Ahogy a kistestvérünk is sokszor bebizonyította már, egy balatoni kiruccanás ősszel is ugyanolyan szuper ötlet, mint nyáron. Csendesebben bár, de zajlanak a programok, ráadásul ekkor lehet igazán nagyokat kirándulni. Például a Káli-medencébe, a szentbékkállai kőtengerhez, a Hegyestűre, a Badacsonyra, a Folly Arborétumba, Fonyódra, a Kis-Balatonhoz vagy épp a kápolnapusztai Bivalyrezervátumba. Érdemes útba ejteni a borospincéket és felmérni a környék folyamatosan terebélyesedő gasztronómiai szereplőit, ami egyszerre jelent kockás abroszos vendéglőt, kézműves hamburgerezőt, kézműves pékséget és menő bisztrókat. Jó ötlet ellátogatni egy termelői piacra vagy bebarangolni a környéket: városnéző sétára vagy koncertre menni Veszprémbe, fürdőzni Hévízen vagy csónakázni a Tapolcai-tavasbarlangban.

  • Amit a borok kedvelőinek tudni érdemes

A Balatoni borrégiót nem kevesebb, mint 6 borvidék alkotja: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai. Egyes kutatások szerint a kelták már a Krisztus előtti I. században műveltek itt szőlőt és készítettek bort belőle. A Badacsony esetében a Balaton víztömege és a Balaton-felvidéki tanúhegyek formálta egyedi klíma biztosítja a legkedvezőtlenebb évjáratokban is a magas mustfokot, a borok testes jellegét, íz- és zamatgazdagságát. Kevesen tudják, hogy a Badacsony oldalában termett boroknak jelentős ásványianyag-tartalma van: a kéknyelű kiemelkedően magas kálium-, a badacsonyi olaszrizling magas magnéziumtartalommal bír.

  • Amit a borok mellé kóstolni érdemes

A Balatonnál sok hangulatos csárdát és éttermet találunk, de a balatoni gasztroforradalom élenjáróit is felkereshetjük például Fövenyesen, Csopakon, Szemesen és a Káli-medencében. A Szent-György hegyen pedig akár egy panorámás lakásétterem ételeit is megkóstolhatjuk. A tóparti büfék között is egyre több helyen lehet minőségi street foodot kapni. A környék halételei közül érdemes megpróbálkozni a badacsonyi haltöpörtyűvel, de Zala megye egyik tájjellegű specialitásávál, a tökös-mákos rétessel is ajánlott kísérletezni. Ha pedig a Káli-medencében járunk, a mandula kóstolását nem szabad kihagynunk.

  • Még több élmény
Bor- és gasztofesztiválokA Balaton ízeit a helyi pincékben és vendéglátóhelyeken is megkóstolhatjuk: többfelé, például a Nivegy-völgyben is bortúrába kapcsolódhatunk be, akik szívesen megismernék az ünnepi hagyományokat és megkóstolnák a tradicionális ételeket. Minden novemberben megtartják Tihanyban a település egyik nevezetességéről, a garda nevű halfajról elnevezett fesztivált, ahol felelevenítik a régi halászati hagyományokat és a különleges hal elkészítésének szokásait. Szigligeten pedig a balatoni süllőből készült fogások várják a látogatókat a Balaton partján, minden október végén.

Fürdők
A tündérrózsákkal borított hévízi tó a világon egyedülálló természetes tőzegmedrű gyógytó, amelynek fürdője minden évszakban nyitva tart. A tó partján található wellness- és terápiás centrumban speciális gyógyvizes, gyógyiszapos kezelések vehetők igénybe egész évben. A Balaton környékén Hévízen kívül is számos településen található gyógyfürdő és wellness-szálloda, ilyen például Zalakaros vagy Kehidakustány, ahol a gyógycentrumok mellett élményfürdőkkel is fogadják a vendégeket. A tapolcai gyógybarlang közel 100 százalékos relatív páratartalma és rendkívül tiszta levegője az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek különösen ajánlott.

Középkori várak, kastélyok és további látnivalók
A Balaton környéke gazdag történelmi látnivalókban is: itt található a Tihanyi Bencés Apátság, az érdeklődők középkori várromokat fedezhetnek fel például Sümegen, Csobáncon, Fejérkőnél és Szigligeten, illetve meglátogathatják Balatonszentgyörgy közelében a Csillagvárat. Érdekesség még a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpont, ami a vulkánok világába kalauzol, de jó felfedezni a zalaszabari kalandparkot és a Veszprémi Állatkertet is. Jó hír a kalandvágyóbbaknak, hogy Bogláron és Fűzfőn egész évben lehet bobozni, Zalaszántó mellett pedig Közép-Európa első buddhista szentélyét lehet megnézni: a Kovácsi-hegy egy erdei tisztásán található Béke-sztúpát, amelynek hófehér épületében Buddha földi maradványának néhány darabját őrzik.