Híres íróink portréit belevésik emlékezetünkbe a középiskolai tankönyvek, és legtöbbször komoly irodalomtörténeti méltóságukban őrizzük meg őket. Pedig számtalan más arcuk is létezett, Karinthy Frigyesről például 278 felvétel készült élete során, amelyeket a Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából egy új és kibővített kötet formájában csodálhatunk meg.

1982-ban már megjelent egy könyv a Fototéka-sorozatban Nézzétek meg ezt a fotográfiát címmel, de az új kiadás további, elmúlt évtizedekben előkerült 50 fényképpel és 4 időközben megtalált film kockáival egészíti ki a gyűjteményt. A Minden másképp van – Karinthy Frigyes összes fényképe című kötet első fele nagy méretű fotókon a legemlékezetesebb pillanatokat mutatja be, az utána következő ikonográfia pedig pontos adatokkal, leírásokkal, kronológiai sorrendben, 278 képen tárja elénk a Karinthy Frigyes életének mozzanatait,

Karinthy Frigyesről újságírói munkája során is rengeteg kép készült különböző hétköznapi és bizarrabb helyzetekben. Látjuk őt a teleki téri piacon árusokkal parolázni, londoni utcákon a brit főváros egy napját megörökítő riport készítése közben, Fritz Lang filmrendezővel, japán sportolókkal egy sörözőben. De civilként is szerette a kamera: feltűnik csíkos pizsamában Rejtő Jenő oldalán, fiával, unokahúgával, feleségeivel, Judik Etellel és Böhm Arankával, egy virslievő verseny bírájaként, cowboyjelmezben, ismeretlen hölgyek, népdaltáncosok koszorújában. Megörökítették stockholmi agyműtétjét követően és halálos ágyán is.A könyvet végiglapozva egy írásaihoz hű Karinthy-portré rajzolódik ki előttünk: egy játékos, viccelődő, a világra nyitott emberé, aki szeret élni, bohóckodni. Érdeklődő és kíváncsi természete újságírói tevékenységéből is adódott. Legendás barátságot ápolt Kosztolányival, aki bár több vonásában hasonlított hozzá, fotóin egy jóval komolyabb, „pózolósabb” képet sugall barátjánál; valószínűleg őrizte a jóképű férfi imidzsét, míg Karinthy nem tartotta magát szépnek, és nem is igyekezett, hogy annak tűnjön: a fotók legtöbbjén grimaszol, pofákat vág. A korai képeken persze még valamivel megfontoltabbnak tűnik, Kovács Ida szerkesztő szerint a csibészkedés később, az első sikerei után indult be nála, és egy idő után a sajtónak minden érdekes lett, amit ő csinál: ha viccet mesélnek neki, vagy ha éppen jojózik.

Karinthy kedvelte a technikai újításokat, nyitott volt a gramofonok, filmfelvevőgépek világa iránt, és ő volt az első repülő írónk: 1910-ben repült először Wittman Viktorral, és adta magát, hogy 1931-ben őt küldik fel léghajóval az felhők közé. Feltűnően sok fényképen szerepel fürdődresszben, imádta ugyanis a vizet; sokat járt strandokra, a Gellért-fürdőbe, Duna-kanyarba,Siófokra, az egyik képen például halált megvető bátorsággal csúszik le egy uszodai csúszdán.

A könyvben látható komplex bűvészsorozata annak köszönhető, hogy tagja volt a Magyar Amatőr Mágusok Egyesületének, de emellett az Eszperantó Szövetségnek is és sok más klubnak is; például lelkes sakkozó is volt.

A Minden másképp van egy kötetének és karcolatának is a címe egyben, de Kovács Ida 1987-ben Karinthy-kiállítást is rendezett ezzel a névvel. Szerinte ez fejezi ki legjobban gondolkodásmódját, az örök kétkedő attitűdöt. Ahogy az Én és énke című novellában is megfogalmazza, „semmi sincs úgy, ahogy van”, a világ bonyolultabb, mint aminek látszik; ezért is fontos minél pontosabban, sokrétűbben megvilágítani jelenségeit – és sosem ítélkezni.

Minden másképp van - Karinthy Frigyes összes fényképe
Kiadó: Petőfi Irodalmi Múzeum Szerkesztő: Kovács Ida Ár: 4300 Ft

A kötet bemutatója február 14-án lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban, de már megvásárolható a múzeum ajándékboltjában.