Azt gondolnánk, az okostelefonok világában a cetlikre lekörmölt hozzávalók, rojtos szélű szakácskönyvek felett eljárt az idő. Pedig van egy kizárólag szakácskönyvekre specializálódott magyar vállalkozás, amely évről évre növekedést produkál. Igaz, ezek a szakácskönyvek nem az egyszerű háziasszonyoknak szólnak, hanem a szakma és az igazi gasztroőrültek különleges igényeit elégíti ki. Fekete Antonio üzletében ritkaságnak számító gasztronómiai munkákat, világhírű séfek által dedikált, értékes szakácskönyveket találunk.

Fekete Antonio nevének hangzása ellenére nem olasz, hanem erdélyi származású. Séfként közel 20 évig dolgozott topéttermekben, többek közt az Arany Szarvasban és a Salonban. Miután 2005-ben megvette első komolyabb szakácskönyvét, NobuCookbookját, magával ragadta a gyűjtőszenvedély. Hat éve megalapította a Cookbooks.hu című, idegennyelvű gasztronómiai szakkönyveket kínáló webshopot, ahol a Magyarországra berendelt könyveket értékesítette. Mivel ismerte a szakma 99%-át, pontosan tudta, mire van szüksége a séfeknek; ma már közel 70 kiadóval dolgozik együtt, és közvetlenül a szerzőkkel is tartja a kapcsolatot. Időközben fotográfus végzettséget is szerzett, és mivel egy idő után párhuzamosan futó konyhafőnöki, gasztrofotós és webáruházas elfoglaltságai tarthatatlanná váltak, körülbelül másfél éve búcsút intett a konyhai munkának.

Egy hónapja pedig nagy álma teljesült be, megnyitotta a Tompa utcai boltocskát, ami bemutatóteremként szolgál a Cookbooks.hu kínálatának. Az online megrendelhető könyveket itt lehet szemrevételezni, kézbe venni, beléjük lapozni, tanácsot kérni és meggyőződni arról, hogy valóban megéri-e megvenni. Az óriási képeket, illusztrációkat csak élesben lehet megcsodálni. „Kinyitod, és letaglóz a látvány” – mutatja az egyik cukrászkönyvet Antonio.

Azért is fontos az előzetes tájékozódás, mert egy jó minőségű szakácskönyvnek elég borsos az ára: az üzletben pusztán a magazinok 4690 Ft-nál kezdődnek. A legdrágább termék a klasszikus és modern konyhát bemutató Modernist Cuisine hatkötetes sorozata 130 ezer Ft-ért, ezt egy amerikai tudóscsoport alkotta meg a világ legjobb szakembereivel együttműködve, azzal a céllal, hogy dokumentálják a gasztronómia fizikai, kémiai, technológiai hátterét.

Mikor a helyszínen jártunk, épp betévedt a három négyzetméteres üzletbe egy külföldi pár, magyar tematikájú könyveket keresve. Ilyet azonban Antonio nem árul; természetes volt számára, hogy csak idegen nyelvű könyveket fog forgalmazni, Jamie Olivert és társait pedig meghagyja a nagy könyvesboltoknak. „Kortárs, minőségi gasztronómiával, tálalási instrukciókkal foglalkozó magyar nyelvű könyvek nincsenek” – indokolta döntését. A Cookbooks-on túlnyomórészt angol, francia, német, spanyol nyelvű könyvek érhetők el, a többségük kétnyelvű, angol fordítás is található bennük. Számos kategóriát hozott létre a műveknek, külön szekciót kapnak a húsok, a sous vide technológia, az északi konyha, a kávék, alkoholok, a macaron, a fagyi, a vegán fogások, és számos nemzetközi kitekintést is találni a fúziós konyháktól kezdve az angol, amerikai, német, perui szakácsművészetig.

Fontos egységet képeznek a tankönyvek, Antonio ezeket tartja leginkább fordításra érdemesnek; szerinte ugyanis a magyar szakácsoktatás sok kívánnivalót hagy maga után. „Szuper, hogy vannak fine dining éttermek Magyarországon, de ezek csak egy pici réteget tudnak elérni. A fejlesztés, oktatás az egyszerűbb éttermek esetében is fontos lenne, mert nálunk fordítva, felülről lefelé indult meg a gasztroforradalom”- magyarázta lapunknak. A polcokon a Paul Bocuse-könyv mellett megtalálható Párizs egyik leghíresebb szakácsiskolájának, a Ferrandinak a tankönyve, a párizsi Ritz oktatókönyve és a Francia Kulináris Intézet cukrász- és péktankönyve is.

A boltban viszont hiába keressük az igazi kuriózumokat, a limitált példányszámú könyveket, például a séfek életét bemutató műveket, mert ezekre már a megjelenéskor lecsapnak online. Antonio forgalmazott már 60-70 ezer forintos Sergio Herman-könyvet is, amihez voki toki navigáció járt, és hamarosan érkezik egy két Michelin-csillagos holland étterem sorszámozott, dedikált kiadványa. Komoly kapcsolatrendszerének köszönhetően ugyanis dedikált példányokat is árul.

Antonio még mindig nem elégedett a mennyiséggel, további bővítéseket tervez, és kérdésünkre elárulta, hogy a kereslet évről évre nő. A netes letöltések sem döngették meg az üzletet, hiszen semmi nem pótolja a könyvek fizikai élményét. A magyar vásárlók között sok a szakács, de aki igazán „elmebeteg szinten” gyűjt, az pár étteremtulajdonos. „Van, aki konkrétan rám bízza a választást” – teszi hozzá Antonio. Az utóbbi két évben egyébként érdekes fejleményre lett figyelmes: sok teljesen más szakmából származó ember, bankár, ügyvéd, közgazdász dönt úgy hirtelen, hogy cukrászdát vagy bisztrót nyit, és rászánja a pénzt az oktatásra, a szakkönyvekre és fejlesztésre. „Ők azok, akik tényleg szeretnek enni, inni. Ez lehetne egy alulról jövő gasztroforradalom” – mondta Antonio.
Cookbooks
WEB
Cím:
1094, Budapest, Tompa utca 22.


Nyitvatartás:


Péntek-szombat:

10:00-18:00, illetve telefonos megbeszélés alapján