Két okot is tudunk mondani rá, miért érdemes a Ferenc téren indítani a reggelt: egymással szemben, Kovács Flóra gondviselésében működik két klassz vendéglátóhely. A Vekni reggeliző és deli, míg a tőle körülbelül 100 méterre lévő Réteskék inkább kávézó és sütiző. Akár szép sorban végig lehet haladni rajtuk, indításhoz a Vekni házi padlizsánkrémes bagettjét ajánljuk, amit szemben egy húzott rétessel és egy pohár termelői lével lehet extrázni.

A Ferenc tér ma már egy szépen felújított és közkedvelt terep Ferencvárosban, ahol kisgyerekek játszanak, kutyák sétálnak és külföldi diákok kávéznak. 2015 óta működik itt Kovács Flóra reggelizőhelye és egyben delije, a Vekni, ahol reggel 7 órára belga croissant-ok, olasz ciabatták, bagettek és egyéb péksütemények sülnek ki. A pékárus polcról így friss harapnivalókat, a pultról püski kolbászt, a hűtőből Maszlik családi gazdaság-féle tejtermékeket vagy épp házi "falukrémeket" válogathatunk össze magunknak. A tejtermékek között tejet, kakaót, sajtokat joghurtot is találunk, ha reggeliznénk, a szilvás joghurt például jó választás.

Nagyon ajánlott kipróbálni a krémeket is, amikből többféle áll rendelkezésre:

nálunk a tonhalkrém, vargányakrém és a csípős, bélszíncsíkot tartalmazó falutatár volt a befutó (550 Ft/10 dkg).

Mindenből kérhetünk elvitelre, de ha szabad a hely egyetlen asztala, érdemes lecsapni rá, és ott magunkévá tenni egy pohár frissen préselt levet és egy szendvicset (590 Ft). Utóbbiakat is frissen állítják össze, kívánság szerint akár teljes kiőrlésű bagettből, amibe aztán krémeket, chorizót (kolbász), serrano sonkát, borjúpárizsit vagy sajtokat tesznek. Az üzlet polcai tele vannak pakolva itthon csak ritkán kapható termékekkel, amiket a külföldi diákok különösképp imádnak: Dr. Pepper, Bounty krém, Cadbury kakaópor és csokik, de tészták, szószok és lekvárok is kaphatók a mini deliben. Ha már mindent láttunk szemmagasságban, még a lábunk alá is érdemes vetni egy pillantást: a padló IVANKA-féle betonlapokkal van burkolva.A Vekni délutánonként két órára bezár, a szemközti Réteskék viszont ilyenkor is fáradhatatlanul üzemel. E mellé fontos információ, hogy itt is beszerezhetünk falukrémes szendvicseket és frissen préselt leveket, pluszban pedig ebédnek is beillő Réteskék-tálat (rajta kolbásszal, sajttal, falukrémmel –1990 Ft), Csakis Alma-féle és egyéb termelői leveket, szörpöket, na meg desszerteket is kérhetünk. Talán nem okozunk nagy meglepetést azzal, hogy a hely legfontosabb eleme mégis a rétes (450 Ft/szelet), melyet egy fiatal lány készít, a nagymamájától eltanulva, az asztalon húzva vékonyra a tésztát. A rétesek túrós, meggyes, almás-mákos és egyéb klasszikusnak mondható töltelékkel vannak ellátva, de rendre kínálnak cukormentes változatot is.

Kutyát és kisgyermeket behozni ér, sőt még örülnek is neki. A Réteskékben egyébként már kényelmesen le lehet telepedni a párnázott ülőhelyek valamelyikére, mellé barátságos, kék színek, indiai szőttes szőnyeg és nosztalgikus hangulatot keltő képek is járnak. A környékbeliek már egy jó ideje felfedezték maguknak mindkét helyet, de ne legyen titok a távolabb lakók előtt sem: a Vekni és Réteskék kedves kis helyek, érdemes megejteni egy-egy látogatást.Vekni
FacebookCím: 1094 Budapest, Ferenc tér 11.
Nyitvatartás: H-P 7:00-19:00 (14:00-16:00 között ebédszünet) Réteskék Kávézó

Facebook

Cím:

1094 Budapest, Ferenc tér 14.
Nyitvatartás: H-P 9:00-20:00, Szo 9:00-13:00