A minőségi sörökre érzékeny közönség jó eséllyel éppen annyira várja minden évben a Belga Sörfesztivált, mint a kisgyerekek a karácsonyt. Nem is olyan elrugaszkodott a hasonlat, ha arra gondolunk, hogy 3 nap alatt 45 belga sörfőzde 250-féle söréből lehet kóstolgatni, akár a 15 pohár sört tartalmazó Be(er)hero jeggyel. Ez egy idei évi újítás, akárcsak a sörkóstoló belépő, ahol feleakkora pohárból ismerkedhetünk az új ízekkel. Mert hogy akadnak bőven: 24 teljesen friss merítés lesz a kínálatban. Ezek mellett persze a jól bevált változatok is maradnak, mi már előkóstoltunk, és most ajánlunk.

Mindegy, hogy valaki "sörös" vagy "nem annyira sörös", a Belga Sörfesztiválra így is, úgy is érdemes elzarándokolni.

Előbbieknek azért, mert 250-féle minőségi sör lesz elérhető, utóbbiakat pedig a teraszos összeállítások körében népszerű helyszín és a szervezők egy biztató kijelentésével sarkallnánk látogatásra: "itt mindenki megtalálja a maga sörét". Egyébként ha valahol, itt biztosan nem ciki gyümölcsös vagy másféle ízesített sört inni, sőt! Az is biztos, hogy az esemény nem kispályás, idén már nyolcadik alkalommal kutatják fel, gyűjtik össze és mutatják be a legjobb belga söröket, legyen az IPA, búza vagy apátsági, üveges vagy csapolt, kis vagy nagy főzde terméke.

A 250 vitathatatlanul nagy szám, de aggodalomra semmi ok, kapunk segítséget. Egyrészről érdemes felmenni előzetesen a honlapra, ahol a "sörök" címszó alatt részletes leírásokat olvashatunk. Másrészről az online és majd a helyszínen is elhelyezett Belga Sörkalauzokban is találunk útbaigazítást. A fesztivál területén tavalyhoz hasonlóan ízek szerint lesznek megkülönböztetve a sörök, más és más színek jelölik az édes, keserű, gyümölcsös vagy épp savanykás változatokat.

Az a kényelmes helyzet ért minket, hogy a szervező Belgaco Kft. sörszakértőjétől, Salamon Györgytől kérhettünk tippeket azzal kapcsolatban, mit nem szabad kihagyni.

Gyuri ajánlásával kóstoltunk is néhány, csinos üvegben érkező italt a kínálatból, és nagyon tetszett, amit tapasztaltunk. Egyrészt, mert megtudtuk, hogy (Gyuri szavaival élve) idén a málna az új meggy, amiből 8-féle változat fogja magát képviseltetni a fesztiválon, másrészt már pár sör kóstolása után kiderült, hogy bizony itt tényleg elég színes és néha meglepő a felhozatal. A magunk részéről a Framboise Boon nevű lambik sört mindenképp ajánljuk, ami 25%-ban tartalmaz málnát, és 5 évig érlelődik, mire palackba kerül. Ezt a sörszakértőnk mondta, mi már csak a hűs sörben óvatosan jelen levő málnaízt tapasztaltuk.

Olyan érdekességek is bekerültek a szelekcióba, mint a Kasteel csokis-kávés Barista Chocolate Quad-ja, amit szintén az illatolással kell kezdeni. Ez tavaly is szerepelt a fesztiválon, üveges formában, de közkívánatra most csapra is verik. Egy másik érdekesség a sörkóstolónk listájáról egy extrém sörfőző mester extrém ízkombinációja volt: a Prearis Smokey Li nevű, füstös teás söre, amit erőteljesen javaslunk annak, aki különlegességekre szomjazik.Részünkről a Framboise Boon mellett a Lefebvre Barbár nevű söre volt a befutó, ami a főzde 140. születésnapjára készült limitált különlegesség. A lényege, hogy mézet és koriandert tartalmaz, ami még laikusként szólva is egy izgalmas ízkombinációt eredményez. A fesztiválon ott lesz megint az egyik legerősebb belga sör, a 12%-os Busch, de a Belga Sörök Házának saját márkája, a Gallica is. A többi versenyzőről ITT tájékozódhattok.

A standok, akárcsak az előző években, a Bálna első emeleti nagytermében és a Nehru-part felőliteraszán lesznek, és pénteken 5 órakor nyílnak meg. Innentől kezdve aztán vasárnap este 10-ig nem is nagyon zárnak be, szombaton déltől este 11-ig, vasárnap déltől este 10-ig jöhetünk a fesztiválpoharak fenekére nézni. Ezekből kétféle lesz idén; az egyik a már jól megszokott 2 deciliteres változat, a másik viszont a szolidabb sörfogyasztókra szabott 1 deciliteres kiszerelés. A belépő mellé pohár és a fesztivál hivatalos fizetőeszköze, a zsetonok járnak (amiket a helyszínen után is lehet pótolni, 650 Ft-ért). Hogy ebből mennyi, az jegytípustól függ, de arra érdemes figyelni, hogy némelyik belépőt csak elővételben lehet beszerezni. Erről részleteket ITT és ITT találtok.