Hétvégi programiránytűnk ehéten különösen sokfelé mutat: például egy akácosba, de nem kevés karácsonyi vásárt, befordult drone-szeánszt, bundás kenyeret és kortárs művészetet is belezsúfoltunk a cikkbe.

  • Csütörtök
Megérkezett Budapestre az advent, vele együtt pedig megteltek a város terei vásárokkal, forralt boros standokkal, süteményes pultokkal. Hogy ez jó vagy nem, az legalább annyira megosztó, mint a tökéletes puncs receptje; mi nem is foglalnánk állást a kérdésben, inkább csak összegyűjtöttük, merrefelé lehet belefutni idén adventi sokadalmakat.

A Háború és béke parasztfigurájáról elnevezett Platon Karataev az elmúlt évek brit és amerikai indie-folkját formálta a saját képére, úgy, hogy a végeredmény szerencsére nem csak slágeres, de ízig-vérig szerethető és hiteles is. Így nem túlzás azt állítani, hogy az év egyik legjobban várt lemezbemutatójára kerül majd sor november utolsó napján, ráadásul kiváló társaságban: a felvezetésről a zenekarhalmozó Sallai László (The Somersault Boy, Galaxisok, ex-Broken Cups) power-pop formációja, a Felső Tízezer fog gondoskodni.

Az elmúlt három évtized egyik legfontosabb hazai formációja, a folyamatosan új utakat kereső Anima Sound System ismét lemezújrajátszó koncertre készül – ezúttal Anima című albumukat veszik majd újra elő, rajta a 68 című slágerrel. Valamint magyaros-jazzes drum and bass-szel, folkos downtempóval és dubos triphoppal, a korát bőven megelőzve és ihletetten. A különleges alkalomból színpadra állnak majd az eredeti frontemberek is, de azon sem lennénk meglepődve, ha Prieger Zsolt kollektívája készülne pár meglepetéssel az estére.

Kukkants bele a közösségi média és véleményformálás művészetébe - legyen szó bulvárról, közéletről, kortárs popkultúráról. A Cultivo ezúttal három olyan arcot ültet a kanapéra, akikről mindenkinek markáns véleménye van, és akiknek szinte minden témában markáns a véleményük: Puzsér Róbertet, Kasza Tibort és Dobó Ágit.

  • Péntek
Visszatér a Monofuba az egyik nagy kedvenc, a klasszikus francia fánk csoda, a canelé! A határozottan sült kéreg lágy tészta belsőt takar, soksok vajjal, barnarummal és vaníliával. Eőre szólunk: nehéz leállni vele.

Mit szólnál ahhoz, ha lehetőséged lenne tíz prémium borász (Mauer, Bolyki, Ráspi, Szecskő és társaik) társaságában eltölteni a délutánt, élvezni boraikat, történeteiket és több, mint negyvenféle bort kóstolni? A színvonalas gasztronómiáról Gianni csapata, a Pomo d’Oro étterem gondoskodna. Ha szerinted is így lehet a legkönnyebben magunk mögött hagyni a hét összes nyűgét, akkor a karácsonyi Zwack Opent neked találták ki.

Igazán nem panaszkodhatnak a Dope Calypso-rajongók: a zenekar évente adja ki az újabb albumokat, ráadásul tartják velük a saját maguk által felállított magas minőséget. A kezdetben nyers garázsrockos, manapság inkább már powerpopos trió pénteken a Kuplungban mutatja be az aktuális felvonást, a Chaka Chakát, az art punkos-noise rockos Gustave Tiger társaságában.

A magyarhangya olyan alkotásoknak – játék- és dokumentumfilmeknek – segíti a hazai terjesztését, melyek fontos társadalmi kérdésekkel foglalkoznak, és melyekkel értéket közvetít – talán így foglalhatnánk össze legpontosabban a tevékenységét, mely már hetedik événél tart. A hetedik születésnap apropóján december 1. és 3. között egy különleges helyszínen, a Zsilipben catch-up hétvégét szerveznek, amelyen 12 filmet vetítenek le, köztük premier előtt a

JESÚS és a

LUCKY című műveket.

Kelemen Kristóf fiatal színházi alkotó és Pálinkás Bence György képzőművész első közös produkciója a Magyar akác, amelyben bemutatják, hogyan vált az Amerikából betelepített akácfa magyar nemzeti- és politikai szimbólummá. Ebből kiindulva az alkotók életre hívtak egy mozgalmat, amelynek tevékenységét ugyancsak prezentálják az előadásban. A mozgalom tagjai szimbolikus politikai helyszínekre látogattak el, akácfa-ültetési akciókkal népszerűsítettek egy új, liberális, befogadó közösségeszményt, és igyekeztek az akácfát a saját elképzeléseiknek megfelelően beleírni a történelmi múltba. A kérdés: szárba szöknek-e mozgalmuk magjai, és vannak-e olyan szívósak, mint az alföldi pusztában és a letarolt bányavidékeken is életben maradó akácfák. A darab terét egy kertinstalláció teszi igazán autentikussá: alföldi homok, bányaföld és egy csoport magyar akác költözik egy Trafón kívüli térbe.

  • Szombat
Ha megismernéd a kortárs művészeti múzeumok világát, ha bepillantanál a kulisszák mögé, ha szívesen megtudnád mivel is foglalkozik pontosan egy kurátor, akkor töltsd a Ludwig Múzeumban a szombat délutánt. Fabényi Júlia a múzeum igazgatójának tárlatvezetése mellett megnézheted a Négyzet című filmet is, amelynek cselekménye egy kortárs művészeti múzeumban játszódik, főszereplője pedig egy kortárs múzeum főkurátora.

A balatoni Paletta bisztró Budapestre költözött, ennél jobb dolog pedig nem is történhetett volna a fővárossal: az őz forralt bor, a pulled ponty lángos vagy az aranygaluska abszolút azt bizonyítja, hogy itt tényleg szeretve etetnek. Csak ne felejtsünk el inni a fogások mellé egy pohár balatoni bort is!

A mohammad házi készítésű hangszereivel, némi elektronikával építi sötét hangulatú, mélyen remegő hangzásokból, befordult drone-ból összeálló, súlyosan hömpölygő zenéjét. Hosszan kitartott cselló- és bőgőhangok, elektronikus moduláció, némi folkhatás: ezekből jön létre a görög trió muzsikája, amely valahol félúton van a finom, akusztikus kamarazene és a letaglózó erejű doom között. Tökéletesen illenek majd az A38 Hajó különleges hangú kiállítóterébe.

Detlef Weinrich , aka Tolouse Low Trax ellenálhatatlanul építkező szerzeményeiben egyszerre dolgozik a düsseldorfi iskola nagyjainak (Kraftwerk, NEU!) motorikussága és pszichedeliája, a dub lüktetése, a Neue Deutsche Welle korlátlansága és sötét tónusai. DJ-ként a híres düssledorfi klubest, a Salon Des Amateurs oszlopos tagja, olyanok mellett, mint Vladimir Ivkovic, vagy Lena Wilikens, de a híres festőtől kölcsönzött neve alatt alapvetően a gépekhez fűződő sajátos viszonyáról van szó - amiből most szombaton ad is majd némi ízelítőt Budapest legfeketébb klubjában.

  • Vasárnap
Eti néni és Marika néni december első hétvégéjén beveszik Budapestet. A két közel nyolcvan éves nagymama finomságokkal készülnek nektek a Dear Budapest előtti placcon, ahol is beizzítják a kemencéket és sok szeretettel várnak titeket egy kis lángosozásra és bundáskenyerezésre. Szerintünk emiatt megéri egy kicsit korábban kelni.

Közeledik a karácsony és már azon törjük a fejünket, hogy mivel tehetnénk boldogabbá szeretteinket. Ha rajtuk kívül másoknak is szeretnéd felejthetetlenné tenni az ünnepet, akkor december 3-án délután mindenképp ugorj be a Kioskba. Itt tudod kiválasztani azt a lurkót, akinek teljesíteni szeretnéd a kívánságát és itt jelezheted azt is, hogy számíthatnak rád. Ha csak apróságokkal tudsz segíteni, azt is szívesen fogadják.

Kiskertpiac már karácsonyi kiadással vár titeket, hogy minél előbb elkezdhessétek a hangolódást az ünnepekre. Az Anker’tben havonta megrendezésre kerülő növények, virágok, gasztronómia és zöld dizájn rajongók piacán Advent első vasárnapján a növények, virágok mellett természetközeli dekorációkkal, adventi koszorúkkal, kopogtatókkal, ünnepi gasztronómiai kínálattal és egyedi zöld dizájn alkotássokkal várnak titeket.

Közeleg a karácsony és mindenki szeretné meglepni szeretteit valami kis figyelmességgel. December első vasárnapján Magyarország kedvenc dizájnvásárában kedvedre válogathatsz hazai tervezők egyedi kínálatából, ahol biztosan megtalálod a legszemélyesebb ajándékot, ami kifejezi valódi érzéseidet.