Ha csak egy napot szánsz programokra a hétvégén, akkor az a szombat legyen: rég látott erős felhozatalra lehet számítani szeptember 16-án. Persze csütörtökön, pénteken és vasárnap sem fogsz tanácstalanul otthon ücsörögni. Mutatjuk, miért.

  • Csütörtök

A norvég "fjordcore-formáció", a Shining lényegében hazajár Magyarországra. A kvartett az évek során többször is demonstrálta már, miért alakult ki itthon kisebb kultusz körülöttük: súlyos és zseniális, kompromisszumok nélküli jazzpunkjuk valódi különlegesség. Idén szeptemberben pedig – közel két év kihagyás után – az A38 Hajó szervezésében Dürer Kertben mutatják meg, hogy a szaxofonszólókhoz tökéletesen passzolnak a progresszív-indusztriális riffek.

Havonta egyszer hosszított nyitvatartással, egy-egy téma köré szervezett programokkal – tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti programokkal, workshoppal – várja látogatóit a MagyarNemzeti Galéria. A nyári szünet utáni első Múzeum + témája az avantgárd. Avantgárd volt Bartók zenéje, a Nyolcak festészete, az aktivizmus elvont művészete. Ezt a világot járják körül meghívott tárlatvezetők.

Az Utas és holdvilág idén 80 éves, és pofátlanul, kortársakat megszégyenítően friss és fiatalos. A TÁP Színházkülönleges vizualitású playback-előadással tiszteleg Szerb Antal kultregénye előtt. A nagyjából öt óra hosszúságú előadás kétségtelenül rendhagyó és merész kísérlet a regény világának megidézésére.

Szeptember 14–17. között újra Humen Film Festival a Művész moziban. Idén is olyan LMBTQ témájú filmeket vetítenek, amelyeket a hazai nagyközönség még nem láthatott a mozivásznon. A 2017-es fesztivál a nagy költségvetésű, közönségsiker darabokra fókuszál, amik hazájukban elnyerték a kritikusok és a nézők tetszését is.

  • Péntek

Napközben nagynevű séfek és cukrászok tartanak bemutatókat az Édes Napokon, esténként pedig kellemes jazz-zene mellett, nemes borok és italok társaságában élvezhetted az élet édes napjait a Szent István téren.

Hősök terén lóversenypálya, a Műcsarnoktól az 56-osok teréig Országkonyha, a Városligetben huszártábor, az Andrássy úti Vágta korzón pedig az induló települések specialitásait felvonultató kulturális kavalkád vár a Nemzeti Vágtán. A hétvége alatt több mint 400 ló fordul majd meg a Hősök terén, ahol a programsorozat csúcsaként 72 település legjobb lovasai mérik össze gyorsaságukat.

Az öttagú Vad Fruttik a hazai klubos-fesztiválos színtér egyik legkedveltebb zenekara. A Fruttik zenéje színes, több stílust keresztező, hol odalépősebb, hol finomabb, hol érzelmesebb, hol ironikusabb, gitárcentrikus, izgalmas elektronikával megtámogatott – pénteken még szabadtéren lehet őket elcsípni a BudapestParkban.

A nyár és a fesztiválszezon végén érkező ChristopherLedger érzelmekkel teli zenéje tökéletes fúziója az elektronikus és a klasszikus vonalnak. A Berlin-Róma tengelyen mozgó művész egyedi hangzásvilágával igazi mélységekbe visz le pénteken a LARM-ben.

Egy óriási klubszezon nyitóbulival indítják az ősztDürer Kertben, ahol a BlackTrap történelmében először két külföldi fellépő is látható lesz.

  • Szombat

Ezúttal a budai vár sosem látott pincerendszerébe invitálnak a Váraláfutáson. Várják azokat a 4-5 fős lovagcsapatokat, akik nekiindulnak az ismeretlennek, ami néhol labirintus, néhol borospince... A kincskeresés két napos, a csapatok egymás után tehetik próbára magukat. 

Szeptember 16-án ismét egy különleges utcafesztivált rendeznek a Kazinczy utcában. Nem új keletű törekvés ez, mely arra szeretne rámutatni, hogy a Kazinczy utca mennyivel hasznosabban funkcionálna sétálóutcaként. A szervezők célja, hogy állandó jelleggel sétálóutcává tegyék a Kazinczyt, ezzel a biciklisek és sétálók tetszésének kedvezve.

Szombaton újra a Hadiktól lesz hangos a Bartók Béla út. A kultikus kávéház a tavalyi átalakítás óta idén már második alkalommal ünnepli a szezonkezdést egy hatalmas utcabállal. A magyar írók és költők törzshelyét ezúttal a kortárs irodalom fiatal sztárjai veszik birtokba, akik legújabb zenei produkcióikkal lépnek a Hadik előtt leterített hatalmas perzsaszőnyegre.

Kong a funkciós hordó a Citadella pincéi fölött, amint a CityMatiné csapata az év utolsó megmozdulásához igazítja. Másnap reggel azonban újra hangos lesz a lanka, amint Dj Sobek, Captain Knuckles, a Monolit és Adx megadják az ütemet, vendégül látva Chriss Ronson, Ramin Sayyah és a különleges meglepetés vendég trióját.

Vége a nyárnak s ezzel együtt a Budapest Rooftop Cinema 2017-es nyári szezonjának is. De lesz még egy vetítés, ráadásul egy igazán különleges, hiszen ezúttal ti döntitek el, hogy mit vetítsenek szombaton este.

Egy este, amikor nem kell hét óra hét percig várni, hogy felgördüljön a függöny, egy este, amikor nincsenek nézők, csak résztvevők, egy este, amikor nem a színpadon, hanem a backstage-ben folyik a játék, egy este, ami csak rajtad múlik, mikor ér véget. 2017. szeptember 16-án érkezik a VI. Színházak Éjszakája 35 színházzal és programjaikkal.

Vanishing Point a Middlemist Red kezdeményezése, egy potenciális rétegfesztivál első szárnypróbája. Cél, hogy idén először, szeptember 16-án, egy nap alatt egy ízelítőt kaphassanak az érdeklődők a pszichedelikus műfaj meghatározó zenekaraiból, mind a hazai, mind a külföldi fellépőkből merítve.

  • Vasárnap

Párbeszédről, kapcsolódásról, nyitottságról, kíváncsiságról és egymás megismeréséről szól a Müpa és a BudapestiFesztiválzenekar (BFZ) közös fesztiválja, az EurópaiHidak, melynek köszönhetően Spanyolország és a spanyol kultúra kerül a középpontba. Szeptember 17–30. között világsztárok koncertjein, színházi és táncelőadásokon, rendhagyó irodalmi és filmes programokon, beszélgetéseken és kiállításokon keresztül fedezheti fel a közönség a spanyol kultúrát.

Sokat írunk a városban fellelhető jobbnál jobb éttermekről, most viszont olyan programokat ajánlunk, amelyek a saját kreativitásunk kiteljesedését segítik. Így mi magunk hozhatunk létre olyat, ami után bárki megnyalja mind a tíz ujját – avagy konyhaművészet az alapokon túl, specialitásokra vágyó haladóknak vagy bátor kezdőknek.

Ezen a Padláson „Ég és Föld között" minden megtörténhet, akárcsak a mesékben. Egy fiatal tudós megszállottan dolgozik szuperintelligens számítógépén, és különféle titokzatos számításokat végez, de nyugalmát és munkáját állandóan megzavarják különféle halandó és halhatatlan lények... A Padlásta Vígszínházban játsszák.