Tram 61, Alkotás Street

Ismét a Toldi mozi ad otthont már kilencedik alkalommal a Budapesti Építészeti Filmnapoknak, idén március 2-5. között ülhetnek be az érdeklődők és a szakmában dolgozók egyaránt mozizni. A 35 filmből álló válogatást 8 tematikus blokkra osztották, és eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal láthatjuk ezeket a filmeket, amelyek Magyarországra csak a fesztiválnak köszönhetően jutottak el. Mint ahogy azt az előző években már megszokhattuk, a filmek mellett rendezői beszélgetéseken is részt vehetünk, a vetítések után pedig a Toldiban a bulikon lehet eszmét cserélni.

A mostani filmválogatás fókuszában az épületek vonzereje és a városhoz fűződő személyes kapcsolatok állnak.

Vállalkozó kedvű, önjelölt városfejlesztő lakóktól meríthetünk inspirációt, épületek kelnek életre, és sztárépítészeket is bemutatnak az egyes filmek. A fesztivál nyitófilmje a Végtelen boldogság című mozi, a Bjarke Ingels Group legújabb lakóépületét mutatja be, mely Koppenhága külvárosában próbál meg egy lakóközösséget létrehozni.

Az építészet iránt érdeklődők számára izgalmas alkotás lehet még Eero Saarinen, Frei Otto vagy tanítványa, Zaha Hadid portréja. De a dokumentarista szál mellett lesznek játékfilmek is, először mutatják be nálunk J. G. Ballard A toronyház című disztópikus regényének filmes változatát.
Részletes programFacebook-oldal