Flipperek, dokumentum- és rajzfilmek, mozi, színház, punk- és technóbuli – november első hétvégéjéről zanzásítva nagyjából ennyit lehet elmondani.

  • Csütörtök

Az első Budapesti Klasszikus Film Maraton november 2-5. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Francia Intézetben és a Corvin Filmpalotában lesz. A Filmarchívum 60. születésnapja alkalmából megrendezendő esemény a Filmarchívum féltve őrzött kincseit mutatja be.

Sokan tudnak sörözőt nyitni, viszont kevesen bánnak kellő szakmaisággal a sörökkel. Ez egy szép, mégis részletekre és finomságokra  különösen adó ágazat, úgy kell kezelni minden egyes italt, ahogy az megköveteli. Ez az elgondolás és a szuper haladó technológia találkozik a Firstnél, akik most belvárosi egységgel emeltek a téten. Nyitás utáni második héten 200-féle üveges sör, csapon pedig 19-féle magyar és nemzetközi különlegesség.

A Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány harmadszor rendezi meg a Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napokat. A háromnapos, ingyenes filmfesztiválon az elmúlt évek legjobb hét tajvani dokumentumfilmjét mandarin nyelven, magyar és angol felirattal vetítik. Az ingyenes jegyek a mozi pénztárában igényelhetők. Minden filmet rövid pódiumbeszélgetés követ.

Három év után ismét Budapesten játszik The Black Lips. Az atlantai garázspunk kvartettben minden megvan, amitől gyönyörű a punk és a rock 'n' roll: deviancia, önpusztítás és több estére elegendő állati menő szám.

  • Péntek

Várnak a Nike+ Run Clubpéntek délutáni futásán, amelyen a Hármashatár-hegyre futhatsz fel. A helyszínen nem lesz lehetőség öltözésre és csomagmegőrzésre, ezért így készülj. A táv 6-10 kilométer.

Kategóriájában Közép-Európa legnagyobb rendezvénye lesz az Arcadia Játéktermi Nosztalgia Kiállítás, amely a Budapesti Flippermúzeum szervezésében idén második alkalommal lesz esedékes november 3-5. között a Dürer Rendezvényházban. Az esemény mintegy 250 népszerű gépet (flippereket, videó- és egyéb játékokat) mutat be – kivétel nélkül szabadjátékra állítva – a játéktermek történelmének évtizedeiből. Ott lesz például a legnagyobb, a legrégibb és a valaha készült legnépszerűbb flipper is, valamint az És megint dühbe jövünk című filmklasszikus Sound Stage nevű flippergépe is. (x)

A hidegebb hónapok beköszöntével ugyan a Budapest Rooftop Cinema vetítéssorozata véget ért erre az idényre, ám a szervezők úgy döntöttek, az őszi-téli szezonban sem hagyják filmes csemegék nélkül a város filmrajongóit, ezért november elején útjára indul a Budapest Boulevard Cinema a belváros szívében, az Art+ Cinemában. A Budapest Boulevard Cinema november 3-án az Arany Pálmára is jelölt magyar sikerfilmmel indít: a Jupiter Holdjával kezdődik a BBC első szezonja.

A kubai virtus nagyjából annyiban áll közel a magyarhoz, hogy szeretik evéssel-ivással feledni a bánatot és ünnepelni a boldog pillanatokat. Napsütésben élő nép, akik nem léteznek hangos zene és szenvedélyes tánc nélkül. Budapesten ismerünk karib ételekkel foglalkozó éttermeket, sőt, kifejezetten kubai táncos eseményekre specializálódott helyet is, de ez a kultúra és gasztronómia nem vált elcsépeltté, és ezért simán elférnek még a hasonló tematikára építő egységek. A legújabb a Fidel's Cabaret, mely hosszas készülődés után végül a Dob utcában valósult meg. Pár hónappal a nyitás után  jártunk náluk, hogy megtapasztaljuk, milyen az ő Kubájuk.

Keith Carnal zenéje atmoszferikus és éles, minden hangja mesél. Kifinomult csarnoktechnó szettjeivel bejárta a legfontosabb klubokat, a következő alkalommal pedig Der Morgen szellemében, a CorvinClubban hallható.

  • Szombat

törökgasztronómia alapját képező mezzékkel szeretnék megismertetni azokat, akik érdeklődnek a török konyha iránt. Ezen a délutánon megkóstolhattok sokféle hideg és meleg mezzét, vagyis töltött zöldségeket, salátákat, kencéket, gyümölcsöket, sajtokat.

Hatvan helyszínen több mint 350 programmal, a filmvetítések mellett egyéb programokkal vár november 3. és 5. között az OrszágosRajzfilmünnep. A helyszínek változatos műsort állítottak össze a klasszikus és a legfrissebb filmkínálatból.

Igazi különlegességet prezentál a New Beat és a Dürer Kertidén november 4-én: a Fujiya & Miyagi néhány válogatott turnéállomáson megünnepli a Transparent Things c. lemezének 10. évfordulóját.

Támad az orosz underground: ha valami olyat keresel, amit nem minden hétvégén találsz, akkor az AETHER-ben a helyed. Ezúttal a HighwayRecords alapítói, MikeSpirit és Alexander, ismertebb nevén Spieltapeveszi majd kezelésbe az AETHER DJ-pultját.

A Queen+Adam Lambert 2017-es európai turnéja során most először Magyarországon is fellép. A legendás Queen zenekar rajongói  november 4-én, a Papp László Budapest Sportarénában láthatják a produkciót.

  • Vasárnap

Összekötheted a kellemest a kellemessel egy hedonista jóga délelőtt erejéig: ez a BandhaBrunch, ahol az életművészet és az ételművészet találkozik vasárnap a Bestiában.

A népmesék és ősi mondák vándorló Krisztusa és kísérője, SzentPéter történetei megszámlálhatatlan verzióban népesítik be a szájhagyományt. A darab epizodikus történetei, Tótferi, a világhőse születésének stációi a gyerekek képzeletvilágához hasonlóan tágítják az időt és a teret. Titkos Társulat: Tótferi vasárnap a Trafóban.

Stílust váltasz? Vagy csak kiegészítőket keresel? Te magad kreatívkodsz, és ehhez szeretnél eszközöket találni? Ha a vintage stílus szerelmese vagy, akkor ott a helyed a Vintage Piacon. Új és felújított kisbútorokkal, különleges kiegészítőkkel készülnek majd. Találsz textileket, lámpákat, raklapból készült dolgokat, mindent, amire az otthonodnak szüksége van.