Gasztró
Ízek a házias kategórián túl – 9 rendhagyó budapesti főzőtanfolyam az őszre
Fotó : Balkányi László / We Love Budapest
Klassz Étterem és Borbolt, reggeli

Sokat írunk a városban fellelhető jobbnál jobb éttermekről, most viszont olyan programokat ajánlunk, amelyek a saját kreativitásunk kiteljesedését segítik. Így mi magunk hozhatunk létre olyat, ami után bárki megnyalja mind a tíz ujját – avagy konyhaművészet az alapokon túl, specialitásokra vágyó haladóknak vagy bátor kezdőknek.

Az olasz A japán Az indiai Az édes A vegán A mindenmentes A halas A hambis A steakes

Az olasz

 • Studio Italia

 

Érdemes az olasz konyhával kezdeni a sort, hiszen jellegzetes fogásai szinte már integrálódtak a magyar étkezési kultúrába. A Studio Italia egy az egyben az olasz konyhaművészetre specializálódott, egyes alkalmak a különböző régiók jellegzetességeire utaznak, mások a desszertekre, húsokra, és többlépcsős kurzusok foglalkoznak a nélkülözhetetlen alapokkal. 

 

Rendszeresen hirdetnek tanfolyamot az igazi olasz pizza titkairól, amelyen kiderül, mitől lesz vékony és ropogós, vagy inkább vastag és puha a tészta, milyen feltétek passzolnak igazán a pizzához – bizonyára számos félreértést eloszlatva a műfaj ismerői előtt.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

 

Az igazi olasz pizza titkai

 

Időpont: szeptember 27.

Ár: 10 000 Ft

A japán

 • Makifood Főzőiskola

 

Ami a magyaroknak a szalámis szendvics, az a japánoknak az obento (vagy bento): a minden jóval megpakolt, színes ételhordó-dobozkákat viszik iskolába a gyerekek, munkahelyükre az irodai dolgozók. A kurzuson tradicionális családi recepteket ismerhetünk meg a főzőiskola alapítójától, Maki Stevensontól, aki a 2016 őszén megalakult Culinary Institute of Europe-ot is vezeti. Maki november közepén sushi workshopot is tart, amin olyan oldaláról ismerhetjük meg a rizses ételt, amilyenre a magyar éttermekben biztos nem volt módunk.

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

Obento japán piknik

 

Időpont: október 15.

Ár: 14 000 Ft

Az indiai

 • Chefparade

 

A currys csirke már nem tájidegen jelenség a magyar kifőzdékben sem, de ezzel még korántsem tehetünk pipát az autentikus indiai konyha mellé. A kurzuson végigfőzhetünk egy komplett menüt, ami az alábbiakból áll: pulao rice (fűszeres rizsköret), tandoori csirkecurry (paradicsomos, tejszínes csirke curry), bengal masoor dhal (bengáli vörös lencsés dhal), mango lassi (mangós joghurtital), chapati (indiai lapos kenyér). A főzőiskola nemzetközileg széles spektrumon kínál tanfolyamokat, más alkalmakon bepillanthatunk többek között a kínai, japán, marokkói, vietnami, toszkán konyha rejtelmeibe.

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest

India ízei

 

Időpont: szeptember 22.

Ár: 14 990 Ft

Chefparade Főzőiskola
 • 1023 Budapest, Bécsi út 27.

Az édes

 • Desszert.Neked

 

Bár imádjuk a nagyi sütijeit, azért szuper belekóstolni más nemzetek desszertkultúrájába is. A Desszert.Neked nemcsak cukrászdaként kínálja a francia stílusú édességeket, hanem az elkészítésüket is elsajátíthatjuk tőlük: megtanulhatjuk a francia aprósütemények és különböző kiegészítők, cukorvirágok, bevonatok, habzsákok, krémek elkészítési módját. A tarte-tal kapcsolatban sok a félreértés itthon, márpedig ez a vékony, lágy, intenzív ízű krémekkel töltött, omlósan roppanó tésztakosár nem azonos a tortával – októberben és novemberben megtanulhatjuk, hogyan készítsük el otthon.

 

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

Varázslatos TARTE

 

Időpont: október 10., november 14.

Ár: 13990 Ft

Desszert.Neked
 • 1061 Budapest, Paulay Ede utca 17.

A vegán

 • Napfényes étterem

 

Budapest egyik legnépszerűbb vegán étterme sem tartja vissza a húsmentes étrend titkait, több tanfolyamon is foglalkozik a tisztán növényi eredetű ételek elkészítésével. Bár a városban egyre több lehetőség van vegán étteremben enni, otthon, a konyhában sem árthat a tájékozottság, ha elkötelezzük magunkat az életmód mellett.

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

A vegán étrend alapjai

 

Időpont: szeptember 25.

Ár: 11 000 Ft

Napfényes Étterem és Cukrászda - Ferenciek tere
 • 1053 Budapest, Ferenciek tere 2. (Veres Pálné és Curia utca sarok)

A mindenmentes

 • Mandulaliget

 

Tudatosan, egészségesen étkezni eléggé bonyolult és költségigényes, és az ételallergiával küszködők, cukorbetegek, inzulinrezisztensek és családtagjaik jól tudják, milyen nehéz speciális igényekre sütni-főzni. A Mandulaligetnél az összes tanfolyam ezeket a trükköket mutatja be dietetikusok segítségével, kezdve a gyorsan elkészíthető ízletes rágcsáktól a kenyereken át a desszertekig, messze meghaladva az unalmas, rosszízű diétás étkeket. Nehezen tudnánk bármelyik kurzust kiemelni, de ha nagyon muszáj, kezdőknek vagy kifejezetten inzulinrezisztenseknek jó lehet az alábbi kurzus. 

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

160 grammos mintaétrend

 

Időpont: szeptember 26.

Ár: 11 900 Ft

A halas

 • Miele Főzőiskola – We ♥ Fish

 

A halak és a tenger gyümölcseinek egészségre gyakorolt hatásait nem lehet elégszer hangsúlyozni, mégsem olyan gyakoriak a magyar konyhákban, mint a világ más tájain. A Miele nemcsak háztartási eszközöket és gépeket gyárt, hanem főzőtanfolyamokat is tart, kifejezetten halas kurzusaival pedig bebizonyítja: túl lehet lépni a megszokott a rántott hekk uralmán.

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

Pisztráng- és lazackülönlegességek

 

Időpont: szeptember 29.

Ár: 10 900 Ft

A hambis

 • Gastropolis Főzőiskola

 

A hamburgernél egyszerűbb étel kevés létezik – első ránézésre. Nem véletlenül részesítjük előnyben a gusztusos kézműves burgereket a strandokon kaphatókkal szemben, a házilag készült fűszeres húspogácsákkal és a bucikkal ugyanis nem versenyezhetnek az előregyártott alapanyagok. A Gastropolisnál Rózsahegyi Titusz vezényletével kétféle marhából és bárányból készült burger elkészítését sajátíthatjuk el.

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

Hambekaplak burger

 

Időpont: október 2.

Ár: 9800 Ft

A steakes

 • Portobellochef Főzőiskola

 

Ha van húsféle, amihez a háziasszonyok félve nyúlnak hozzá, az a steak. Könnyű elrontani a méregdrága marhasültet, épp ezért nem árt, ha megismerjük elkészítésének csínját-bínját. A Portobellónál nemcsak a dél-amerikai bélszín sütését sajátíthatjuk el, hanem a hozzávaló köret, mártás, bor és desszert is terítékre kerül.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

A tökéletes steak

 

Időpont: szeptember 18., 24., 25. (továbbiak a honlapon)

Ár: 19 490 Ft