Az 5-ös busz éppen megáll a Vasas sportpálya előtt. Úgy tudtuk, hogy valahol itt lesz a Malackrumpli, de arra nem számítottunk, hogy a fő portán kell belépni. Beljebb kerültünk, pár méterre az étterem bejáratától pedig éppen Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívónk instruált néhány kissrácot. Kétkedve léptünk be a néhai Pasarét Klub Étterembe, mely 2017 őszétől malackrumplisodott. Nincs kimondva, de próbaüzemben mennek, hiszen még a régi dekor sem lett eltüntetve, de úgy döntöttünk, teszünk egy próbát, hiszen régóta bizalmunkat élvezi a balatoni vendéglátásuk és szellemiségük.

Aki aktívan figyeli a balatoni gasztronómiai élet alakulását, biztos nem idegen neki a "malackrumpli" kifejezés. Öt éve, egy úgynevezett gerillaétteremmel indult Járosi Tamás és Jacek Luzsa projektje. Igazi "egyszer fent, egyszer lent" történet az övék. Volt, hogy éppen a roló lehúzása előtt álltak, mikor egy blogbejegyzés hatására mégsem kellett végül örökre a szögre akasztani a séfkabátot. Azóta sok mindent történt a Malackrumpli háza táján: például Balatonfüredről Tihanyba költöztek, hogy immár konkrét étteremként szolgálják fel a szezonális bioalapanyagokból összeállított ételeiket. Sőt, idén nyáron a budapesti BRKLYN-nal is összecimboráltak Füreden.

Az egész alapját Járosi Tamás balatonhenyei Fekete Bárány manufaktúrája, vagyis gazdasága adja, melyhez Tamás szórakoztató, igazán szenvedélyes és a gazdálkodás és vendéglátás árnyoldalait és boldog pillanatait bemutató blogja is társul. A Malackrumpli igazi farm-to-table szellemiségben működik, vagyis ellenőrzött, jól megválogatott termelőktől (többek között Járosi gazdaságából) érkeznek az alapanyagok, legyen az cékla, répa vagy akár a névadó krumpli. Az ételek bisztrós stílust hoznak, de fontos a mottójuk is, ami a "good food no design". A balatoni egység szeptembertől májusig zárva tart...miért ne próbálhatnák szerencsét addig Budapesten?

Fontos megjegyezni, hogy még nagyon újak, de nem bújtak a "próbaüzem" szó mögé, hanem őszintén kommunikálnak. Szóltak a közösségi oldalakon, hogy lehet, hogy még nem lesz minden tökéletes. Igen, még mindig az egykori Club Étterem cégérje van kint, és látszólag nem is "malackrumplis", viszont a konyhán a Jacek Luzsa vezette csapat dolgozik és jó pár emblematikus balatoni fogást is elhoztak Budára. Ilyen például a céklafőzelék, a burger is.

Azért is fontos ez a budai nyitás, mert lássuk be, a Pasaréten és környékén élők azért nincsenek elkényeztetve gasztronómiailag: a Pasarét Bisztró, az Émile, az Alessio és a Fióka van közel hozzájuk, több választás nincs nagyon. A Malackrumpli pedig hiába van kicsit furcsa helyszínen (konkrétan a Vasas sportközpont főépületén belül), mégis egy új színfolt.

Az enteriőr minden bizonnyal még ráncfelvarrásra szorul, de az első menüjük már ígéretesnek tűnik. Modern szellemiségben, négy előétellel, nyolc főétellel és két desszerttel mennek. Mi egy sütőtökkrémlevest (1190 forint) rendeltünk, mely curryvel és kesudiós sajtkrémgolyóval lett izgalmasabbá téve. A "fehér rizottó" füstölt mangalicasonkával (2490 forint) a rizs ellenére könnyed fogás, és jól kiegészíti a füstös, hajszálvékony sonkafeltét. Az igazi befutó viszont a BBQ marhaoldalas szendvics (2990 forint) lett. A kétkezes burger mustáros pecsenyeleve telitalálat és nagyon jól harmonizált a hozzá kínált extra roppanós kovászos uborkával. Ez igazán malackrumplis volt.

A kérdés csak az, hogy a balatoni viszonylatban nagyon erősnek számító tihanyi étterem Budapesten a sokkal koncentráltabb és sokszínűbb felhozatalban megállja-e majd a helyét, tudnak-e különlegeset és maradandót adni a kitolódott ingerküszöbű fővárosi közönségnek?

Malackrumpli Buda

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 11-13. (A Vasas pálya főépületén belül) Nyitvatartás: H-V: 12:00 - 22:00