Bartos Erika neve összefonódott a nagy sikerű Bogyó és Babóca mesekönyvsorozattal, és nem feltétlenül ismert a nagyközönség számára, hogy az írónő eredeti foglalkozása építészmérnök. Korábban publikált felnőtteknek szóló, a főváros építészeti remekeit bemutató könyveket Budapest titkai és Budapest rajzban címekkel, most pedig ismét a gyerekeket célozza meg Brúnó Budapesten című hatrészes sorozatával.

Brúnó egy óvodás kisfiú, aki a Balaton partjáról költözik fel a fővárosba. Az első kötetben, a Buda tornyaiban az ő szemén keresztül ismerjük meg Buda történelmi helyszíneit, a Várnegyedet, a Gellért-hegyet és Óbudát, de a további részekben sorra bejárjuk majd a Belvárost, a Duna-partot és a hegyeket is.

A szerző werkfilmeket is készített a projekthez, amelyekben nyomon követhetjük, nem mindennapi kézügyességének nyomán hogyan elevenednek meg a látványosságok.

Az alábbi videóban jól láthatjuk, hogy egész egyszerűen kiül a Budavári Siklóhoz rajzolni, majd pontos kézi vázlatait számítógépes technikával tölti fel káprázatos színekkel.

Hasonlóképpen örökítette meg a nemrég felújított Várkert Bazárt is, Ybl Miklós főművét:

A legkisebbeket célzó könyvből kiderül, hány harangja van a Mátyás-templomnak, hány tornya a Halászbástyának, milyen magas a Szabadság-szobor, és honnan származik Óbuda vagy a Rózsadomb neve. Az alábbi könyvtrailerben további látványosságokból kapunk ízelítőt:

Bartos Erika:

Buda tornyai - Brúnó Budapesten 1.

Móra Könyvkiadó, 2017288 oldal3999 Ft