Elindult pénteken Budapest évadzáró téli fesztiválja, a Vörösmarty téri adventi vásár. Az évente több százezer látogatót vonzó, itt-ott túlárazott forgatagban ebben a szezonban néhány újdonságot és változást is felfedezhetnek a rutinos látogatók.

Ilyen például a Gerbeaud-ház elé került hatalmas Budapest felirat, amely eddig a tér másik oldalán várta a szelfizőket, de ennél sokkal fontosabb maga a Gerbeaud-ház, ugyanis újdonságként december 1-től 24-ig minden nap 17 órától ünnepi hangulatú fényfestésbe borul a patinás épület. Elkészül majd a több mint három méter átmérőjű adventikoszorú is, ahol az adventi időszakban vasárnaponként gyertyagyújtásra lehet összeseregleni.

Ahogy a pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, az Európa 10 legjobb karácsonyi vására közé sorolt budapestin 120 kiállító árulja portékáit, és ha mondjuk tavaly jártál itt, biztos lehetsz benne, hogy ebben az esztendőben nem ugyanazokkal a termékekkel találkozol. Az ajándékokat ugyanannyiért vásárolhatjuk meg, mint az év bármely más napján.

November 10. és december 31. között tülekedhetsz a bódék között és kortyolgathatod a deciliterenként 300 forintba kerülő forraltbort vagy a fahéjasalmalevet, és nézelődhetsz a zsűrizett iparművészeti és kézműves termékek között, a faragott fapipától kezdve a porcelánbaglyon át a szőrmekucsmáig.

Ha muzsikával hangolódnál az ünnepekre, akkor a 160 várható program között a megújult dizájnú színpadon válogathatsz a jazz, crossover, alternatív, blues vagy soul koncertek közül, aki pedig a gyerekek fölös energiáját szeretné lekötni, az bábszínházi és zenés-táncos előadásokon teheti ezt meg, illetve december 6-án Joulupukki, a finn Mikulás is elbeszélget a rosszcsont vagy az idén jól viselkedett gyerekekkel.

A bódék megszokott gasztronómiai kínálatából félrekacsintva a Hüttére érdemes inkább figyelni, ahol látványkonyhával és hetente változó tematikus menüvel készülnek olyan ismert séfek irányításával, mint BattaRamon vagy SerényiZsolt – utóbbi egyébként a rendezvény kiemelt vendégséfje. Az első héten a Márton-nap miatt főként libaételek landolnak a tányérokon, de utána lesz hal hét, töltött káposzta napok, jönnek a Hanuka ünnepkör ételei, illetve az utolsó napokban az újévi malac hívei sem maradnak disznóhús nélkül.

A hagyományok folytatásaként karitatív tevékenységre is lesz lehetőség: jótékonysági adventi naptár nyílik majd meg a Hütte üvegfalán, ahol a felajánlott ajándékokra naponta licitálhatsz. A befolyt teljes összeget az aznapra kiválasztott civil vagy karitatív szervezetek kapják.