogásokkal és desszertekkel, valamint a vásárosok olyan erőszakmentes kézműves ajándékokkal és karácsonyi csomagokkal várnak mindenkit, amelyeket sem a rendezvény előtt sem után nem kaphatsz majd meg sehol.

  • Mozi
Az idei utolsó Filmszerész filmklub keretében december 11-én a klasszikus Indiana Jones-trilógia utolsó részét vetítik majd, szinkronnal. Harrison Ford és Sean Connery párosa évtizedekkel később is kiemeli a filmet a hasonló alkotások tengeréből és a kellemes nosztalgia is garantált. Csak el ne felejtsük visszatekerni a kazettát az elejére, ha lepergett a stáblista!

Ha mindig is kíváncsi voltál, mi történhet a Berghain dark roomjában, akkor december 16-án ne hagyd ki a Don’t Forget To Go Home vetítését (eredeti nyelven, angol felirattal) a Corvin Caféban. A 2007-es alkotás személyes interjúkon keresztül mutatja be a technófőváros, Berlin éjszakai életének szereplőit és személyes kapcsolódásukat a bulihoz, drogokhoz, szexualitáshoz, a hetvenkét óráig tartó bulik csúcsait és mélységeit. Ráadásul a filmezést kötetlen beszélgetés követi majd, meghívott szakértőkkel.

Hajótörött férfit mos partra a tenger. A szerencsés, ám magára hagyott túlélő felfedezi a trópusi sziget élővilágát, miközben különös kapcsolatba lép az egyik óriás teknőssel. Az élet örök körforgásáról szóló, elsősorban felnőtteket megcélzó, lenyűgöző látványvilágú A vörös teknős egyszerre ötvözi az európai és japán gondolkodásmódot, miközben szívszorító módon mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát. Ugyan a legtöbb mozi már nem tartja műsoron, de december 16-án a Bem Moziban még elcsípheted.

  • Kiállítás

Az idei Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában a Ludwig Múzeum nagy sikerrel mutatta be Várnai Gyula kiállítását, mely a Biennále végeztével a Ludwig Múzeumban a hazai közönség számára is megtekinthető lesz december 8. és január 14. között. Várnai kiállítása több installáció mentén idézi meg a múlt futurológiai elképzeléseit és utópiáit, és szembesíti azokat a jelen kihívásaival. Forrásai talált tárgyi és képi elemek, amelyeket új összefüggésekbe helyez, hogy rávilágítson arra, hogy a jövőkép minden gazdasági és hatalmi diskurzus alapja – kortól függetlenül.

A Capa Központdecember 4. és március 18. között látogatható, Golden Boundaries című kiállítása körüljárja az önkifejezés különféle megjelenési módjait, a személyes autonómia és kulturális sokszínűség keresésének kérdését, a relatív elkülönülést és az ideiglenes, esetleges összetartozásokat a serdülőkorban és fiatal felnőttkorban, valamint az úgynevezett „jelentéstérképeket”, amelyeken keresztül az egyén társas lénnyé válik. Megjelenhet különféle formákban az önállóságra ösztönzés és az önmeghatározás? És vajon ez az új individualizmus megközelíthető nemek szerinti felosztásban? Milyen módon van kódolva a fiatalság szorongása, a „semmittevés esztétikája” és az útkeresés?

  • Színház
Három előadó szóló jelenetei követik egymást a HodworksSzólók című darabjában, a nézők által körbevett térben. A szólók önálló egységek, de egymás után fűzve őket érzelmi-érzéki láncreakciót kapunk. Mindegyik egy-egy kapcsolódás-ajánlat, megközelítés-verzió, műfaj-variáció. Hogy melyik mit árul el magából, a néző felelőssége is. Éppúgy, mint amikor időt szánunk arra, hogy megismerjünk valakit – megnő a kötődés lehetősége. Soknemű anyag, győzhetetlen közlésvágy, háztartási tragédiák, transzcendens dübörgés, alakváltó lények.

A Dollár Papa Gyermekeidecember 16-17-én Denis Diderot klasszikus regényét állítják ismét a Trafó színpadára. A felvilágosodás kiemelkedő, 1780-ban befejezett művét Magyarországon Dollár Papáékon kívül más még nem mutatta be. A történet középpontjában egy akarata ellenére apácának adott 16 éves lány áll. Ő meséli el hányattatott életét, zárdáról zárdára való menekülését, különleges találkozásait, szerelmeit, Istenhez fűződő viszonyát, az átlagember előtt ismeretlen zárdabeli élet borzalmait, az összezárt nők egymás közti hatalmi és érzelmi játszmáit.