"Budapest romantikája" címet viseli a kiállítás, amely a Városliget Café teraszán tekinthető meg augusztus végéig. A tárlat különlegessége, hogy sok családi gyűjteményben rejlő amatőr fotót is bemutat, amit eddig még nem láthatott a nagyközönség.

A pályázaton bármilyen, a 20. században készült fotóval lehetett nevezni, ami bájos, romantikus oldaláról mutatja be a fővárost. A képeken megjelennek Budapest ikonikus helyszínei, a Gellért-hegy, a Hősök tere, a Vidámpark, a Városliget, de sok közülük egyedi történeteket is mesél, hiszen sok olyan fotográfiát publikáltak a tárlaton, amelyek eddig csak családi fotóalbumokban, titkos fiókokban bújtak meg.




A zsűrit Simonovics Ildikó, a Nemzeti Múzeum főmuzeológusa és a divattörténet szakértője, Saly Noémi muzeológus és Zubreczki Dávid urbanisztikai újságíró alkotta. A legjobbaknak ítélt fotókon felbukkannak kalapos dámák és keménykalapos urak, a Városliget taván evező fiatalok, hidak madártávlatból, kedves családi jelenetek, kislányok óriási masnival a hajukban a századelőről, fürdőben napozó fiatalok, ma már „old timernek” számító járművek és ma is működő intézmények több évtizeddel korábbi köntösben.

A pályázat nyertese Knoll Szilvia „A Gellért Szálloda madártávlatból” című munkája lett, amely 1959-ben készült a Gellért-hegyen, háttérben a Szabadság híddal. A nagyapja készítette Szilvia nagymamájáról.


„A pályázatra több képet is beneveztem a nagyszüleim fotógyűjteményéből. Nagypapám, a város turistája – ezt a címet is adhatnám képsorozatomnak. Csepelen éltek, és – mint a képekből is kitűnik – nagyon szerettek Budapest nevezetességeihez ellátogatni. Nagypapámra jellemző volt, hogy minden ilyen kiruccanásra elvitte a fényképezőgépét, és rengeteg képet készített a tájról és a kirándulópartnereiről. Hobbiként tekintett a fotózásra, így nem meglepő módon sokat foglalkozott a képek beállításával és megkomponálásával, tagja volt egy fotóklubnak is.” – részletezte a pályamunka megszületésének körülményeit a győztes.

A pályázat második helyezettje Nagy Zsolt, harmadik helyezettje Kozák Albert fotóriporter lett. A zsűri különdíjasa lett Kovásznai Nóra, valamint a díjnyertesek közül Knoll Szilvia és Kozák Albert képei elhozhatták a zsűritagok személyes különdíjait is. A közönségdíjat Búsi Sándornak ítélték oda a legnagyobb közösségi oldal szavazói.

A kiállítás a Városliget Café teraszán tekinthető meg egészen augusztus végéi, és nemcsak az étterem vendégei, hanem bármely érdeklődő előtt nyitva áll.