Hagyományosan az év legforróbb hónapja a július, mely a szabadtéri koncertek tömkelege mellett elhozza az év hazai sportszenzációját, a vizes világbajnokságot. No meg sok minden mást.

Koncert
Először érkezik hazánkba az amerikai FosterThePeople zenekar, amelynek Pumped Up Kicks című slágere a mai napig az indie-diszkók egyik alap darabja. A csapat  foglalja el Európa legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínét.

A francia extrém metalosok Budapesten is bemutatják a tavaly megjelent "Magma" című albumukat. A Gojira július 5-ei magyarországi fellépése .

A fesztiválszezon kellős közepén a Quimby zenekar egyik kedvenc budapesti helyén, a Kobuci Kertben szédíti a közönséget. Amire számíthatsz : látvány, díszlet, rock'n'roll és hűs fröccs.

A seattle-i grunge egyik alapító atyja, az elszállt, bluesos rockballadák rekedtes hangú énekese, MarkLanegan 2012-ben és 2015-ben is az év egyik legjobb koncertjét adta az A38 Hajón, és jó eséllyel harmadszorra sem lesz ez másként .

Paddy and the Rats az utóbbi években már több száz koncertet adott, így nem csoda, hogy immáron masszív rajongótábor követi sorsukat nem csak itthon, de külföldön is. Saját dalaik mellett az olyan tengerészdalok feldolgozásával, mint a Drunken Sailor vagy a Bully in the Alley őrjítik meg teljesen a közönséget – legközelebb  egy újabb, igazi összművészeti élményt szolgáltat majd az Anna and the Barbies. Koncertjeiken a rock n' roll épp úgy főszerepben van, mint a különleges kosztümök és a szürreális látványvilág

Macy Gray a soul, az R&B és a jazz egyik ismert alakja, egyedülálló hangú Grammy-díjas énekesnő,  aki már az első albumával világhírű lett. 2017-ben európai koncertturnéra indult, amelyen a Stripped dalait mutatja be, de nagy hangsúlyt kapnak a nevéhez köthető korábbi ikonikus slágerek is.  Budapesten is fellép.

Az elmúlt egy-másfél év dreampop szenzációja, az amerikai Cigarettes After Sexvégre Magyarországra  is eljön – Greg Anderson androgün, ködnyomta pop noir dalai az A38 Hajón hajlanak a hullámokkal július 19-én.

A zenei újságíróból lett rockzenész 12 év után tér vissza Budapestre, méghozzá mindjárt új albumával. Azt nem tudjuk, szerveznek-e ismét tiltakozást ellene, mint ahogy tették ezt néhány évvel ezelőtt, de az biztos, hogy Marilyn Manson és kísérete friss lemezének legjobbjai mellett slágerparádéval is készül Egy egész estét átölelő pop punk mulatságra invitálnak július 22-én a Dürer Kertbe. Hat remek pop punk, skate punk vagy csak punk zenekart láthatsz, hogy végigbulizd az egész estét és kicsit visszatekerd az időt a 2000-es évek elejére.

Évek óta július végén a Budapest Parkban tartja szülinapi buliját a Punnany Massif, hiszen a nyár közepén a legrövidebb a lányokon a ruha, és a leghosszabbak a hűsítő hosszúlépések. Lesz torta is Buli

A Rattus egy új megközelítésű sorozat a sötét, aljas tech-house zenéknek szentelve, amely  tovább folytatja a Corvin Club-os menetelést, ezúttal GregorTresher főszereplésével.

Ben Rau, a berlini house és technó DJ/producer jön először Magyarországra, az Under Budapestbe a Shapeshift nyitóbulira. A magyar hátszelet a B My Lake és a Balaton Sound aftereiről, a Lake Offról és a Sound Offról ismert Technicolour fogja biztosítani.

Ezen a forró nyári estén visszakanyarodhatsz kicsit a lendületes technó irányába, amihez a zenét Kronomato, Filipvarial és NovaGravitybiztosítja a LARM-ben Getter hamarosan befejezi elektronikus zenei pályafutását, ezért utoljára elhívták egy  szabadtéri bulira. Mellette a kanadai vomit dubstep és riddim zenéiről elhíresült Snails is ott lesz, aki 3 év után tér vissza a Next Level színpadára a Barba Negra Trackben A CityMatiné bulisorozat küldetése, hogy kihozza a partikat az éjszakából a napfényre. A helyszín nem állandó, a Napozótól a Kincsem Parkon át a Golftanyáig bárhol előfordulhat, több hozzávaló viszont biztos: az elektronikus zene, a medence, a koktélok, és a fürdőruha. Július 22-én a Napozó a központ.

Kőkemény technoalbumával európai turnéjának keretében érkezik RobertHoodjúlius 29-én a Corvin Clubba, amely jó eséllyel jelentős esemény lesz a hazai klubéletben.
Gasztro

Budapest borbárjai vendégül látnak egy-egy borász közösséget a Budapesti Borbár Túrán, és pohárra kínálják annak borait. Sőt, több helyszín délutáni és esti programokkal is készül. Kiránduld végig a magyar borvidékeket egyetlen este alatt, és találj rá a kedvencedre, amit később felkeresel! (x) 15 ország közel 600 prémium bora vonul fel a Corinthia Hotelben. Magyarország egyetlen nemzetközi borversenyének összes benevezett bora kóstolható lesz

A nyár a hűsítők ideje, a júliusi nyári kánikulában pedig mindenkinek jólesik egy (vagy több) pohár jeges tea. Budapest első Jeges Tea Fesztiváljátjúlius 16. és 23. között rendezik a Bálna Teraszon, ahol alkoholos változatot is kortyolhatsz.

Fesztivál

Az évente megrendezett Budapest Pride Fesztiválés Felvonulás célja az LMBTQ közösség építése, az LMBTQ emberek láthatóságának, ön- és társadalmi elfogadásának növelése, valamint figyelemfelhívás a jog- és esélyegyenlőség fontosságára. Idén  indul a menet a Kossuth térről.

Nem lehetne méltóbb eseménnyel megnyitni a jubileumi koncertsorozatot, mint Little G Weevil 40. születésnapjával. Szűcs Gábor immár ötödik éve visszatérő vendége és szimbolikus alakja az ÓbudaiBluesfesztiválnak, melyet rendeznek a Kobuciban.

Július 28-án a Magyar Fürdőszövetség szervezésében 8. alkalommal rendezik meg a StrandokÉjszakáját, melyen számos létesítmény programokkal, kedvezményekkel, éjszakai nyitva tartással vár.
Kiállítás

Egy nagy űrkalandjába vághatsz belea Millenárison a Gateway to Space nemzetközi űrkiállítással, ami négy ország meghódítása után még több interaktív játékkal tér vissza Magyarországra.

A csaknem ötven éve együtt alkotó művészpáros, Gilbert & George fotóalapú, kézzel színezett képeivel vált világhírűvé. Munkásságukban a magánélet és az alkotói lét összemosódik, műveik főszereplői legtöbb esetben maguk a művészek, fő témájuk a modern városi létezés. Tárlatuk  látható a Ludwig Múzeumban.

nyíló, 2300 négyzetméteres Titanic kiállításon több száz eredeti műtárgyat – bútorokat, ruhákat, ékszereket – tekinthetsz meg a híres hajóroncsból. Önálló magyar részleg is lesz, ahol bemutatják az 1912-ben elsüllyedt hajó magyar vonatkozásait is.
Sport A II. Budapest Sup célja idén is, hogy remélhetőleg jó időben minél több hazai és külföldi sup-os részt vegyen és lecsússzon Budapest legszebb részén, ahol amúgy tiltva van egész évben, csak most,  nem lesz. Hogy mi a sup? Állva evezés szörfdeszkán.

Egészen biztosan az év kiemelkedő hazai sporteseménye a Vizesvilágbajnokság , melyet öt budapesti helyszínen (többek között a megújuló Dagályban, a Hajós Alfréd Uszodában vagy a Városligeti-tónál) bonyolítanak le. Szurkolj a mieinknek!

A világ legprofibb autósportját aligha kell bárkinek is bemutatni: a leginkább várt magyar autós eseményt, a Formula-1 Magyar Nagydíjat ezúttal is  rendezik. A jól bevált helyszín már1986 ótatermészetesen a Hungaroring.
Mozi Koltay Anna-Turán Eszter rendezőpáros tagjainak az az inspiratív közeg, amelyben felnőttek, a mai napig meghatározza gondolkodásmódját, ezért a bemutatás mellett ez egyfajta tisztelgés a város underground szubkultúrái előtt. A BP Underground dokumentumfilm  premierje után együtt ünnepelhetsz a filmben szereplő zenekarokkal, illetve mindenkivel, aki részt vett a projektben.

Az idei évtől kezdve a Budapest Rooftop Cinema a hét több napján premier filmeket vetít a Corvin Club tetőteraszán a mozis bemutatókkal közel egy időben – blockbusterek, képregényfilmek, a nyár várható legnagyobb sikerei a szabad ég alatt.  a Gru 3-at vetítik.

Június 14-től augusztus 30-ig minden szerdán késő este tartja vetítéseit a VárKERTmozi a Várkert Bazár Szárazárok színpadán. A mai magyar filmművészet remekei láthatók angol felirattal; műsoron lesz például a Kincsem, a Délibáb, a Brazilok vagy A martfűi rém. A belépő 2000 forintba kerül, melyből 300 forint levásárolható a helyi street food árusoknál. Július 27-én nézheted meg a Kincsemet.

Szerdánként a MOMKult belső, ligetes kertjében is zajlanak vetítések, melyek előtt egy órában akusztikus térzene segít a ráhangolódásban. A mozi 200 forintos regisztrációs jeggyel látogatható, amivel a belső kertben található padokon, székeken, párnákon és a fűben foglalhatsz helyet.
A cikk megjelenését a Bp2017 Nonprofit Kft támogatta.