Tematikus séták, zseblámpás késő esti túra a temetőben, a Nemzeti Filharmonikusok és fénnyel festett mauzóleumok várnak minket szombaton az Emlékhelyek napján.

A sírkertekre más szemmel is nézhetünk, mint egy puszta helyre, ahol a szeretteink nyugszanak, hiszen számos régi építészetileg fontos emlékművet találunk ott, és sok egykori művész pályáját követhetjük végig gondolatban, miközben látogatást teszünk a sírjánál. Szombaton pedig úgy járhatjuk be a Fiumei úti sírkertet, ahogyan valószínűleg még soha: napközben szakértő vezetéssel látogathatjuk végig a filmesek és művészek sírját, este pedig fénymotívumokkal borítják majd be a nagyobb mauzóleumokat élő zene kíséretében, ezután pedig egy késő esti, zseblámpás túrán vehetünk részt.

Az esemény egyik célja, hogy közelebb hozza a budapestiekhez a sírkerteket, és hogy a Fiumei Úti Sírkert nemzetközi szinten is kiemelt turisztikai látványossággá váljon, és kedvelt célpont legyen, amelyre külföldön már számos példa van ( a párizsi Père-Lachaise temető, a washingtoni Arlington National Cemetery vagy a londoni Westminster Abbey.) A Fiumei úti sírkert új arculata a május 13-i Emlékhelyek Napjával, vagyis a „Mauzóleumok Éjszakájával” debütál. Ennek keretében a 10 órai megnyitó és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes műsora után egész napra szerveznek tematikus sétákat, az egyik legizgalmasabb talán a 11 órakor kezdődő, a magyar filmgyártás nagyjait végigkövető séta lesz, az Arany János emlékév apropóján is indul egy vezetés, de a művészparcellát is meglátogathatjuk.

A koronát egy animációs vetítés teszi fel az eseményre: a Kossuth-mauzóleumon a Nemzeti Filharmonikusok élő zenei kíséretével fényfestéssel borítják be a legnagyobb síremlékeket, de különleges fényruhát kap a Deák- és Batthyány-mauzóleum, valamint az Árkádsor is az EPER közreműködésével. 22 órától pedig egy zseblámpás túra veszi majd kezdetét.

Vasárnap pedig a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temetőben tartanak sétákat, 11 és 14 órától a zsidó temetkezési kultúráról és síremlék-építészetről. Minden program ingyenes, de a sétákra és előadásokra regisztrációhoz kell ezen a címen: emlekhely@nori.gov.hu.

Emlékhelyek napja Mikor? május 13., szombat,

10:00–23:00
Hol?
Fiumei Úti Sírkert, 1086 Budapest, Fiumei út 16.
Az esemény Facebook-oldala