Sophie Pither, a The Telegraph újságírója a nyakába vette Budapestet, hogy nagyon és kevésbé magyaros gasztrohelyszíneket fedezzen fel.

A következő cikkben jól összefoglalják, mit kell tudni a magyar konyháról és a gulyásról, sőt akár még nekünk, budapestieknek is mondhat újat. A brit lap újságírója egy gasztrotúra keretében fedezte fel a budapesti helyeket, melyek egyaránt arra utalnak, hogy Budapest a tradicionális ételek és a nemzetközi helyek együttes bázisa. A magyar konyhát Pither úgy fogalmazta meg a legegyszerűbben, hogy általában zöldségeket töltünk meg valamivel, mint például káposztát vagy paprikát, és ez a "valami" számunkra nem meglepő módon általában hús.

Magyarországon bizonyára nem marad éhes az ember, vonja le a következtetést az újságíró, aki visszavezeti az elmúlt századokra a magyarok gasztrotörténetét. Tény, hogy Magyarország hagyományos étele a gulyás, ha bármerre megyünk külföldön, ez lesz az a szó a Puskás Öcsi mellett, amire felkapja mindenki a fejét. Pither szerint semmi sem mond el többet az étkezésünkről, mint a savanyú káposztával készülő székely gulyás. A cikk ajánlja a Wesselényi utcában található egyszerű, magyaros, ám mégis fontos helyet, a Kék Rózsát (erről már mi is írtunk), ahova főleg a közelben lakók járnak, hiszen nem mindig a legcsillogóbb helyeken találjuk meg a legjobb ételt. Érdemes meglátogatni a Kispiac bisztrót is, ott pedig a kolbászt és a csülköt. Egyéb magyaros finomság, melyet sok turista keres az éttermekben továbbá a halászlé és a csirkepaprikás, természetesen tejföllel.

Ha pedig kipörköltöztük magunkat, irány a desszert: Budapesten a kávé- és cukrászkultúrának komoly hagyományai vannak, ne hagyjuk ki a Gerbeaud-ban a zserbót, az utánozhatatlan krémest a Várban található Ruszwurmban. A cikk írója ezek után rátér a Michelin-csillagos fővárosi éttermekre, kiemeli az Onyx degusztációs menüjét és a borpárosításokat, a Borkonyha helyi kecskesajtját. De persze Budapesten nem csak magyarosat lehet enni, több nemzetközi helyet is találunk, melyeket a The Telegraph is kiemelt: ilyen a Funky Pho vagy az orosz konyhájáról ismert Babuska, Ebből következtethetünk tehát arra, hogy Magyarország megtartotta hagyományait a gasztronómiában, viszont több kísérletező és izgalmas fúziós konyhát is találunk városszerte.