Közösségben sportolni sokkal nagyobb élményt jelent, mint magányosan mozogni – ezt vallja a napokban elindult legújabb futóklub, az adidas Runners Budapest, ami Berlin, Barcelona, Mexikóváros és London után profi erőnléti edzőkkel és mindent összefogó csapatkapitánnyal beveszi a magyar fővárost is. A második edzésükre csatlakoztunk hozzájuk.

Mindenki számára nyitott futóklubként működik az adidas Runners Budapest, melynek célja, hogy közösséget nyújtson azoknak, akiknek a futás nem csupán hobbinak számít, hanem élményt is jelent, illetve szívesen űznék a legprofesszionálisabb alapokon. Utóbbihoz Kiss Áron és Darabos Balázs személyében országszerte elismert erőnléti edzők járulnak hozzá, előbbihez pedig olyan szép – és egyben nehéz – feladatok, mint felfutni Budapest egyik legszebb pontjára, a Citadellára.

A szerdai tréning képzeletbeli célszalagját ugyanis a Gellért-hegy tetején kellett átszakítania a nagyjából 40 fős brigádnak. De ne szaladjunk ennyire előre: a kora esti kánikulában indult foglalkozást megelőzően a csapatkapitánynak jelölt korábbi díjugrató, úszó és modell, DebreczeniDóra ismertette az előttünk álló feladatokat. Megtudtuk többek között, hogy ingyenesen lehet cipőt tesztelni, és hogy odafent meglepetés várja a mezőnyt – motiválásból tehát máris beírhattuk a kisötöst. A MOMPark szomszédságában lévő Novotel szálloda melletti füves placcon tartott edzés kitörésekkel és nyújtásokkal teli intenzív bemelegítéssel kezdődött igen vidám hangulatban, majd ki-ki edzettségi állapotától függően csatlakozhatott az öt, különböző iramot diktáló "pacer" egyikéhez.

Az ivararányt tekintve abszolút női fölényben lévő csapatunk egyszerre indult el a BAH-csomóponttól a Hegyaljaúton, ahol rögtön kiderült, hogy a "Piros lámpánál mindenkinek kötelező a gimnasztika!" rendelet nem a poén kedvéért hangzott el, hanem nagyon is komolyan kell venni. Igaz, a harmadik-negyedik, KRESZ által kötelezett megállónál csökkent a csoport ez irányú lelkesedése – valaki például megjegyezte, hogy attól nem fog gyorsabban zöldre váltani a lámpa, ha ugrándozunk. Ettől függetlenül a feladatokat valamennyien komolyan vettük, és senki fejében nem fordult meg, hogy az iskolai testnevelés órákat idézve sunyiban felpattanjon a buszra és lecsaljon a távból.

Ahogy arra számítani lehetett, a legnehezebb hegyi szakaszon szétszakadt a mezőny, mert a Szirtesút meredek lejtőjén történő felfelé caplatást nem mindenki bírta azonos sebességgel teljesíteni. A pacerek megnyugtattak minket, hogy egyikünktől sem várják el az országos rekord beállítását ezen a pár száz méteren, aki nem bírja, nyugodtan lesétálhatja a penzumot.

A társaság nagyobb része elcsigázottan érkezett meg a nagyjából 2 és fél kilométeres etap végén a fellegvárba, ahol joggal várta a beígért meglepit, ami lelki szemeink előtt egy párakapuban, 9 liter folyadékban vagy 3 kiló jutalombanánban jelent meg, ehelyett újabb 10 perces gyakorlatok következtek, hogy este véletlenül se legyen gond az alvással. A csapat zokszó nélkül végrehajtotta az edzők utasításait, lelkesedésünket látva még néhány, ingben és farmerben várost néző turista is megcsinálta a mérlegállásokat.

Lefelé menet azért jóval kellemesebbnek bizonyult a visszaút, pláne, hogy dudáló buszok és azok ablakaiból integető szurkolók biztatták a futókat, mintha versenyen lennénk. A bő egy órával ezelőtti kiindulóponthoz megérkezve a füvön épp működésbe lépett locsolóknak hála pedig megkaphattuk a kívánt párakaput is. Az összesen mintegy 5 kilométeres táv befejeztével nyújtásokban gazdag levezetés zárta az edzést, majd valamennyi résztvevő kapott némi folyadékpótlást.

Ha csatlakoznál az adidas Runners Budapest ingyenes közösségi futásaihoz, legközelebb a szombati "Csajos futáson" vehetsz részt, illetve június 28-án a "Kőműves lépcsőfutás" vár, melyre már most elkezdheted felkészíteni a combizmaidat.