Az "Ezt a képet akár én is készíthettem volna" mondat valóban megállja a helyét a Mai Manó Ház Mona Lisa Vakuval – Hórusz Archívum című kiállításán. A tárlaton amatőrök által véletlenszerűen elkövetett pillanatokat megörökítő fotókat láthatunk.

Az amatőr privátfotó-gyűjtemény gazdája KardosSándor filmoperatőr, aki az elmúlt közel 40 esztendő alatt mintegy másfél millió darab képtárgyat őrzött meg a fényképektől kezdve a negatívokon át az üveglemezekig.

Az archívum neve az egyik legfontosabb egyiptomi isten szemét jelölő hieroglifából származik, ami az egyet, a teljességet jelenti, a Hórusz szem írásjelének részei pedig a végtelen másik irányába, az egyre kisebb felé visznek szintén határtalanul.

Maga az archívum is végtelenül bővíthető, mint egy olyan összerakós világ-játék, amelynek minden egyes darabja maga is egy világ – olvasható a Mai Manó Ház kiállítás-ismertetőjében.

Kardos Sándor szerint a “véletlenszerűen zseniális képek gyűjteménye” ez, ahol “az Isten ujja beleért ” a fényképkészítés és fényképhasználat folyamatába. Ezek a művészi szándék nélkül született amatőr, családi és privátfotók a vizuális szabadság képei. A megörökített konstellációk átírják a kompozíciós szabályokat, a megszokott látványokat, akár valóságbeli akár technikai véletlen révén – írja Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora.

Ezek a véletlenek legtöbbször "szellemképek", azaz halványan megjelenik rajtuk egy – vélhetően – oda nem kívánt másik személy. A kiállításon külön szekciót kapnak Leonardo da Vinci Mona Lisájába rosszul elkapott vakuzás következtében egy nagy „fényfoltot” hagyott képek, de szinte mindegyiken láthatunk valami nagyon nem oda illőt. Ilyenek a belógó ujjak, a búvárszemüvegben sütiző gyerekek, a kedvencünk pedig egyértelműen a kötélmászó kutya lett.