Budapest telis-tele van csodás apró részletekkel, melyek mellett sokszor csak elsietünk. Ilyenek a századfordulón épült bérházak folyosóinak, gangjainak burkolata is.

Ha igazságot kéne tennünk, hogy valójában honnan is ered a Budapesten a 19. század végén megjelenő színes padlóburkolatok “felfedezése” , bizony bajban lennénk. A technika és a stílus gyökerei egyaránt visszanyúlnak spanyolországi és portugál területekre is, de a leggyakoribb cement alapú burkolatok öntési technikáját Franciaországban fejlesztették ki.

A technikának számtalan előnye volt: minden lépcsőházat egyedivé lehetett tenni vele, tartós és igényes, de olcsó burkolási megoldás is volt. Leginkább a historizáló, eklektikus és szecessziós épületekben találkozhatunk velük. A mintázatok szinte végtelenek, a klasszikus görög  formáktól kezdve, a geometrikus mintákon keresztül a kacskaringós virágokig vagy állatokig bármit ábrázolhatnak. De különböző feliratokkal, vagy a ház építési évével is gyakran találkozhatunk a kapuk táján, ha a lábunk elé nézünk.

Ha kicsit tüzetesebben megvizsgáljuk, hogy min is sétálunk, azt láthatjuk, hogy különböző megoldásokat használtak a múlt századi építészek és kivitelezők, amikor a lépcsőházak burkolásáról volt szó.  Gyakori volt a az aprókockás mozaikhoz hasonló terazzolapok használata. Ezek 20x20 centis, csiszolt felületű járólapok, de úgy tűnik, mintha sokkal több apó darabkából állna.

A terazzónak van egy másik változata is, amit a helyszínen öntenek ki, így az egész padló egybefüggő mintázatot kap.

A már említett, 19. századi francia fejlesztésű cementlapok szintén 20x20 centis méretben készültek, de felületük sokkal simább és egységesebb, nagyobb, főként geometrikus mintájú padlófelületet alkotnak.

mettlachi sokaknak már a későbbi szocialista korokból hangozhat ismerősen,  de mát a századordulón is ismerték és alkalmazták. Talán arról lehet felismerni, hogy ezek a járólapok kicsit kisebb méretben készültek, mint a terazzok vagy cementlapok. 

A hazai legismertebb mozaik és cementgyáros Walla József volt, akinek örökbefogadott lánya révén veje az Róth Miksa volt, aki a korszak legszebb üvegablakait tervezte. Walla munkái megtalálhatóak a Parlamentben, vásárcsarnokokban, pályaudvarokon és számos magán és- bérpalotában is.