Majdnem két évvel az első látványtervek napvilágra kerülése után megindulnak az építkezések a Kőbányai úti Északi Járműjavító Műhelyben. Az új kulturális központot mintegy 12 milliárdos beruházás keretében alakítják ki. Ide költöznek majd a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház próbatermei, varrodái és jelmeztára, illetve díszletraktárai.

Az eredeti ütemezés szerint a Műhelyház már 2017 tavaszára elkészült volna, hogy a felújítás miatt az idei évad végén bezárt Operaház előadásainak ideiglenes helyszínéül szolgálhasson, az Erkel Színház mellett. A csúszás után újabb átadási időpontot nem jelöltek meg, de a kivitelező Strabag Építő Kft.-nek először jelentős, 10 ezer négyzetméternyi területet érintő bontási munkálatokat kell elvégeznie, hogy nekiláthassanak a csarnok és környezete átalakításának. Az 1886-ban épült komplexum 2009-ben zárt be, azóta nagyrészt ebek harmincadjára volt hagyva, így a tető és tartószerkezetek is jelentős felújításra szorulnak.

Az Eiffel-csarnok az ország legnagyobb, ma műemléki védelem alatt álló ipari emléke, így arra is lesz hely benne, hogy a művészek számára hajszál pontosan felépítsék újra az Opera vagy az Erkel színpadát, a főpróbákat megkönnyítendő. Emellett az összes, eddig a városban nyolc-tíz helyen szétszórva működő műhely és raktár is mind ide kerül, jelentősen megkönnyítve a például a díszlettervezők vagy varrónők munkáját.

De lesz több próbaszínpad és magas minőségű felvételek készítésére alkalmas stúdióterem is, illetve a Bánffy Kisszínház névre keresztelt 340 férőhelyes teátrum is helyet kap az épületben. AZ Eiffel Műhelyház, ha elkészül, egy régóta meglévő hiányt fog pótolni a magyar komolyzenei életben, és inspirálóan hathat a ma még igencsak elhanyagolt ipari örökségvédelemre is.