Koncerteket és főleg kulturális fesztiválokat tekintve az év talán legerősebb hónapja következik: a Design Hét, a CAFe Budapest, az Art Market és a Budapest Ritmo fesztivál is ebben a hónapban rángat ki a négy fal közül sok minden más mellett.

  • Koncert

A 2017-18-as szezon első Midnight Music koncertje rögtön két rendhagyó elemet is tartogat. Az egyik, hogy a koncertsorozat történetében először csütörtökön tartják a rendezvényt, a másik, hogy a Fesztiválzenekar fennállása óta első alkalommal vezényel női karmester.

Mivel az utóbbi években a zene helyett filmekkel foglalkozott az egyszemélyes projekt, eléggé megritkultak a fellépései, de október elején visszatér egy könnyed estére a Toldi moziba. Ötalbum zenéiből és mindenféle kedvencből válogat, csütörtök lévén pedig mindenkit viszonylag korán hazaenged.

A berlini Apparat nyilvánvaló szenvedélyét a hangtervezés művészete iránt október 7-én a Dürer Kertben lehet megcsodálni az angol Lone társaságában.

Az egzotikus megjelenésű, svéd–magyar származású, soult folkkal és cseppnyi poppal ötvöző díva, Antonia Vai idén ősszel újabb nagylemezt jelentet meg, melyről október 7-én játszik dalokat az A38 Hajón.

Öt év elteltével tér vissza a fővárosba Sting, aki október 13-án az 57th & 9th elnevezésű turnéján egy háromfős bandával áll a Budapest Sportaréna színpadára.

Fink utoljára két éve járt Budapesten, akkor az A38 Hajón adott egy nagyszerű koncertet. A nagy siker miatt a Hajó szervezésében a nagyobb befogadóképességű AkváriumKlubba tér vissza október közepén. Az este különlegességét növeli, hogy a hazai közönség itt hallhatja először élőben az idén megjelenő új album dalait október 13-án.

"Funeral Party Budapest, come on baby this is our last chance..." Kereken 10 éve jelent meg a Hangmás első nagylemeze, ezt ünnepeli meg a zenekar egy koncerttel október közepén a Dürerben, ahol eljátsszák majd az album legjobb dalait, és a többi lemezünkről is összeválogatják azokat a számokat, amelyek meghatározták a banda történetét.

A hallgatóság és a kritikusok által egyaránt nagyra értékelt Future Politics c. lemezével indul őszi európai turnéra az Austra. A kanadai szintipop/dreampop formációKatieStelmanis énekes-billentyűs-dalszerző köré épül, október 18-án a Dürer Kertben látható/hallható.

A világ legnagyobb hatású és legismertebb filmzeneszerzője Budapestre készül. Ennio Morriconeoktóber 18-án ad koncertet a Budapest Sportarénában, az eseményen 200 énekes és zenész, köztük a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar és a Kodály Kórus közreműködésére számítanak.

Október 20-án egy Grammy-díjas sztár, a kétszer az év DJ-jének választott Paul van Dyk fűti be az AkváriumKlubot. Az elektronikus zene egyik legnagyobb alakját nagyon rég láthattuk Budapesten.

A neosoul énekesnő-rapperlány, Akua Naru ezúttal az A38 Hajó szervezésében az Akvárium Klubban lép fel október 25-én. Lauryn Hill, Jill Scott és Erykah Badu nyomdokain járva, a soul, a hiphop, a spoken word és a jazz határmezsgyéjén.

Három évvel a telt házas A38-as koncert után, valamint a tavalyi Rockmaratont követően ezúttal a Barba Negra színpadára tér vissza új lemezével az ausztrál hard rock banda, az Airbourne. A Breakin’ Outta Hell dalai a megszokott klasszikusokkal együtt az ősz egyik legjobb hangulatú klubkoncertjét vetítik elő október 29-én.

  • Buli 

Napjaink egyik legnívósabb technóproducere RolandAppel, aki egy egyedi, mély, hipnotikus hangzásvilággal tudott a nagyok közé berobbanni. Október 21-én meg a Corvin Clubba fog.

A Therapy Sessions sorozatában 18 pluszos korhatárral egy olyan vasárnapi buli következik, amelyet munkaszüneti nap követ és amelyen angol, francia, dél-afrikai és magyar drum'n'bass pörgeti fel a sebességet október 22-én. 

Október végét immár jó pár éve itthon is a Halloween-bulik uralják: 27-én a Barba Negrában mindjárt fesztivált is rendeznek hat külföldi és hat hazai fellépővel Next Level Halloween Festival néven.

Ritkán köszönthetsz olyan energiákkal rendelkező lemezlovast a keverők mögött, mint az október 28-án az Akvárium Klubba érkező olasz Deborah De Lucát. 

A Marvel Halloween évek óta hagyományosan az MMC legnagyobb bulija, és ez idén sem lesz másként: töklámpás faragó verseny, cosplay verseny, koncert és egy nagy buli vár 31-én.

Halottak napján a sok macskanő és boszorkány között könnyű elcsábulni, de mi lehetne rémisztőbb bármikor, mint szembe találkozni az exeddel?

Üsd bele az utolsó szöget a haldokló kapcsolatotok koporsójába, szakíts halottak napján!

  • Fesztivál 

Ha a zeneiparban dolgozol, profi zenésznek tartod magad, vagy csak otthon a négy fal között szeretsz pengetni (dobolni, leütni, tekerni, lenyomni, fújni, énekelni) akkor a Budapest Music Expón a helyed október 7-én. Több tízezer kipróbálható hangszer és zenei eszköz, 300 koncert és hangszerbemutató, és szakmai előadások várnak.

2017 új eseménye az Óbudai Terepfutó és Túrafesztivál. Helyszínnek a Budai-hegyek Panoráma futókörét választották a szervezők, ahol futni, túrázni és nordic walkingozni lesz lehetőség október 7-én .

Budapest Ritmo 2017-ben is a meglepő egymásra találások és felfedezések fesztiválja lesz. Három napon át, három színpadon szól a több mint húsz országból érkező világzenei fellépők zenéje október 6. és 8. között.

Október 6. és 22. között rendezik a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált. Az esemény 17 napja alatt ismét a kortárs művészeteké lesz a főszerep a fővárosban: a kortárs komolyzenétől, a könnyűzenei és jazzkoncerteken keresztül, tánc- és színházi bemutatókon át a képzőművészetekig.

Design Hétenoktóber 6. és 15. között ismét kiállításmegnyitók, gyermekprogramok, tematikus túrák, műhelylátogatások, szakmabelieket érintő rendezvények (kerekasztal-beszélgetések, szakmai előadások, konferenciák, díjátadó gálák, stb.) jelentik a fő csapásirányt.

Az idei évben a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe-nak az Iparművészeti Múzeum szecessziós épülete ad otthont. Közép-Európa legnagyobb divateseményén közel 50 hazai és regionális tervező mutatja be legújabb kollekcióit október 13-15. között.

  • Gasztró

Az Oktoberfest Budapest a Kincsem Parkba költözik, ahol kétszer annyi sörpaddal készülnek a szervezők. Az idei évben nagy hangsúlyt fektetnek a bajor hagyományok tiszteletére, így a fesztiválon különleges „Oktoberfest” étkeket is lehet majd kóstolni október 5. és 8. között.

Ebben az évben új helyszínen, kedvezőbb jegyárakkal, számos torta, sütemény- és csokikészítő előadással, gyermekprogramokkal várnak a Danubius Hotel Gellértben október 7-8-án a Sütnicake-en.

Ismered hazánk egyik legjelentősebb szőlőfajtáját? Az év legnagyobb olaszrizling kóstolójánoktóber 7-én közel 80 kiállító mintegy 200 tételén keresztül ismerheted meg a két kedvelt szőlőfajtát.

Ha szereted a friss, biztos helyről származó egészséges finomságokat, akkor ott a helyed a Vár: a Speiz-benoktóber 8-án. A Franziska különleges őszi desszertjeiből kedvedre válogathatsz, a Bazsalikomos kert pedig izgalmas teákkal, sóvirágokkal és pestóval is készül majd.

Idén október 13-15. között új helyszínen, a Gesztenyéskertben várja az édesszájúakat az 5. Kürtőskalács Fesztivál. Lesznek koncertek, gyerekműsorok, alternatív és kortárs előadások, kiállítások, vásár és mesterségbemutatók, s nem utolsósorban kürtőskalács minden mennyiségben.

Whisky Show Budapest2017-en a legkiválóbb skót kevert és maláta whiskyk, az ír és amerikai whiskey-k, valamint a kanadai, japán és egyéb “egzotikus” különlegességek gyártói és hazai forgalmazói teremtenek alkalmat arra, hogy kóstolhass október 14-én.

  • Kiállítás 

Yes, but there is a problemkiállítás bemutatja, hogyan változott az elmúlt időszakban a kelet-közép-európai városok jövőképe. Az összegyűjtött gyakorlatok és szakpolitikák mind megkísérlik a hagyományos városi struktúrákat átértelmezni - kudarcaikból, sikereikből, átalakulásukból sokat tanulhatunk. (Fotó: Az esemény Facebook-oldala)

Budapest egy nyitott könyv, csak körbe kell nézni és már is olvasol a sorok közt. Mindenkinek vannak történetei a városról, a 100 szóban Budapest ezekre kíváncsi. Idén is meghirdették a  pályázatot, melyből a legjobbnak ítélt 12 történetet október 6-án kiállítják kortárs illusztrátorok munkáival együtt az FSZK-ban.

2011-ben jött létre az Art Market Budapest nevű nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár, ami idén is fontos színtere lesz az új művészi inspirációk és a vizuális művészet valódi kortárs szemléletű megközelítésének. Mindezt úgy kell elképzelni, hogy a Millenáris 6000 négyzetméterét 25 ország 100 kiállítója és 500 feltörekvő művésze foglalja majd el, akiknek az alkotásaival, legyen az festmény, fotó vagy táncelőadás, 4 napon keresztül jöhetünk ismerkedni október 12. és 15. között.

Magyar Nemzeti Galéria a kortárs magyar fotográfia egyik meghatározó alkotójának, KornissPéternek rendez életmű-kiállítást. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus munkásságának középpontjában az eltűnőben lévő erdélyi és magyarországi paraszti életmód dokumentarista ábrázolása áll. Folyamatos emlékezet című kiállítás azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek az egész életmű legfontosabb szellemi ívét adják.

Most októberben már tizenegyedjére leshetünk be budapesti műtermekbe, ami jelent kulisszák mögé pillantást, személyes találkozást 50 művésszel és vezetett túrákat is. Összesen négy műteremház nyílik majd meg, ahol közvetlen közegben kaphatunk átfogóbb képet az alkotásokról a Nyitott műtermek délutánjánoktóber 21-én.

  • Színház 

Az ember szeme könnybe borul a dobogó legfelső fokán pózoló olimpikonok láttán, de azért fenntartással is kezeli az időről időre megdőlő csúcsokat és emberfeletti teljesítményeket. Aki eddig abban a hitben élt, hogy egy élsportoló csak edz, és győz, annak bizonyára nagy meglepetés lesz az Orlai Produkció doppinggal foglalkozó előadása. Jonathan Maitland darabjának minden pillanata leköt, annak ellenére, hogy semmi sincs túlbonyolítva benne. Tagadj, tagadj, tagadj! a Hatszín Teátrumban.

A Lufthansa Berlin és München között közlekedő utasszállítóját eltéríti és egy telt házas stadion felé kormányozza egy terrorista. Lars Koch vadászpilótának döntenie kell: lelője-e a repülőgépet a fedélzetén 164 emberrel, hogy megmentse a stadionbeli hetvenezret? Döntéséről néhány héttel később a bíróságon ad számot. Ferdinand von Schirach darabja a berlini Deutsches Theaterből indult útjára.

Az OrlaiProdukció a Fügével közösen mutatja be az Egyasszony című darabot Tenki Réka előadásában. A darabot a nagy sikerű Pétefy-Novák Éva által írt blogból, majd a megjelent könyvből jött létre, amelyet Tasnádi István alkalmazott színpadra. A Jurányiban látható előadást Paczolay Béla rendezi.

Négy fiatal színész, négy aggastyánkorú báb, egy kutya, egy halott, egy küldetés. Egy hosszú út Budapesttől Velencéig, a jövőtől a múltig, a múlttól a jövőig. Az időnk rövid története a Trafóban látható.