A Magyar Turisztikai Ügynökség kedvcsináló videókon lát el tippekkel azzal kapcsolatban, merre érdemes indulnunk ősszel az országban, és mit nézzünk meg ott. Az ötödik állomás a Mátra és a Bükk.

Senkit nem lehet okolni azért, ha az ősz leginkább a színes-szagos erdőkbe csábítja, és szerencsére Magyarország nem fukarkodik az ilyenekből. Vegyük csak az Északi-középhegységet, azon belül is a Mátrát és a Bükköt, ahol adott a Szalajka-völgyhöz hasonló szép táj, a kisebb-nagyobb kihívásokat jelentő túraútvonalak és a régi várak, de ezeken túl a megpihenést is különlegesebb formában lehet kivitelezni.

A környéken például rögtön tudunk két klassz természeti jelenséget, aminek a társaságában fürdőzni lehet: Egerszalókon, a Sódombnál és a Miskolctapolcai Barlangfürdőben. Azt is jól tudjuk, hogy a borok kikerülhetetlenek a vidéken: Miskolcon az Avasi Pincesoron ajánlott végigsétálni, az egri Szépasszony-völgyben pedig nem szabad kihagyni a híres vörös házasítást, az egri bikavért és a fehér párját, az egri csillagot. Gasztronómia tekintetében a helyiek a gomolyára és a molnárkalácsra esküsznek, amit sok helyi vendéglőben megkóstolhatunk. Kezdésnek ajánljuk a gyöngyösi Bori Mamit.

;t=14s

  • Amit a borok kedvelőinek tudni érdemes
Egri legenda, hogy a várvédők bátorságát a helyi vörösbor erősítette, de ennek kicsi a valószínűsége, mert akkoriban a fehérbor jellemezte a borvidéket. Napjainkban azonban a térség ikonikus bora ízig-vérig vörös, és az egri bikavér nevet viseli. Megkóstolhatjuk Egerben, Egerszalókon, Noszvajon, Szomolyán és Ostoros környékén, de akár az egri Szépasszony-völgyben is, amely igazi boros találkozóhellyé alakult. Érdemes felzarándokolni az Egertől északkeletre lévő Nagy-Eged-hegyre, ahol Európa egyik legmagasabban fekvő szőlőterületei találhatóak, de ha igazán különleges borház- és pinceélményre vágyunk, akkor Miskolcra is érdemes ellátogatni: az itt magasodó Avas-hegy északi részén Európában egyedülálló módon a város szívéhez közel található több mint 900, esetenként 300-400 éves pince és borház.

  • Amit a borok mellé kóstolni érdemes
Állítólag olyannyira jó gomolyát lehet Észak-Magyarországon kapni, hogy az ország legjobb éttermei is innen szerzik be. Mellé, illetve a borozáshoz a miskolci krumplis kenyérből is érdemes harapni, ami ugyan nem olyan levegős, mint a hagyományos pékáru, viszont napokkal a sütése után is sokkal frissebb a bele. A különböző ünnepek közeledtével pedig egyre többet lehet majd találkozni a molnárkaláccsal, amit napjainkban többnyire sörkorcsolyaként kínálnak. Emellett a Mátra és a Bükk egyre több vendéglátóhelyén lehet már újabban fenséges sült és füstölt pisztrángot kapni. Ezeket azoknak is érdemes kipróbálni, akik nem szeretik a halat, mert meglepő módon egyáltalán nincs erőteljes halízük. A Mátra és a Bükk erdői pedig különösen gazdagok ősszel a különféle gombákban, amelyeket a térség éttermeiben szintén megkóstolhatunk.

  • Még több élmény
Kirándulás kétszáz éves bükkóriások között, erdőjárás kisvasúton, élmények barlangokban Kirándulhatunk a Szalajka-völgyben, megnézhetjük a lillafüredi vízesést, a Mátra Csörgő-lyuk barlangját vagy akár a bükki Őserdőt is, ahol hazánkban egyedülálló módon 180-200 éves, 40-50 méter magas, az ember által nem bolygatott fákat lehet megcsodálni. A Mátrában a segwayezést és a quadozást is ki lehet próbálni az erdei terepen, sőt kisvasúttal is bebarangolhatjuk az erdőt. A Bükki Nemzeti Park területén megnézhetjük az Anna-barlangot, különleges mésztufa üregeivel, a Szent István-barlangot gyönyörű cseppkő-képződményeivel vagy a Szeleta-barlangot, amelyben ősemberek nyomait tárták fel. A bükki barlangok egy része speciális, overallos túraélményeket is kínál, ahol kiépített villanyvilágítás és járda nélkül küzdhetjük végig magunkat, ha épp extrémebb kalandokra vágynánk.

Történelem
Eger híres várának tövében egymást követik a műemlékek a török és barokk építészeti emlékektől kezdve a bazilikán át a Gárdonyi Géza Emlékmúzeumig, ahol az Egri csillagok is született. A miskolci látnivalók között ott van az erdélyi népi építészetet idéző Deszkatemplom és a Hermann Ottó Múzeum. Mezőkövesdre látogatva pedig az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján is szereplő matyóhímzéseket tekinthetjük meg a Hadas városrészben található Matyó Múzeumban. Azoknak, akik a középkor hangulatára vágynak, érdemes elnézniük a diósgyőri várba, ahol korhű ruhába öltözött animátorok, interaktív programok, valamint a középkori mindennapi életet bemutató terek mellett tartanak fegyver- és íjászbemutatókat is.

Fürdőzés a barlang mélyén vagy középkori török fürdőben
Ha fürdőzni támad kedvünk, itt igazán különleges helyeket próbálhatunk ki: a török hódoltság idején épült Egerben a török fürdő, amiben ma is meg lehet mártózni és kipróbálni a tradicionális hamamot, Miskolctapolcán pedig az Európában egyedülálló meleg karsztvizes-barlangfürdő csábít. Itthon csak a Mátrában található mofetta – ez egy olyan, vulkáni utóműködésként keletkező gázkiömlés, aminek összetevői gyógyító hatást fejtenek ki. Az Eger és Miskolc között található mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő termálvize több mint 80 éve sokak kedvence, a legújabb létesítmények közül a demjéni barlangfürdőt és az egerszalóki fürdőt érdemes felkeresni gyógy- és wellnesslehetőségeik miatt.