A VIII. kerület és talán a város egyik leghangulatosabb tere a Mikszáth. Anno Frank Zappa zenélt itt, hírhedt szórakozóhely is működött, mára pedig családosok és szerelmesek kedvelt célpontja. A kis szökűkúttal rendelkező tér egyik meghatározó szereplője a Lumen, mely fontos előfutára volt mind a mára már népszerű VIII. kerületi helyeknek, mind a budapesti specialty kávé forradalomnak. A galériaként, összművészeti műhelyként és mini klubként is működő kávézó régi, "nagy" helyéről eggyel arrébb költözött, a kis Lumenbe. A terasz szerencsére maradt és ugyanígy a szellemiség is.

Az igazi rajongók azonnal észrevehetik, hogy a zöld keretes magas üvegajtók végleg bezárultak. A "nagy Lumen" becsukta a szemét, mivel befogadó háza új funkciót kap majd: egy hotel létesül itt. Így pedig záros határidőn belül el kellett hagyni a szeretett üzletteret, mely éveken át szolgálta a város kreatívjait, kávérajongóit és mindenkit, aki otthonosan érzi magát a haladó szellemiségű, mégis hagyományápoló, művészetkedvelő közegben.

Mivel egy kisebb üzlet is az övék volt, így egyértelművé vált, hogy itt kap helyet a Lumen. Ez a nyári időszámítás alatt nem is baj, hiszen úgyis mindenki a teraszon időzik reggeli kávé mellett, délutáni üzleti megbeszélésen, vagy esti fröccsözés apropójából. A nagy Lumen utolsó heteire az egykor Garzon kertként jegyzett belső udvarba is beköltözhetett, ám a ház teljes tulajdonosváltása következtében ez az udvar mostantól zárva lesz a publikum elől.

A Lumenes programok ugyanúgy állandóak, de a konkrét koncerteket felváltják a DJ-szettek. Délig tart a reggeli, továbbra is remek a saját kávé, ha sima eszpresszót kérünk, ha flat white-ot. Pici nyitott konyha is jár a helyhez, ahol reggeli tojásételek, bundás kenyerek, szendvicsek, levesek készülnek. Most például szezon miatt a spárgával foglalkoznak és milyen jól teszik! Arról nem is beszélve, hogy náluk a megmaradt a jó öreg 3cl/5cl-es italmérés. Borokat tekintve szinte az összes magyar régió képviselteti magát.

Kicsit szomorúak vagyunk a változás miatt, ám búcsúbuli ide, vagy oda, szerencsére minden adott volt, hogy a már kultikussá vált kávézó maradhasson a Mikszáthon és csak egy picit arrébb költözzön, zsugorított formában.