Valamikor a múltban létezett egy La Fondue névre hallgató hely, ahol a meleg sajt volt fókuszban. Aztán a VI. kerületi egység bezárt és konkrétan fondue nélkül maradt Budapest, legalábbis éttermi körülmények között nem jellemző ez a fajta falatozás. Pedig a tradicionális svájci sajtos közös étkezés nemcsak finom, de jó kikapcsolódást is nyújt, hiszen remek elfoglaltság számunkra kedves emberekkel együtt enni, beszélgetni úgy, hogy közben gyakorlatilag nem fogy el a forró sajt.

A tél elején az egyik népszerű receptes videómegosztó közzé tett egy klipet egy raclette sajtról. Ahogy hömpölygött a forró, nyúlós, kerek sajt, egy emberként jajdult fel az internet népe. Biztosan sokan megpróbálták otthon követni a metódust és a fondue témájára is többen rátaláltak. Viszont tény, hogy ehhez sok ráfordított energiára van szükség: begyűjteni a legjobb sajtokat, kikeresni az ideális receptúrát, nem odaégetni a drága alapanyagot és aztán elmosni az edényeket.

Találtunk egy sokkal kényelmesebb opciót, mely profik közreműködésével történik, csütörtökönként a Grand Café Budapestben, az Oktogonon. A fiatal pár egyik tagja francia állampolgár, nagyon szereti hát az efféle szeánszokat, közel áll hozzá a fondue kultúra, ráadásul sokan keresték meg azzal, hogy hova lett a La Fondue. Így mondhatjuk, hogy kis nyomásra, de kitalálták, hogy alkalomszerűen készítsenek ezekből a sajtételekből, ne maradjon a város nélkülük. A sajtos estéket csütörtökönként, 19:00-23:00 között tartják. Ilyenkor bármikor lehet érkezni, a szerviz nagyon kedves, értő és segítőkész. Egy két személyre kalibrált fondue tál 3900 forint/fő , ehhez kenyérkockák járnak és ugye a szinte végtelenül rotyogó sajt. A recept Jeremy Cayron séftől származik, aki a Sofitel Paris Budapest éttermének executive-ja volt, igazi fehérborral turbózott, ízes, karakteres francia sajtokból kreált receptúra. A kenyérkockákon felül kérhetünk még pluszban krumplit (550 forint) és uborkát (450 forint) is a szetthez. Figyeljünk oda, hogy ügyesen kavargassuk a mixtúrát, mert úgy érjük el majd az ideális állagot.

Amit mi még jobban szerettünk az a raclette. Egyszerűségében rejlik nagyszerűsége, a lágy, olvadós sajtot tányéron szervírozzák és csak az vethet véget a falásnak, hogy szerényen beleköt a gyomrunkba a laktózmámor. 4400 forintért korlátlan mennyiségben fogyaszthatjuk a raclette-et, amint elfogy a kistányérról, már hozzák is az újat. Érdemes a nehéz és zsíros sajtokat könnyedebb fehérborral, esetleg fröccsel kísérni, mert különben tényleg kis gömböcként távozunk. Utolsónak egy kör alakú dobozban felszolgált forró, penészes sajtot kóstoltunk, ami szintén nagyon rendben volt.

Aki bírná még, a Grand Caféban nem bízták a véletlenre, és a Desszert.Neked édességeit kínálják. Emeljük kalapunkat az előtt, aki egy ilyen fondue-raclette ámokfutás után még besütizik, de nem lehetetlen. Csütörtökönként tehát az Oktogonhoz érdemes elindulni jóllakni.

Grand Café Budapest La Fondue estekre asztalt az alábbi számon foglalhattok: 06/30-702-7434
Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 46.