Többek között a Lánchíd és a Müpa is zöldbe borul ma este a Szent Patrik-nap alkalmából. A záróbuli a Fogasban lesz.

Különleges zöld díszkivilágítást kap ma este a Lánchíd, a Müpa, a Tüskecsarnok és a Bank Center épülete is. Az apropó Szent Patrik napja, amit egyébként idén már hetedszerre ünnepelhetünk felvonulással is, erre vasárnap kerül majd sor. Budapest is csatlakozott az Ír Turisztikai Hivatal kampányához, amelynek részeként a világ több mint 240 emblematikus épülete, köztük a párizsi Eiffel-torony és a sydney-i operaház is zöldbe borul az ír nemzeti ünnepen.

Vasárnap a hagyományos Szent Patrik-napi felvonulást is megrendezik nálunk, kora délután zsonglőrök, gólyalábasok, zenészek és ír vadászkutyák is várnak mindenkit a Szabadság téren, innen indul majd délután 3-kor az Andrássy út felé a zöldbe öltözött menet. Ami az elmúlt évekhez képest újdonság, az az 52 dudásból álló ír Prison Service Pipe Band fellépése. A felvonulás végállomása a Fogasház-Instant Klub lesz, több mint 15 zenekarral, tánccal, gasztroprogramokkal.
Szent Patrik (385-461) walesi nemesi családból származott, de tengeri kalózok Írországba hurcolták, ahol rabszolgaként élt éveken át. Eközben megtanulta az ír nép nyelvét és szokásait. Szabadulása után a pápától engedélyt kapott, hogy Írországban igehirdető legyen. Rövid idő alatt csaknem az egész sziget kereszténnyé lett.