A Magyar Turisztikai Ügynökség kedvcsináló videókon lát el tippekkel azzal kapcsolatban, merre érdemes indulnunk ősszel az országban, és mit nézzünk meg ott. A kilencedik állomás Pécs és Villány.

Egészen délre kell utaznia annak, aki Pécsre igyekszik, de a hosszabb útért cserébe egy mediterrán hangulatú vidék jár. Ez nemcsak a napsütéses órák számában és a szűk utcákon, de a a borvidék adottságán is érzékelhető. Mielőtt azonban megkóstolnánk egy jóféle cabernet franc-t vagy kékfrankost, érdemes bejárni Pécs nevezetességeit, amik között egy világörökségi helyszín is szerepel (ókeresztény sírkamrák). A Zsolnay-negyedben a szépérzékünket, a dzsámiban a török kori emlékeinket ápolgathatjuk, ha pedig szeretjük a kiállításokat, egy Csontváry vagy egy Victor Vasarely Múzeumban tett látogatást ajánlunk. Kirándulás téren a Mecsek dombjai, fürdőzésben pedig Magyarhertelend és Harkány lesz segítségünkre.

  • Amit a borok kedvelőinek tudni érdemes

Az ország egyik legkisebb borvidéke a Pécsi borvidék, melynek híres bora a pécsi cirfandli. Ez a szőlőfajta Magyarországon egyedül itt terem, különlegessége, hogy száraz, édes, könnyed vagy testes bor is készíthető belőle. Illata és zamata fűszeres, mézes virág illatjegyek is felfedezhetők benne. A Villányi Borvidék pedig ma kiemelt figyelmet szán a cabernet franc fajtának, amely az 1990-es évek telepítései óta rendkívül népszerűvé vált, és a legszebb borok alapanyagául szolgál.


  • Amit a borok mellé kóstolni érdemes
Különlegesség a medvehagymaméz, ami híres vérnyomáscsökkentő, méregtelenítő, vértisztító és vírusölő hatásáról, de szív- és érrendszeri, illetve légzőszervi problémák megelőzésére, gyógyítására is ajánlják. Pécsváradon a Mecsekben termett gyógynövényekből készült teakeverékeket szerezhetjük be télre, de hasonlóképp kedvező az élettani hatása a hidegen sajtolt szőlőmagolajnak, amit egyes villányi pincék készítenek. Igazi helyi specialitás a stifolder házi kolbászkészítmény, amely a 18. században a térségbe telepedett németekről kapta a nevét, emellett a knédlit is meg kell kóstolni. Szintén specialitás a Mecseki Itóka nevű gyógynövénylikőr, amelynek egyedi ízét a fűszerek mellett borókabogyó, kamillavirág, gyömbér és enciángyökér adja.


  • Még több élmény
Pécs, Európa Kulturális Fővárosa 2010-benA városban több olyan műemlék is található, amely szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján: a 4. századból fennmaradt pécsi ókeresztény sírkamrák az Apáca utcában, az Ókeresztény Mauzóleum, valamint a Cella Septichora Látogatóközpont 1600 éves sírkamrái. Pécsett található a magyarországi török-iszlám építészet legmonumentálisabb alkotása és egyben Európa legészakibb épségben maradt dzsámija is, amely ma római katolikus templomként működik. Sőt, Pécsett egy egész városrészt szenteltek a kultúrának: a 2014-ben hungarikummá nyilvánított Zsolnay-negyedben a látogatók a híres család örökségei között tehetnek egy kellemes őszi sétát.

A negyed hangulatos kávézói, kézműves boltjai és éttermei mellett a parkokban és sétányokon 15 védett műemléképület és 88 köztéri Zsolnay-szobor kapott helyet. Az itt található kiállítások közül a Zsolnayak aranykorát bemutató Gyugyi-gyűjtemény, valamint a Labor Interaktív Varázstér és Bóbita Bábmúzeum is érdekes látnivalókkal szolgál. A környéken található a pécsváradi vár, altemplomában az ország legrégebbi freskójával, valamint a siklósi vár is, amelynek a múzeumát is érdemes bejárni.

Több, mint bor: kirándulás a villánykövesdi pincefaluban
Villány hazánk egyik legfejlettebb bortermő vidéke, ahol számos neves borászatot, pincészetet találunk. Legyen bármilyen évszak, az idelátogatóknak érdemes megtekinteni Villánykövesd jellegzetes háromszintes pincefaluját, amelynek színes kapus pincesora az ország egyik leglátványosabb műemlék együttese. A vendégek végigkóstolhatják az itt készült borokat és bepillantást nyerhetnek a borfeldolgozás éppen aktuális munkafázisaiba is. A szomszédos Palkonyán pedig az 53 présház által alkotott, népi építészeti emlékként védett pincesorokban kis és közepes méretű családi borászatok vendégelik meg az ideutazókat.
Mecseki túrázás holdfénybenAz őszi természetbe vágyóknak érdemes bebarangolniuk a Mecseki Zöldutat. Ezt a több települést összekötő útvonalat gyalogosan vagy kerékpárral is meg lehet tenni, sőt, a fogyatékkal élők számára is szerveznek túrákat, valamint esténként telihold túrákat is végigjárhatnak a látogatók. Azok, akik csónakázni vagy horgászni szeretnének, vagy extrém kúszós-mászós barlangtúrákra vágynak, kiruccanhatnak az Orfűi-tavakhoz, ahol a Malommúzeumot is meg lehet nézni, a vízisportok kedvelőit pedig ősszel több vitorlás verseny is várja. Akik az izgalmakat keresik, azok ellátogathatnak a Mecsekben található kalandparkba, azok pedig, akik csendre és nyugalomra vágynak, elvonulhatnak a világ zajától a káni ökofaluban.

Gyógyulás a természet ereje általAbaligeten egész évben látogatható a gyógybarlang, amely a Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója, korábban a világ száz természeti csodája között tartották számon. Azoknak pedig, akik a hideg őszi napok közeledtével szívesen megmártóznának a meleg termálvizekben, érdemes ellátogatniuk a térség fürdőibe is. Magyarhertelenden egy egész szaunapark várja a vendégeket, a harkányi fürdőben pedig olyan termálvízben merülhetnek el a látogatók, amelynek sejtregeneráló hatásai vannak.
Megálló a Szekszárdi borvidékenPécsre tartva útközben megállhatunk a szekszárdi történelmi borvidéken is. Érdekesség, hogy a bortörvény szerint Egeren kívül csak Szekszárd jogosult a bikavér megnevezés használatára, a krónikák szerint ráadásul itt használták azt először, csak később terjedt el Egerben is. Alapja többnyire kékfrankos és fontos alkotórésze a kadarka.