Kicsit talán korainak tűnhet másfél hónappal az ünnepek előtt, de szinte hagyománynak számít Budapesten, hogy november első felében már megkezdődik a karácsonyra hangolódás időszaka a Vörösmarty téri adventi vásár megnyitásával. Persze ezen kívül is lesz még mit csinálni csütörtöktől vasárnapig a fővárosban.

  • Csütörtök

Hosszú hallgatás után, a zenekarra nem jellemző, szokatlanul sűrű koncertprogrammal tér vissza a Grand Mexican Warlock. A csapat csütörtökön az A38 Hajón játszik.

Az 5-ös busz éppen megáll a Vasas sportpálya előtt. Úgy tudtuk, hogy valahol itt lesz a Malackrumpli, de arra nem számítottunk, hogy a fő portán kell belépni. Beljebb kerültünk, pár méterre az étterem bejáratától pedig éppen SzilágyiÁron olimpiai bajnok kardvívónk instruált néhány kissrácot. Beléptünk így hát a néhai Pasarét Klub Étterembe, mely 2017 őszétől malackrumplisodott.

A november 8-a és 14-e között zajló európai turné célja, hogy zene és párbeszéd által bemutassa egymásnak a helyi kultúrák képviselőit és az ukrán-orosz vendégművészeket az Aurórában. Az esemény előadásai műfajok széles palettáját érintik az indie poptól az avantgarde elektronikus zenéig olyan előadókkal, mint AdvokatyAnalog BalatonAmbidextrousLovozero, és Iuliia Nakaryakova.

A kiváló amerikai blues gitáros, Josh Smith először látogat Magyarországra. Játéka letisztult és pontos, a gyorsaság helyett mégis inkább a hangzás és a dallamközpontúság jellemzi.

  • Péntek 

Az újhullámos kávéforradalom változatlanul dübörög Budapesten, ezért észszerű döntésnek tűnik a Cserpes részéről az újítás; igaz, mindig lépést tartottak a korral, mi is üdvözöltük például a laktózmentes termékpaletta bevonását a kínálatba. A Kálvin téren és a Bank utcában nyitott új típusú üzleteikkel azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy ugyanazt a minőséget és egyedi profilt hozzák a kávéban, mint a tejtermékekben. Mi úgy érezzük, saját blendjükkel, a világosra pörkölt brazil-el salvadori kávékeverékkel ez sikerült is.

Kézműves gasztronómiai és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal készül a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár november 10. és december 31. közöttVörösmartytéren. A Budapesti Karácsonyi Vásárt évek óta Európa legszebb karácsonyi vásárai közt jegyzik, és évente 3-400 ezer külföldi turistát vonz. A színpadon koncertek váltják majd egymást, a gyerekeket hétvégenként színes előadásokkal várják.

Mivel Szabó Benedek és aGalaxisok augusztusi koncertjére rekordsebességgel fogytak el a jegyek, úgy gondolták, Budapest és Magyarország népének feltétlenül szüksége van egy pótlólagos pótkoncertre, ami egyszerre előkarácsony- és szilveszter is, mert utána sokáig nem játszanak sehol.

Lemezbemutató koncertet ad péntek este az AkváriumKlubbanFranPalermo zenekar, továbbra is töretlenül a legnemesebb Rock & Roll, Tropical és Indie Rock hagyományok jegyében.

  • Szombat

Szeptemberben debütált a Tel-Aviv ihlette megújult brunch ajánlat a Mazel Tovban. Ennek örömére szerveztek egy ropogós jazzreggelit, melyet novemberben is megrendeznek. Ízelítő gyanánt: forró shakshuka buggyantott tojással, izraeli „Oszd meg tál” hétféle harapnivalóval, mallawach palacsinta mézzel és pisztáciával, továbbá ínycsiklandó smoothie variációkkal várnak. A reggeli fényét a hétvége mindkét napján jazzkoncerttel emelik.

Ristretto, espresso, lungo, cappuccino, caffè latte… Magad sem tudod, mi a különbség közöttük? De mindet megkóstolnád, hogy eldöntsd, melyik is a kedvenced? Amíg odakint már tombol a hűvös ősz, jólesik illatos kávék között tölteni egy kis időt. Főként úgy, ha egy igazán értő szakember készíti el a kávéd szombaton a Gustolato Budapestben. Ő Michele “Primo Premio Caffetteria”-díjas olasz barista, tőle kérheted.

Hamarosan itt a tél, ideje besíelni a pályákat. Menj el a Rómaira, és hangolódj a téli szezonra a Hütte partin! A normál kínálaton felül hütte-italokkal, játékokkal, valamint zenékkel készülnek. Az eseményre hangolt ételeket a Frankie's Burger készíti. Helyszín: Kupak és Dugó Bár.

November 11-én, az Újpesti rakparton található Zsilipben, a Budapest Secret Cinema a Trip-pel karöltve levetíti az 1982-es sci-fi klasszikust, a Szárnyas fejvadászt, melynek folytatása nemrég került a mozikba. A filmet eredeti nyelven láthatjátok magyar felirattal.

A Vancouver-Berlin tengely rutinos ingázója akár a 'good vibes only' mozgalom kampányarca is lehetne: Jayda G mindig derűs zenéket süvít be a talpak alá, erre készül szombaton is a LARM-ben.

  • Vasárnap 

Slow Gasztro Marketen népszerűsíteni kívánják a kiváló alapanyagokból, természetes módon előállított gasztronómiai termékeket, az egészséget támogató, lassú, fenntartható életmódot. A kiállítóknál többek között szörpök, teák, ínyenc kolbászok, sajtok, joghurtok, sütemények széles választéka lesz.

Törökország távoli világa könnyen rabul ejti az embert. Most viszont nem kell olyan sokat utaznunk, mert egészen Budapestig hozzák nekünk ennek a kultúrának egy szeletét, ugyanis november 12-én 10 órától különleges török reggelit szervez a Nar Gourmet a Pancson. Egy hatalmas asztalt körülülve, igazi török teát szürcsölve lakmározhattok, mely roskadásig lesz pakolva sajtokkal, olívabogyóval, friss zöldségekkel, szezámpasztával, mustmézzel, gyümölcsökkel, friss török péksüteményekkel, török lecsóval, joghurtos posírozott tojással és még ezernyi jóval.

[embed]https://www.youtube.com/watch?time_continue=5364&v=gDL-P9RdpWc[/embed]

Újra #midnightmusic, azaz klasszikus zene azoknak, akik éjjel élnek. A BudapestiFesztiválzenekar ezúttal orosz vizekre evez, a kapitány pedig az a (éppenséggel orosz) DmitrijKitajenko lesz, akinek vezényletével világszerte legendás koncertek születtek már. Lesz most is babzsák, köztük pedig a BFZ muzsikusai kiegészülve Lilya Zilbersteinnel és az ő zongorajátékával.